Efter ett år av förhand­lingar röstade USA:s senat till slut igenom det djär­vaste klimat­po­li­tiska beslutet i USA:s historia. Nära 400 miljarder dollar satsas på förnybar energi, elekt­ri­fi­ering av trans­port­sektorn och ener­gi­ef­fek­ti­vi­sering. 2050 belyser sats­ningens innehåll och bakgrund i korthet.

När president Joe Biden till­trädde i januari 2021 lovade han att kampen mot klimat­för­änd­ringarna skulle vara en prio­ri­terad fråga. Mindre än ett par timmar efter att han svurits in som president återgick USA till Paris­av­talet. Biden lovade därefter att USA:s utsläpp av växt­hus­gaser skulle halveras till 2030 och klimat­ne­ut­ra­litet skulle uppnås till 2050. Att leverera på dessa löften har däremot inte varit enkelt eftersom Demo­kra­terna har en svag majo­ritet i kongressen och inte kan räkna med Repu­bli­ka­nernas stöd i klimat­po­li­tiken. Att införa omfat­tande lagstiftning som ett utsläpps­han­dels­system eller en koldi­ox­idskatt är utsiktslöst eftersom sådan lagstiftning skulle kräva så kallad super­ma­jo­ritet med stöd från minst tio repu­bli­kanska sena­torer i senaten. Det är däremot möjligt att rösta igenom vissa finans­po­li­tiska reformer med en enkel majo­ritet och därför har Bidens klimat­sats­ningar utformats som stimu­lan­såt­gärder. Den klimat­satsning som nu röstades igenom har till­kommit efter långa förhand­lingar med framför allt Joe Manchin – en demo­kratisk senator från den kolrika delstaten West Virginia som bloc­kerat Demo­kra­ternas tidigare klimat­po­li­tiska förslag. Han har nu fått med sig ett antal efter­gifter gynn­samma för sin egen delstat och delar av fossilbränsleindustrin.

Stimu­lanser för förnybara ener­gikällor och utsläpps­re­du­ce­rande teknik
Trots detta är sats­ningen den mest omfat­tande klimat­po­li­tiska reformen i USA:s historia. Nära 369 miljarder dollar satsas under en tioårs­period genom främst olika former av skat­te­lätt­nader. Den största delen av paketet på 160 miljarder dollar går till skat­te­ra­batter vid inve­ste­ringar i förnybar energi som sol- och vind­kraft. Enligt en analys från orga­ni­sa­tionen American Clean Power Asso­ci­ation kan sats­ningen leda till att den förnybara elen tredubblas och att ytter­ligare 550 gigawatt från sol‑, vind och andra rena ener­gikällor tillförs. Det skulle kunna snabba på ener­gi­om­ställ­ningen och göra det svårare för fossil energi som skif­fergas att konkurrera. Vissa bedömare menar också att ener­gi­kost­na­derna kan sjunka i USA, vilket skulle kunna ha en infla­tions­däm­pande effekt. Dessutom kommer nya arbets­till­fällen att skapas inom den förnybara ener­gi­sektorn. Redan i dag är de två snabbast växande yrkes­ka­te­go­rierna i USA solpa­nels­in­stal­la­törer och vind­krafts­tek­niker.
Vid sidan av dessa stimu­lanser går nära 120 miljarder dollar till klimat- och ener­gi­sats­ningar som bland annat rör inci­tament för utsläpps­re­du­ce­rande teknik. Den här delen ska bland annat förmå kraft- och värmeverk att installera CCS-teknik, indu­strier att inve­stera i vätgas­lös­ningar och annan grön teknik. Medel frigörs också för utveckling av avan­cerad förnybar ener­gi­teknik, främ­jande av klimats­martare jordbruk och bekämpning av skogsbränder.

Stimu­lanser för den privata sektorn
En del av sats­ningen riktas till indi­vider och handlar till exempel om ener­gi­ef­fek­ti­vi­sering av hem och skat­te­lätt­nader vid instal­lation av solceller och värme­pumpar. Därutöver inrättas ett bonus­system på 35 miljarder dollar, vilket innebär att bilköpare vid köp av en USA-till­verkad elbil får ett avdrag på 7 500 dollar.

Effek­terna på utsläppen till viss del tvetydiga
Enligt en analys från ett program vid Prin­ceton univer­si­tetet kan sats­ningen leda till att växt­hus­gas­ut­släppen i USA minskar med upp till 40 procent till 2030 från 2005 års nivåer. Bedöm­ningarna är osäkra eftersom sats­ning­arnas effek­ti­vitet påverkas av faktorer som kost­nader för förnybar ener­gi­teknik och ener­gipris­ut­veck­lingen. Bidens klimat­satsning öppnar dessutom upp för ny prospek­tering av olja och gas på federalt land. Delar av miljö­rö­relsen är därför kritiska och menar att klimat­sats­ningen inte kommer att bromsa in den omfat­tande utvin­ningen av skif­fergas och olja. Positivt är däremot att klimat­pa­ketet inne­håller en avgift för meta­n­ut­släpp på 1500 dollar per ton, vilket kan göra klimat­nytta då den ameri­kanska utvin­ningen bedöms ligga bakom nära hälften av världens metangasutsläpp.

Protek­tio­nis­tiska inslag 
Sats­ningen inne­håller därutöver flera protek­tio­nis­tiska inslag. Skat­te­ra­batter förut­sätter att inve­ste­ringar görs med USA-till­verkade produkter, vilket enligt vissa bedömare kan ge ameri­kanska produ­center av batterier, vind­kraft, solceller och elbilar konkur­rens­för­delar gentemot framför allt kine­siska och euro­peiska produ­center. Det gör sats­ningen mer attraktiv bland ameri­kanska väljare, men eftersom det ameri­kanska gröna närings­livet i stor utsträckning är under­vecklat kan det bli svårt att leverera till­räckligt med miljö- och ener­gi­teknik för att infria de utlovade utsläpps­minsk­ningarna. Det kan också leda till motsva­rande protek­tionism i andra delar av världen, vilket skulle kunna vara negativt för den globala omställ­ningen.
Samman­taget menar dock de flesta bedömare att det är positivt att USA nu leve­rerar en progressiv klimat­po­litik. Det gör USA till en mer trovärdig aktör på den globala arenan, och det kan vara en tröst för de många ameri­kaner som lever med klimat­kon­se­kvenser som skogs­bränder, torka och översvämningar.

Daniel Lindvall
Senior­konsult 2050