Förändring sker oftast inte över en natt. Det handlar sällan om en revo­lution. I stället är det alla de små stegen, gnetet för att få detal­jerna på plats, som allt som oftast leder till varaktig omställning. Men ibland är det som en ketchu­peffekt då många pussel­bitar faller på plats på en gång, säger Malin Forsgren, senior konsult på 2050.

Den känslan har man fått den senaste veckan. Dels skärptes både EU:s, USA:s och flera andra länders målsätt­ningar för hur mycket utsläppen ska redu­ceras till 2030. Dessutom fattades flera beslut om styr­medel som bidrar till ett förändrat affärsklimat för företag i Europa, och detta är bara några av alla positiva akti­vi­teter som Malin Forsgren lagt märke till på senare tid.

EU:s taxonomi
Ett viktigt beslut handlade om det första steget i EU:s taxonomi för hållbara inve­ste­ringar. Utform­ningen av taxo­nomin har rört upp känslor i många länder. Det första utkastet, som kom strax innan jul, gene­rerade över 46 000 remissvar, vilket tog kommis­sionen på sängen. Processen drog därför ut lite på tiden men nu är den första delen godkänd. Taxo­nomin ger ett ramverk för att klas­si­ficera olika företags akti­vi­teter efter hur väl de kan bidra till att minska växt­hus­gas­ut­släppen. För att en akti­vitet skall vara hållbar enligt EU får den dessutom inte ha någon negativ påverkan på något annat miljömål. Taxo­nomin kommer att vara styrande för om en inve­stering kan kallas hållbar, och alla företag med mer än 500 anställda kommer att behöva redovisa hur stor andel av intäk­terna som är hållbara.

- Man brukar ju säga att ”what gets measured gets done”, så även om taxo­nomin inte ställer några krav på att ett företag måste ha en hållbar verk­samhet, så är det troligt att det ändå kommer att leda till ett betydligt större håll­bar­hets­fokus, om inte annat för att inve­ste­rarnas krav kommer att skärpas, förtyd­ligar Malin Forsgren.

CSRD-direk­tivet
Ett annat beslut som fattades i förra veckan var ”Non-Financial Reporting-direk­tivet” ersätts med “Corporate Sustai­na­bility Reporting Directive”. Idag är det ca 11 000 företag inom EU som måste håll­bar­hets­re­dovisa. I och med ändringen kommer ytter­ligare 40 000 företag att behöva ta fram en hållbarhetsredovisning.

- Här ligger Sverige i framkant och fler företag omfattas redan av kraven på att redovisa sitt håll­bar­hets­arbete, så konse­kven­serna för det svenska närings­livet blir inte så stora. Däremot inne­håller direk­tivet tydligare rikt­linjer för vad en håll­bar­hets­re­do­visning ska inne­hålla, vilket kommer att påverka även de svenska före­tagens utformning av håll­bar­hets­re­do­vis­ningar i fram­tiden, påpekar Malin Forsgren.

EU:s nya klimatmål
Både taxo­nomin och direk­tivet om håll­bar­hets­re­do­visning kan ses som några av de där bety­del­se­fulla små stegen som är så centrala för att vi ska gå från ord till verkstad. Dock går det inte att bortse från hur viktigt och hoppin­gi­vande det är att EU fattade beslutet att skärpa 2030-målet, från 40% till 55% reduktion av koldi­ox­id­ut­släppen jämfört med 1990. Parla­mentet ville att målet skulle skärpas än mer, till 60–65%, men flera EU-länder höll emot. Det skärpta målet ges laga kraft i en ny euro­peisk klimatlag som också kommer att fast­ställa ett mål om att EU ska vara klimat­ne­utralt till 2050. För att undvika att målet nås genom sifferex­ercis där länder räknar med att skogarnas upptag kompen­serar för utsläpp, så har man satt ett tak för hur stora utsläpp som får räknas bort. Kommis­sionen har också fått i uppgift att ta fram ett förslag för en koldi­ox­id­budget för 2030–2050.

- En kul detalj är att EU har valt att gå samma väg som Sverige och dels till­sätta ett oberoende råd som ska granska EU:s klimat­po­litik framöver, men har också gett kommis­sionen i uppdrag att samarbeta med olika bran­scher för att ta fram branschvisa färd­planer. Det blir spän­nande att se vem som blir general för Fossil­fritt EU! säger Malin Forsgren.

USA:s nya klimatstrategi
Ett starkt lysande ljus i tunneln är också Bidens inträde på scenen som USA:s president. Han har på den korta tid han suttit vid makten återfört USA till Paris­av­talet, omkull­kastat planerna på en kontro­ver­siell olje­ledning, stoppat utvinning av fossila bränslen på federal mark, lagt fram förslag om stora inve­ste­ringar i förnybar energi samt skärpt till klimat­lag­stiftning som hade mjukats upp under Trumps tid. Detta toppades under förra veckan av Bidens besked att USA ska halvera utsläppen till 2030, helt i linje med Carbon Law. Det går nog inte att över­skatta bety­delsen av att USA är på banan med de mest ambi­tiösa klimat­målen i landets historia. Det kommer givetvis att sätta ett stort tryck på andra länder, t.ex. Brasilien.

- För att späda på ketchu­pef­fekten så visar börs­kurser och vinst­ut­veckling en positiv trend för många av de företag som satsar helhjärtat på håll­barhet. Ett gott exempel är SSAB vars aktie mer än dubblerats i värde under det senaste året. Nu hyllar alla det framtida fossilfria stålet som en framtida exportsuccé. Det var ett annat ljud i skällan för fem år sedan då den nödvändiga omställ­ningen sågs som ett stort problem. Låt oss hålla tummarna för att detta, och alla de poli­tiska besked som kommit den senaste veckan är starten på ett år fullt av goda klimat­ny­heter, avslutar Malin Forsgren.