AI-Powered Carbon Border Adjustments

2050 Consulting, Alfa Laval, Toyota Material Handling och Hexa­tronic bedriver till­sammans med Linkö­pings univer­sitet forsk­nings­pro­jektet AI-Powered Carbon Border Adjust­ments. Syftet med projektet är att undersöka hur Arti­fi­ciell intel­ligens (AI) kan användas för att förhindra koldi­ox­id­läckage i EU:s utsläppshandelssystem.

Inom forsk­nings­pro­jektet under­söker vi hur ett AI-system kan bidra till genom­fö­randet av den av EU före­slagna grän­sju­ste­rings­me­ka­nismen, Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM). En prototyp ska tas fram som ska vara till­räckligt effektiv och till­för­litlig för att uppfattas som legitim av såväl inter­na­tio­nella handels­partner som av närings­livet inom EU. Forsk­nings­pro­jektet är finan­sierat av Vinnova, i samråd med Formas och Ener­gi­myn­dig­heten, inom utlys­ningen ”AI i klimatets tjänst”.

Projekttid:   2021 — 2024

Total budget:   9.135.560 SEK

Mer om projektet

Syftet med AICA-projektet är att möjliggöra grän­sju­ste­rings­me­ka­nismer för att undvika koldi­ox­id­läckage och däri­genom stödja genom­fö­randet av Paris­av­talet. Syftet med forsk­ningen är att bedöma om och hur AI kan stödja effektiva och legitima koldi­ox­id­grän­sju­ste­ringar. Fokus är på metall­pro­dukter som monteras och produ­ceras i Sverige och EU.

 
Utgångspunkten för forskningsprojektet är tre forskningsfrågor:
  • Hur kan ett AI-system utformas, kapabelt att producera och validera LCA:er för produkter monterade och produ­cerade i Sverige, EU och världen, med till­räcklig precision och tolk­nings­barhet för juste­ringar av koldioxidgränser?

 

  • Vilken typ, kvan­titet och kvalitet på data kommer att krävas för att maski­nin­lärning ska möjliggöra ett sådant AI-system samt till­för­litliga och fördomsfria LCA-förutsägelser?

 

  • Vilka krav ställs på AI-systemet för att LCA-emis­sions­be­räk­ningarna ska betraktas som legitima, i termer av trans­parens, jämlikhet och effek­ti­vitet, i inter­na­tionell styrning och av indust­riella aktörer?

Forsk­ningen kommer också ha beröring på frågor om hur ett sådant AI-system kan hantera osäkerhet, precision, tolkning av data och rättvisa. Projektet som pågår 2021–2024 är uppdelat i fem olika arbets­delar som bland annat omfattar datain­samling, utformning och utveckling av maskin­lär­nings­system och studier av legi­ti­mitet och genomförbarhet.

Förhopp­ningen är att en prototyp kan tas fram som auto­ma­tiskt kan göra livscy­ke­la­nalys och beräk­ningar utifrån offentliga till­gängliga data om klimatav­tryck såsom Envi­ronment Product Decla­ration liksom uppgifter om ener­gi­sy­stemet i det aktuella tillverkningslandet.

Projektet ska bidra till att skapa mer trans­parens i redo­vis­ningen av ett stort antal produkter och på längre sikt under­lätta för EU att införa import­av­gifter för koldioxid i linje med nuva­rande WTO-regelverk.

Nyheter från projektet

Newsletter August 2023
Nyhetsbrev Augusti 2023
Newsletter June 2023
Nyhetsbrev Juni 2023
Newsletter April 2023
Nyhetsbrev April 2023

Kontakt

För mer infor­mation om projektet, kontakta AICA:s projekt­ko­or­di­nator Anna Nyquist