AI-Powered Carbon Border Adjustments
2050 Consulting, Alfa Laval, Toyota Material Handling och Hexatronic bedriver tillsammans med Linköpings universitet forskningsprojektet AI-Powered Carbon Border Adjustments. Syftet med projektet är att undersöka hur Artificiell intelligens (AI) kan användas för att förhindra koldioxidläckage i EU:s utsläppshandelssystem.
Inom forskningsprojektet undersöker vi hur ett AI-system kan bidra till genomförandet av den av EU föreslagna gränsjusteringsmekanismen, Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM). En prototyp ska tas fram som ska vara tillräckligt effektiv och tillförlitlig för att uppfattas som legitim av såväl internationella handelspartner som av näringslivet inom EU. Forskningsprojektet är finansierat av Vinnova, i samråd med Formas och Energimyndigheten, inom utlysningen ”AI i klimatets tjänst”.
Projekttid: 2021 — 2024
Total budget: 9.135.560 SEK
Mer om projektet
Syftet med AICA-projektet är att möjliggöra gränsjusteringsmekanismer för att undvika koldioxidläckage och därigenom stödja genomförandet av Parisavtalet. Syftet med forskningen är att bedöma om och hur AI kan stödja effektiva och legitima koldioxidgränsjusteringar. Fokus är på metallprodukter som monteras och produceras i Sverige och EU.
Utgångspunkten för forskningsprojektet är tre forskningsfrågor:
- Hur kan ett AI-system utformas, kapabelt att producera och validera LCA:er för produkter monterade och producerade i Sverige, EU och världen, med tillräcklig precision och tolkningsbarhet för justeringar av koldioxidgränser?
- Vilken typ, kvantitet och kvalitet på data kommer att krävas för att maskininlärning ska möjliggöra ett sådant AI-system samt tillförlitliga och fördomsfria LCA-förutsägelser?
- Vilka krav ställs på AI-systemet för att LCA-emissionsberäkningarna ska betraktas som legitima, i termer av transparens, jämlikhet och effektivitet, i internationell styrning och av industriella aktörer?
Forskningen kommer också ha beröring på frågor om hur ett sådant AI-system kan hantera osäkerhet, precision, tolkning av data och rättvisa. Projektet som pågår 2021–2024 är uppdelat i fem olika arbetsdelar som bland annat omfattar datainsamling, utformning och utveckling av maskinlärningssystem och studier av legitimitet och genomförbarhet.
Förhoppningen är att en prototyp kan tas fram som automatiskt kan göra livscykelanalys och beräkningar utifrån offentliga tillgängliga data om klimatavtryck såsom Environment Product Declaration liksom uppgifter om energisystemet i det aktuella tillverkningslandet.
Projektet ska bidra till att skapa mer transparens i redovisningen av ett stort antal produkter och på längre sikt underlätta för EU att införa importavgifter för koldioxid i linje med nuvarande WTO-regelverk.
Nyheter från projektet
Kontakt
För mer information om projektet, kontakta AICA:s projektkoordinator Anna Nyquist