En första analys i det interregionala forskningsprojektet Greater Bio

 

Världen behöver minska sina klimat­gas­ut­släpp men även utveckla tekniker för negativa utsläpp som minskar mängden koldioxid i atmo­sfären. Pyrolys av biomassa är en sådan teknik, och biokolet ger dessutom genom sina mate­ri­a­le­gen­skaper en rad andra positiva värden genom vilket gör tekniken till en lämplig lösning i ett cirkulärt samhälle.

Biokol lyfts av många aktörer med anledning av de positiva mate­ri­a­le­gen­skaper det besitter utöver dess utsläppsne­gativa egen­skaper. Biokolets specifika egen­skaper kan nämligen skapa nytta i flera skilda sektorer, exem­pelvis genom att binda vatten och närings­ämnen i jorden som ger ökade skördar med bättre mikroliv och motstånds­kraft, rena rökgaser eller dagvatten eller stabi­lisera markföroreningar.

NSR, det regi­onala avfalls­bo­laget i nord­västra Skåne uppför en biokols­an­läggning som planeras att tas i bruk hösten 2021. I anlägg­ningen kommer rest­strömmar ifrån samhället, framför allt park- och träd­gårds­avfall att omvandlas till biokol av hög kvalitet och stabil kolin­lagring. Processen gene­rerar dessutom klimatsmart värme som växlas ut på fjärr­vär­me­nätet till invånarna.

I projektet Greater bio har 2050 Consulting till­sammans med NSR genomfört en mark­nads­a­nalys för biokol. Analysen har ett regi­onalt fokus för biokol men merparten av resul­tatet med dess slut­satser är även gene­rellt appli­ce­rabara. Syftet med att kart­lägga mark­naden för biokol är att bygga upp livs­kraftiga affärsmo­deller som inklu­derar både biokolets värde som material och det minus­ut­släpp som den stabila kolsänkan genererar.

I rapporten dras ett flertal slut­satser, bland annat: 

  • Vid utveckling av mark­naden av biokol i lant­bruket är priset en begrän­sande faktor. Genom att kombinera sprid­ningen med försäljning av kolsänks­rätter kan mark­naden dock gynnas.
  • På medellång sikt bedöms mark­naden för biokol som filter för rökgas- och läke­me­delsrening vara väldigt intressant, och appli­ka­tionen testas just nu i pilotanläggningar.
  • Inom den närmsta tiden rekom­men­deras aktörer att fokusera på användning av biokol som tillsats i anläggningsjordar.
  • Det finns ett ökat intresse och förståelse för biokol på konsu­ment­mark­naden men poten­tialen är idag begränsad då det inte bedöms finnas till­räckligt kund­un­derlag för större mängder idag, ej heller några konsu­ment­pro­dukter utvecklade för en större marknad.
  • Till­gången på svenskt biokol fort­fa­rande relativt liten och Sverige impor­terar idag merparten av biokolet från Tyskland.

 

- Mark­naden för biokol förutspås växa expo­nen­tiellt framöver och när vi i nästa steg bygger affärsmo­dellen kring biokol är denna mark­nads­a­nalys viktig som utgångspunkt.
— Filip Celander, projekt­ledare på 2050.

 

 

Det arbete som kommer ske framöver är utöver affärsmo­del­lering också en vida­re­ut­veckling av biokolet, inklusive fram­ta­gande av proto­typer, samt kunskaps- och erfarenhetsspridning.

 

- För oss är det viktigt att driva utveckling av avfalls­bran­schen genom att delta i stora projekt så som Greater Bio. Biokol är en fantastisk produkt och vi vill gärna vara med och sprida kunskap och erfa­renhet för att inspirera andra aktörer att vara med och bygga upp mark­naden för biokol.
— Ludvig Landen, utveck­lingschef på NSR.

 

 

Du kan läsa rapporten “Mark­naden för biokol i Öresunds­re­gionen” här »


 

Om projektet:
Greater Bio är ett dansk-svenskt projekt­sam­arbete för att utveckla en mer hållbar bioe­konomi genom att optimera använd­ningen av biomassa i Greater Copen­hagen området. Projektet består av 7 pilot­projekt, varav 2050 är partners i ett projekt som foku­serar på just biokol. Projektet finan­sieras av Euro­peiska Utveck­lings­fonden och ingår i EU programmet Interreg ÖKS och löper till 2022.

Projekt­partners: Gate 21 (projekt­ägare), 2050 Consulting, Roskilde Univer­sitet, Sustai­nable Business Hub, Trel­le­borgs kommun, Biogas Syd, Lejre kommun, NSR, EC Network, Lunds univer­sitet, Business Lolland-Falster, Biotrans, Odsherred kommun och BOFA.

Kontakt­person för projektet på 2050
Filip Celander, filip.celander@2050.se

Kontakt­person för projektet på NSR
Eva Stål, eva.stål@nsr.se