När riskerna blir möjligheter

av okt 24, 2018

Vad är TCFD?
I juni 2017 presenterade det internationella organet Financial Stability Board rekommendationer för klimatrelaterade finansiella upplysningar – Task Force on Climate Related Financial Disclosures (TCFD). Sedan dess har över 500 internationella och svenska organisationer ställt sig bakom initiativet med fokus på att främja upplysningen av konsekventa, tillförlitliga och tydliga klimatrelaterade finansiella risker och möjligheter. TCFD:s riktlinjer utgår ifrån fyra områden; styrning, strategi, riskhantering samt mätvärden och mål. Jannike Hising, konsult och miljöekonom på 2050, berättar om möjligheterna som uppstår i riskerna. 

 

Varför behöver man ha insikt kring klimat­re­la­terade risker?

–  Först och främst; det här är en fråga som är här för att stanna! Förut­sätt­ningarna för att driva bolag förändras i takt med att klimat­för­änd­ringarna blir mer påtagliga. Att inkludera alla klimat­re­la­terade risker handlar om att navigera i (och stödja) över­gången mot en ekonomi med låga koldi­ox­id­ut­släpp. Genom att arbeta med sina klimat­re­la­terade risker, såväl fysiska som över­gångs­risker, har företag möjlighet att ta infor­merade beslut, utveckla nya produkter och tjänster, hantera kommande regelverk och bli mer konkur­rens­kraftiga, säger Jannike Hising.

Hur kan företag uppmuntras till att rapportera sina klimatrisker?

–  Genom att förstå möjlig­he­terna! Ju tidigare ditt företag påbörjar arbetet desto bättre. Företag som får en förståelse för och gör en finan­siell bedömning av sina klimat­re­la­terade risker och möjlig­heter kommer att kunna fatta bättre beslut för sin framtida verk­samhet. Fram­åt­blic­kande scena­ri­o­a­na­lyser blir ett viktigt verktyg i det arbetet, där det är möjligt att analysera konse­kven­serna och sårbar­heten för olika klimatsce­narier, säger Jannike Hising.

The more companies know about the risks they face, the faster and more effectively they can address them — and the more they report that infor­mation, the better equipped inve­stors will be to make smart deci­sions.” – Michael R. Bloomberg, ordfö­rande för TCFD.

–  En trans­parent rappor­tering gynnar före­tagens rela­tioner med intres­senter och inve­sterare. Precis som Michael Bloomberg beskriver så leder bättre klimatrap­por­tering till välin­for­merade beslut hos inve­ste­rarna – vilka i sin tur kommer välja att allokera inve­ste­ringarna i de före­tagen med bäst fram­tids­ut­sikter, avslutar Jannike Hising.

Läs TCFD:s rapport här.

För mer infor­mation, vänligen kontakta: 

Jannike Hising, konsult 2050, jannike.hising@2050.se                                                                                               

Rebecka Wulfing, kommu­ni­ka­tions­an­svarig 2050, rebecka.wulfing@2050.se

Du missar väl inte de senaste inläggen

Klimatpolitiska rådets rapport visar hur klimatpolitiken kan öka Sveriges välstånd

Klimatpolitiska rådets rapport visar hur klimatpolitiken kan öka Sveriges välstånd 

Den 21 mars presen­terade Klimat­po­li­tiska rådet sin granskning av rege­ringens klimat­arbete och mer konkret den klimat­po­li­tiska hand­lings­planen. Vad innebär rådets granskning för alla företag som nu driver ett aktivt omställ­nings­arbete? 2050:s VD Markus Ekelund och senior­konsult Anders Grönvall reflek­terar i en 2050 belyser kring vad Klimat­po­li­tiska rådets rapport säger oss om närings­livets väg framåt. 

läs mer
SBT Nordic forum – tillsammans för en snabbare omställning

SBT Nordic forum – tillsammans för en snabbare omställning 

Nu har SBT Nordic Forum gått live! Ett stort gäng företag som är i processen att sätta, eller redan har satt, veten­skapligt baserade mål enligt SBTi väntas ansluta sig och börja stötta varandra för att öka omställ­nings­takten. Linnea Turnstedt och Helena Söderqvist berättar mer i en 2050 belyser.

läs mer
Lyft blicken från den dubbla väsentlighetsbedömningen

Lyft blicken från den dubbla väsentlighetsbedömningen 

Det är ett omfat­tande och tufft arbete som många företag nu genomför i den dubbla väsent­lig­hets­be­döm­ningen utifrån CSRD-direk­­tivet och den nya kommande svenska lagstift­ningen om håll­bar­hets­rap­por­tering. Men det arbetet kan skapa nya möjlig­heter för före­tagen. Mattias Andir, senior­konsult på 2050 förklarar…

läs mer