Evenemang

Beräkna klimatpåverkan i värdekedjan enligt GHG-protokollets scope 3

  • This Event has passed.

Beräkna klimatpåverkan i värdekedjan enligt GHG-protokollets scope 3

Det blir allt mer fokus på att företag ska ta ett helhetsgrepp kring klimatpåverkan och även inkludera leverantörsled, kunder och användare. Att göra beräkningar utanför den egna verksamheten är dock mer komplicerat. Denna utbildning handlar om hur du beräknar era utsläpp av växthusgaser i verksamhetens värdekedja i enlighet med standarden Greenhouse Gas Protocols scope 3. Vi går igenom hur du identifierar utsläppen, väljer vad beräkningarna ska omfatta och hur du beräknar och redovisar resultatet. Du får även tillgång till verktyg för att du själv ska kunna göra beräkningar. Utbildningen genomförs i samarbete med Aktuell Hållbarhet.

Utbildningen går igenom:

  • Grunderna i standarden Greenhouse Gas Protocol med tyngdpunkt på scope 3
  • Hur du identifierar utsläpp i hela värdekedjan och vad som är tillräcklig omfattning för att beskriva er verksamhets klimatpåverkan
  • Hur du samlar in dataunderlag och vilken data som är nödvändig
  • Hur du beräknar utsläppen
  • Risker och möjligheter med förändrade regelverk, teknikskiften och kundkrav
  • Mallar och verktyg som du själv kan använda för att göra beräkningar av klimatpåverkan i leverantörs- och användarled.

Utbildningen riktar sig till:

Dig som har generell kunskap om klimatberäkningar enligt Greenhouse Gas Protocol, till exempel genom att tidigare gått kursen Klimatberäkningar enligt GHG-protokollet. 

Mål med utbildningen
Att ge deltagaren kunskaper och färdigheter i grunderna för standarden Greenhouse Gas Protocol och hur man praktiskt tar fram aktuellt dataunderlag och beräknar klimatberäkningar i scope 3.


Datum och tid: 10 maj, 9.00-17.00
Plats: Fysiskt i kurslokal, Hotel C, Vasaplan 4, Stockholm
Pris: 9 900 kr exkl. moms
Mer information >>


Kursledare

Göran Erselius
Göran Erselius, konsult på 2050, är en av Sveriges främsta experter på klimatberäkningar. Han har under nära 20 år arbetat med beräkning och redovisning av miljö i allmänhet och utsläpp av växthusgaser i synnerhet. I början av 2000-talet medverkade Göran i feedbackgrupperna vid utvecklingen av Greenhouse Gas Protocols första standard för utsläpp av växthusgaser från verksamheter. Under åren har Göran genomfört beräknings- och redovisningsuppdrag till en uppsjö av företag inom vitt skilda branscher och storlekar. För företagsnätverket Hagainitiativet har Göran varit ansvarig för utvecklingen av beräkningarna för nätverkets klimatbokslut. Göran är en van föreläsare och uppskattas av många för sitt sätt att sätta resultat i intressanta och pedagogiska perspektiv.


Program

9:00     Välkomnande och introduktion

9:15     GHG-protokollet och scope 3
Vi går igenom grunderna för att beräkna klimatpåverkan och standardens principer. Vi bekantar oss med begreppen scope 1, 2 och 3 med fokus på scope 3.

10.00   Kartläggning av dina väsentliga utsläpp i hela värdekedjan
För att kunna genomföra en klimatberäkning med rimliga resurser måste någon typ av avgränsning göras. Vi lär oss att identifiera verksamhetens betydande utsläpp och vad som är en tillräcklig omfattning för att beskriva verksamhetens klimatpåverkan.

10.30   Grupparbete och kaffe
Utifrån data från verkliga case får du göra överslagsmässiga beräkningar och identifiera dina väsentliga utsläppskällor i värdekedjan.

11.00 Strategi för datainsamling

  • Vilken data behövs för de väsentliga utsläppskällorna?
  • Vilka källor som finns för information, till exempel leverantörer, produktutvecklare, ekonomi- och HR-avdelning, behöver du involvera?
  • Vilka omvandlingsfaktorer behövs och var hämtas dessa?

Teoripass som ligger till grund för eftermiddagens övningar.

12:00   Lunch

13.00   Beräkning av utsläpp i scope 3
Genomgång av hur du gör beräkningar av utsläpp i scope 3.

13:45 Gruppövning case
Kursdeltagarna får välja delar (kategorier) av scope 3 att fördjupa beräkningarna i, till exempel inköpt material, användning av såld produkt, tjänsteresor eller inköpta transporter, och sedan genomföra beräkningar.

14.30 Genomgång, diskussion och förberedelse inför ytterligare fördjupningscase

15.00 Paus och fika

15.15 Grupparbete – fördjupningscase
Kursdeltagarna arbetar vidare med grupparbetet med fler kategorier och fördjupning av de som beräknades tidigare under eftermiddagen. Avslutas med diskussion.

16.15 Risker och möjligheter – mervärdet av att arbeta med sin värdekedja
Många företag har sina största utsläpp hos sina leverantörer och kunder. Förändrade regelverk, teknikskiften, kundkrav och direkta fysiska konsekvenser av klimatförändringen medför både risker och möjligheter. Exempel på detta kan vara politiska styrmedel för att fasa ut fossildrivna fordon, fallande priser för förnybar elproduktion, ökade krav på ekologiskt producerade varor och påverkan av försämrade skördar i länder som drabbas hårt av klimatförändringarna.

16.45   Summering av dagen

17.00   Kursen avslutas


Läs mer om utbildningen på Aktuell Hållbarhets hemsida >>

Date: 10/05/2022Time: 09:00-17:00

Google Calendar

Ical/Outlook export

Fler evenemang

Kontakta oss på info@2050.se eller medarbetarna direkt, se om 2050.

Besök oss

Stockholm

Skeppsbron 32, 3 tr,
111 30 Stockholm

Linköping

Gjuterigatan 1,
582 73 Linköping

Malmö

Stortorget 13B,
211 22 Malmö