Idag är det Overshoot Day – dagen då vi konsu­merat upp resur­serna som egent­ligen borde räckt hela året. Trenden går mot att Overshoot Day inträffar tidigare för varje år som går och visar på ett skriande behov att snabba på omställ­ningen mot en mer resur­sef­fektiv och cirkulär ekonomi. Men för den som inte orkar vänta presen­teras här några godbitar från min kristallkula…

Året är 2025. Du vaknar i ett konver­terat hyreshus i Linköping och går ut på balkongen och plockar lite färska bär och grön­saker till frukost. Många hus har idag inte­grerade träd­gårdar och växthus, ofta på höjden – det gör att vi i staden kan odla mer av vår egen mat. Resten av maten har du handlat i den nya förpack­ningsfria livs­me­dels­kedjan som poppat upp i ditt kvarter. På frukost­bordet står också havre­dryck, vild­svins­skinka och svenska äpplen. Smaklig spis!

Precis som många andra jobbar du som frilans i vad som kallas the gig economy. Denna vecka är du projekt­ledare för en byrå som jobbar med produkt­design för att saker ska hålla så länge som möjligt och vara enkla att åter­vinna när de går sönder. Tradi­tio­nella kontor har nästan avvecklats pga. inef­fek­ti­vitet och låg nytt­jan­degrad. Co-working, akti­vi­tets­ba­serade kontor och distans­arbete hemifrån är istället modellen numera. Idag jobbar du hemma hos en pensionär som hyr ut ett rum som kontor – han får sällskap och du får ett kontor för en billig peng. Win-win!

Dags för lunch. Du går och äter i den lokala salu­hallen som lagar mat av varor som är nära ett bäst-före-datum och över­skott. På så sätt behöver de inte slänga lika mycket mat. Det som trots allt blir över stoppas in i det lokala biogas­verket som i sin tur blir belysning och värme till matbu­ti­kerna. På efter­mid­dagen börjar du känna du lite risig och går till doktorn och får en injektion med nano­ro­botar. Dessa små tekniska hjälp­redor målsöker infek­tionen och behandlar den lokalt i kroppen. På så sätt har använd­ningen av anti­bi­otika minskat radikalt och hotet om globala resi­stenta ”superbugs” har avvärjts. Puh!

Efter doktors­be­söket hittar du en granne via din samåk­ningsapp och får skjuts hem och dessutom en trevlig prat­stund. Till middag äter du en hamburgare bestående av bl.a. alger, syrsor och havre. Hållbart och gott! Ditt hälso­armband (nästan alla har ett nuför­tiden) vibrerar till och signa­lerar att du bör vara i säng inom en timme för att få optimalt med sömn. Istället för en tvättkorg så har du en 3D-printer där du slänger ner dina kläder. Den löser upp fibrerna så att du kan få nya kläder utprintade imorgon. Detta gör att du varken behöver garderob eller tvätt­maskin hemma – skönt! Innan du somnar för kvällen funderar du på om du kanske ska flytta imorgon. Du har ett abon­nemang som låter dig bo i olika lägen­heter över hela världen på månads­basis. Med de nya snabb­tåget är du i Amsterdam på 30 minuter – all aboard!

Belinda Hellberg
Bild: Freepik

Publi­cerat på måndag 8 augusti, 2016