Markus Ekelund, VD på 2050, Valerie Kasaiyian , Kenya, kommenterar women empowerment på FN:s presskonferens, Linnea Turnstedt, konsult på 2050

Jämställd­hets­frågan är tätt samman­kopplad med klimat­för­änd­ringarna. Markus Ekelund, VD på 2050, och Linnea Turnstedt, jämställd­hets­expert på 2050, disku­terar varför större hänsyn och inklu­dering av utsatta grupper behövs i klimatdiskussionerna.

 

Varför är det viktigt att lyfta frågor som jämställdhet, jämlikhet och inklu­dering när vi bekämpar klimatförändringarna?

- Det är välkänt att rika länder har större netto-utsläpp än utveck­lings­länder, däremot är det mindre känt att män gene­rellt har en högre klimat­på­verkan jämfört med kvinnor, exem­pelvis till följd av olika trans­port­mönster, menar Linnea Turnstedt.

- Dessutom drabbar klimat­för­änd­ringarna kvinnor i större utsträckning än män. Huvud­or­saken är att det i majo­ritet är kvinnor som brukar jorden och produ­cerar mat globalt, medan män löne­ar­betar. Befintliga socio-kultu­rella struk­turer resul­terar också i att kvinnor i högre utsträckning än män saknar kontroll över resurser, vilket gör dem än mer utsatta för stora föränd­ringar såsom klimatet, säger Markus Ekelund.

Varför ska företag arbeta med jämställdhet och inkludering? 

- Det finns goda skäl att prio­ritera jämställdhets- och jämlik­hets­ar­betet på orga­ni­sa­tionsnivå. Flera rapporter pekar på att företag med ett välfun­ge­rande jämlik­hets­arbete har friskare, mer moti­verade och enga­gerade medar­betare. Dessutom finns ett belagt positivt samband mellan hög diver­sitet i företag och ekono­miskt resultat, säger Linnea Turnstedt.

- Precis som i klimat­frågan komplet­terar män och kvinnor varandra i besluts­si­tu­a­tioner och för att skapa konkur­rens­kraftiga företag behövs fler perspektiv, fyller Markus Ekelund i. I Dagens Indu­stris granskning av börs­bo­lagen ser vi att fler av bolagen inser detta, även om det går långsamt. Senaste året ökade andelen kvinnliga vd:ar med 17 % och om vi kan hålla uppe den takten når vi inte bara ett mer jämställt Sverige, utan även fler hållbara och lönsamma företag.

Vad behöver göras framöver? 

- Poli­tiken som förs behöver ta ett holis­tiskt grepp, vilket även inklu­derar de sociala aspek­terna av beslut. Genom att analysera hur åtgärder och hand­lings­planer påverkar olika grupper i samhället kan anpass­ningar göras, inte bara för att säker­ställa att det inte sker negativ påverkan utan också för att skapa så stor positiv påverkan som möjligt. En analogi av detta är kollek­tiv­tra­fik­sats­ningar inom klimat­po­li­tiken som riskerar att inte uppnå sin fulla potential om inte hänsyn också tas till utsatta gruppers trygghet vid plane­ringen, fort­sätter Linnea Turnstedt.

- Att skapa mer inklu­de­rande processer för att den politik och de hand­lings­planer som tas fram för klimat­ar­betet framöver är avgö­rande. Forskning visar på att kön påverkar risk­be­te­endet, där män gene­rellt är mer risk­be­nägna än kvinnor. Eftersom värdering av framtida risker är en central del av klimat­för­hand­lingarna talar en mer inklu­de­rande repre­sen­tation av kvinnor och utsatta grupper för en mer balan­serad risk­be­dömning i de beslut som tas. Det är därmed helt centralt att verka för en hög diver­sitet i dessa grupper, avslutar Markus Ekelund.