Evenemang

Klimatberäkningar enligt GHG-protokollet

  • This Event has passed.

Klimatberäkningar enligt GHG-protokollet

Under denna heldag får du lära dig hur du beräknar din verksamhets klimatpåverkan enligt standarden Greenhouse Gas Protocol. Vi går igenom hur du identifierar utsläppen för din verksamhet, väljer vad beräkningarna ska omfatta samt hur du beräknar och redovisar resultatet med ett klimatbokslut. Utbildningen hålls i samarbete med Aktuell Hållbarhet.

Om utbildningen
Att beräkna en verksamhets klimatpåverkan kan vara komplicerat beroende på om utsläppen kommer från den egna verksamheten, leverantörsledet eller när produkter och tjänster används av kunden.

Under denna dag får du själv lära dig att trovärdigt beräkna och redovisa klimatpåverkan enligt den globala standarden Greenhouse Gas Protocol. Vi går igenom hur beräkningar går till och du får tillgång till verktyg för att själv kunna göra effektiva beräkningar.

Teori varvas med övningar och praktiska exempel.

Utbildningen går igenom:

  • Grunderna i standarden Greenhouse Gas Protocol
  • Hur du identifierar utsläpp för din verksamhet
  • Hur du väljer vad beräkningarna ska omfatta
  • Hur du samlar in dataunderlag
  • Hur du beräknar utsläppen
  • Hur du redovisar resultat och hur det kan samordnas med till exempel hållbarhetsredovisning enligt GRI och Carbon Disclosure Project, CDM
  • Hur du sätter klimatmål

Utbildningen riktar sig till:

  • Ansvariga inom både tillverkande verksamheter, tjänstesektor och privata företag och offentliga förvaltningar, till exempel:
  • Miljö- och hållbarhetschefer
  • Miljösamordnare
  • Miljöanalytiker
  • Konsulter
  • Övriga som vill få en ökad förståelse för klimatberäkningar och hur man strategiskt kan arbeta med klimatfrågan.

Mål med utbildningen
Att ge deltagaren kunskaper och färdigheter i hur man:

  • Gör klimatberäkningar enligt Greenhouse Gas Protocol
  • Redovisar sin klimatpåverkan
  • Sätter upp klimatmål

Datum och tid: 6 september 2022, 9.00-17.00
Plats: Fysiskt i kurslokal, Stockholm
Pris: 9 900 kr exkl. moms
Mer information >>


Kursledare

Göran Erselius
Göran Erselius, konsult på 2050, är en av Sveriges främsta experter på klimatberäkningar. Han har under nära 20 år arbetat med beräkning och redovisning av miljö i allmänhet och utsläpp av växthusgaser i synnerhet. I början av 2000-talet medverkade Göran i feedbackgrupperna vid utvecklingen av Greenhouse Gas Protocols första standard för utsläpp av växthusgaser från verksamheter. Under åren har Göran genomfört beräknings- och redovisningsuppdrag till en uppsjö av företag inom vitt skilda branscher och storlekar. För företagsnätverket Hagainitiativet har Göran varit ansvarig för utvecklingen av beräkningarna för nätverkets klimatbokslut. Göran är en van föreläsare och uppskattas av många för sitt sätt att sätta resultat i intressanta och pedagogiska perspektiv.


Program

9:00 Välkomnande och introduktion

9:15 Greenhouse Gas Protocols principer och begrepp
Vi går igenom grunderna för att beräkna klimatpåverkan och standardens principer. Vi bekantar oss med begrepp som scope 1, 2 och 3.

10.00 Identifiera utsläpp och välj omfattning
För att kunna genomföra en klimatberäkning med rimliga resurser måste någon typ av avgränsning göras. Vi lär oss att identifiera verksamhetens betydande utsläpp och vad som är en tillräcklig omfattning för att beskriva verksamhetens klimatpåverkan.

10.30 Paus och grupparbete
Grupparbetet syftar till att lära sig att känna igen olika verksamheters betydande utsläppskällor och föreslå beräkningens omfattning.

11.00 Insamlingsprocessen, datastrategi och hjälpmedel
När beräkningens omfattning är vald är grunden lagd för vilken data som behöver samlas in. Vi går igenom hur man ställer de rätta frågorna och till vem, hur kvalitetsgranskning går till och när man kan behöva avancerade rapporteringsverktyg.

12:00 Lunch

13.00 Beräkning av utsläpp – med räkneövningar
När dataunderlaget är insamlat ska detta omvandlas till utsläpp av växthusgaser. Vi går igenom vilka utsläppsfaktorer som bör användas och vad man bör tänka på i beräkningsfasen. Information varvat med räkneövningar

14.30 Redovisning av klimatpåverkan
Vi går igenom vad som krävs i standarden, hur detta kan redovisas på ett kommunikativt sätt och även användas i annan rapportering, t ex GRI och CDP.

15.00 Paus

15.15 Grupparbete
Grupparbetet syftar till att färdigställa ett klimatbokslut.

16.15 Sätta klimatmål
Det beräknade utsläppet ligger till grund för att följa upp mot verksamhetens klimatmål. Här går vi igenom hur ett klimatmål definieras och anpassas till verksamheten.

16.45 Summering av dagen

17.00 Avslut


Läs mer om utbildningen på Aktuell Hållbarhets hemsida >>

Date: 06/09/2022Time: 09:00-17:00

Google Calendar

Ical/Outlook export

Fler evenemang

Kontakta oss på info@2050.se eller medarbetarna direkt, se om 2050.

Besök oss

Stockholm

Skeppsbron 32, 3 tr,
111 30 Stockholm

Linköping

Gjuterigatan 1,
582 73 Linköping

Malmö

Stortorget 13B,
211 22 Malmö