Vi går mot en tuff vinter med skyhöga ener­gipriser. I Tyskland stänger man ner simhallar och idrotts­an­lägg­ningar för att få ner ener­gi­an­vänd­ningen. Enligt en färsk rapport från Ener­gi­forsk är elbe­sparing det absolut snab­baste sättet att få ner elpri­serna. En minskning i efter­frågan med 5–10 procent i Europa skulle räcka för att få till en halvering av konsu­ment­pri­serna i elområde 3 och 4 i södra Sverige jämfört med priserna i augusti. 

Det är fantas­tiskt att vi äntligen kan enas om att ener­gi­ef­fek­ti­vi­sering behövs. Dock finns det en risk att vi drar ner i ener­gi­an­vänd­ningen precis så lite som behövs för att få ner priserna till en tole­rabel nivå. Detta innebär att vi kommer missa de enorma ekono­miska vins­terna som ener­gi­ef­fek­ti­vi­sering för med sig. Inte minst i kommu­nerna, som anammat förnybar energi men behandlat ener­gi­ef­fek­ti­vi­sering i förbifart, finns stora möjligheter.

Kommuner kan kapa ener­gi­notan rejält
Enligt en kommande rapport från Läns­sty­relsen Skåne eldade svenska kommuner redan före ener­gikrisen en ofantlig mängd energi för kråkorna varje år. Det handlar, räknat med de gamla ener­gipri­serna, om ett ener­gis­löseri på 6 miljoner kr per 100 000 kvm lokalyta på en svensk kommun med cirka 15 000 invånare. Nu är kost­naden minst det dubbla.

Det är svårt att förstå varför inte mer har hänt sedan Läns­sty­relsen Skåne publi­cerade sin första rapport i detta viktiga ämne år 2017. Genom att minska ”onda kost­nader” (ener­gis­löseri) och skapa ”goda kost­nader” (kapi­tal­kost­nader för ett lån till ener­gi­ef­fek­ti­vi­sering) skulle svenska kommuner nämligen kunnat skapa moderna och ener­gi­ef­fektiva lokaler utan att hyran behöver höjas. Kommuner ska hushålla med skat­te­be­ta­lares pengar och denna viktiga uppgift miss­lyckas de med när de inte genomför lönsamma och nödvändiga investeringar.

Om det är lönsamt, varför har det då inte hänt mer under alla dessa år? Det handlar inte om att kommu­nerna inte tror att ener­gi­ef­fek­ti­vi­sering är lönsamt. Det beror snarare på kompe­tens­brist gällande hur man kan motivera stora inve­ste­ringar. För det är stora inve­ste­ringar (hund­ratals miljoner kronor) som vi behöver nu efter decennier av eftersatt underhåll. Den gamla tekniken som länge sedan uppnått sin livs­längd måste bytas ut.

Kompe­tens­höjning och rele­vanta kalkyl­me­toder 
Lösningen är att höja kompe­tensen hos fastig­hets­för­valt­ningar så att de börjar tillämpa alter­na­tiv­kost­nads­kal­kyler. Kort sagt handlar det om att räkna på vad det kostar att fort­sätta slösa energi jämfört med att ener­gi­ef­fek­ti­visera. Jämfört med alter­na­tivet att ener­gi­ef­fek­ti­visera är alter­na­tivet ”att inte göra någonting” dyr och trist för kommunen och skattebetalaren.

I väntan på rapporten förklarar en utbildning för poli­tiker som Läns­sty­relsen Skåne tagit fram proble­ma­tiken och lösningen:  Länk till utbild­ningen för den som vill förstå mer om detta viktiga ämne https://www.youtube.com/watch?v=1zCrZucQMPI

 

Hanna Savola är senior håll­bar­hets­råd­givare på 2050 Consulting. Hon har tidigare arbetat som till­väx­t­expert på Läns­sty­relsen Skåne där hon drev frågorna kring ener­gi­ef­fek­ti­vi­sering av kommunala fastig­heter och är medför­fattare till ovan nämnda rapporter.