EU Taxo­nomin är mer het än någonsin och har skapat stor debatt i närings­livet under tiden som den bit för bit växer fram. I förra veckan togs ännu ett steg av EU kommis­sionen i syfte att hjälpa till att omal­lokera kapital i en grönare riktning, när de antog EU Taxo­nomins dele­gerade akt för att spika de första tekniska gransk­nings­kri­te­rierna. Matilda Persson, expert inom EU Taxo­nomin, och Julia Wennberg, håll­bar­het­s­e­konom, på 2050 svarar på frågor om uppdateringen. 

 

Vad är en dele­gerad akt?

- Taxo­no­mi­för­ord­ningen kommer att komplet­teras med dele­gerade akter. I de dele­gerade akterna anges vill­koren för när en ekonomisk verk­samhet kan klas­si­fi­ceras som miljö­mässigt hållbar. En dele­gerad akt är rättsligt bindande men komplet­te­ringar eller ändringar över tid är möjligt. De kommer att konti­nu­erligt uppda­teras eller delvis ersätts av nya, som ett levande dokument, säger Matilda Persson.

 

Vilka ändringar har gjorts sedan utkastet av den första dele­gerade akten i december?

- Denna dele­gerade akt kommer med ett första set av gransk­nings­kri­terier för två av de sex miljömål; ”Begränsning av klimat­för­änd­ringar” och ”Anpassning till klimat­för­änd­ringar”. Till exempel har de omde­bat­terade akti­vi­te­terna som fanns i utkastet under vatten­kraft, bioe­nergi och skogsbruk fått lätt­nader i krite­rierna. Uppköp och ägande av fastig­heter var en annan akti­vitet med ifrå­ga­satta kriterier där kommis­sionen justerade i linje med kritiken. Dock ser vi att några luckor kvarstår, berättar Julia Wennberg. Exem­pelvis har EU i denna akt inte valt att färdig­ställa rikt­lin­jerna kring kärn­kraft och naturgas.

 

Vad händer nu?

- När föränd­ringarna är formellt antagna i slutet av maj kommer de granskas av det Euro­peiska Parla­mentet och det Euro­peiska Rådet som har möjlighet att invända mot den dele­gerade akten under fyra månaders tid (med möjlig förlängning på två månader). Den 1 januari 2022 ska företag och finans­mar­kands­ak­törer som omfattas av taxo­nomin rapportera hur stor del av deras verk­sam­heter som uppnår krite­rierna i den dele­gerade akten, förklarar Julia Wennberg.

 

Vad kan vi förvänta oss framöver?

- Den dele­gerade akten är, som nämnt, inte skriven i sten utan kommer uppda­teras i takt med ny forskning och teknisk utveckling. Den första akten är dock bara en del av allt det arbete som pågår, berättar Matilda Persson.

- Det kommer att hända mycket under våren och sommaren, fort­sätter hon. EU:s expert­grupp, Platt­formen för hållbara finanser, sitter just nu och tar fram gransk­nings­kri­terier för de fyra reste­rande miljömålen under taxo­nomin och i slutet av våren väntas en första rapport på hur de krite­rierna kommer att se ut. Även en social taxonomi och en taxonomi över akti­vi­teter som signi­fikant skadar miljömålen (en så kallad ”brun” taxonomi) disku­teras och i slutet av våren förväntar vi oss ett förslag på hur de skulle kunna utformas. Sist men inte minst kommer en efter­längtad andra dele­gerad akt antas senast den 1 juni med förtyd­li­gande över vad och hur bolag ska rapportera sin linjering med taxonomin.