Fram till idag har det saknats tydlig vägledning kring hur landin­tensiva verk­sam­heter ska redovisa sina utsläpp av växt­hus­gaser. Genom GHG-proto­kollets nya tillägg, som nyligen gick in i en första pilotfas, tydliggörs för första gången hur utsläpp från landan­vändning och kolin­lagring ska inklu­deras i klimaträ­ken­ska­perna. Flera svenska företag deltar i piloten, som planeras vara färdig under våren 2023.

Många företag och bransch­or­ga­ni­sa­tioner välkomnar GHG-proto­kollets (Green­house Gas Protocol) nya tillägg för landin­tensiva verk­sam­heter, Land Sector and Removals Guidance, som nu är under utveckling. Tillägget offent­lig­gjordes den 15 september i samband med att en ny pilotfas inleddes och bedöms spela en viktig roll för landin­tensiva sektorers stra­te­giska klimat­arbete de kommande åren.

Landsektorn står för mer än 20 procent av de globala utsläppen av växt­hus­gaser
Kunskapen om landsek­torns avgö­rande roll för att begränsa klimat­för­änd­ringarna har vuxit snabbt de senaste åren. Jordbruk, skogsbruk och annan markan­vändning står idag för drygt 20 procent av de globala årliga utsläppen av växt­hus­gaser. Samtidigt förväntas jord­bruks­pro­duk­tionen fördubblas fram till 2050 för att möta den ökande efter­frågan . Forskar­världen är överens om att minskade mark­ut­släpp och ökad kolin­lagring kommer att ha en stor påverkan på världens möjlig­heter att nå 1,5‑gradersmålet.

Fler och fler företag väljer att redovisa sin klimat­på­verkan med hjälp av GHG-proto­kollet i takt med att krav på trans­parens ökar från olika intres­senter. Behov av trans­parens och tydlighet blir dessutom viktigare när fler verk­sam­heter presen­terar netto­nollmål eller gör anspråk på negativa utsläpp. Hittills har det saknats möjlighet att genom GHG-proto­kollet inkludera landin­tensiva verk­sam­heters klimat­på­verkan vid förändrad markan­vändning och olika typer av kolin­lagring. I och med det nya tillägget kommer GHG-proto­kollet att sätta upp rikt­linjer för hur verk­sam­heter kan införliva även dessa slags påverkan i sina räken­skaper. Att till exempel kolin­lagring möjliggörs genom det nya tillägget innebär en stor förändring mot tidigare.

Svenska företag deltar i pilot-testerna
I piloten, som planeras pågå fram till den 15 januari nästa år, deltar företag från olika sektorer och skilda delar av världen – däribland en rad svenska företag. Syftet med piloten är att testa nuva­rande utkast till vägledning som enligt gällande tidplan ska fast­ställas under våren 2023. GHG-proto­kollet som står bakom det nya tillägget är det idag domi­ne­rande ramverket för beräkning och rappor­tering av utsläpp av växt­hus­gaser. Tillägget kommer så småningom att bli obli­ga­to­riskt för de verk­sam­heter som idag använder GHG-proto­kollets så kallade corporate standard och har landan­vändning eller kolin­lagring i sin egen verk­samhet eller värdekedja.

Läs mer om piloten och det nya tillägget till GHG-proto­kollet här: Land Sector and Removals Guidance | Green­house Gas Protocol (ghgprotocol.org)