Hur kan väst­svenska aktörer leda klimatom­ställ­ningen? Vilka är Västsve­riges största utma­ningar och styrkor för att kunna erbjuda hållbara och konkur­rens­kraftiga lösningar? Det var centrala frågor under det semi­narium som 2050 nyligen arran­gerade i samarbete med skeppet Götheborg och CSR Västsverige. 

Under semi­nariet presen­te­rades rapporten ”Väst­svenska företags syn på håll­barhet och klimat” som 2050 tagit fram under hösten, med syfte att kart­lägga väst­svenska företags håll­barhets- och klimatarbete. 

Rapporten visar att aktörer i Västsverige har stor potential att bidra till en acce­le­rering av klimatom­ställ­ningen och den fram­håller även åtta tydliga budskap till före­tagen i regionen. Det handlar bland annat om att iden­ti­fiera driv­krafter för omställ­nings­ar­betet, sätta upp absoluta mål i linje med veten­skapen, beräkna utsläpp i hela värde­kedjan samt upprätt­hålla och stärka samar­betet mellan aktörer i regionen. Rapporten visar också på tydliga skill­nader mellan stora och små bolag, men att en gemensam nämnare är att ambi­tionen finns där.

Efter­föl­jande panel­samtal mode­re­rades av Malin Forsgren och Markus Ekelund från 2050. I pane­lerna deltog Lisa Bolin, Climate Lead på Polestar, Richard Berkling, Chief Executive Officer på PowerCell, Karin Pleijel, kommu­nalråd på Miljö­partiet, Johan Trouvé VD på Väst­svenska Handels­kam­maren, Kristina Jonäng, Regi­onråd för Center­partiet, Eric Zinn, Håll­bar­hetschef på Göteborg Energi, Mia Edofsson, Håll­bar­hetschef på Akade­miska Hus, Eva-Lena Albihn, Håll­bar­hetschef på Business Region Göteborg.

Hur kan väst­svenska företag stå för de globala lösningarna?
Samtliga deltagare lyfte Västsve­riges stora potential tack vare både industri, utbild­nings­väsen och inter­na­tionell närvaro men de betonade samtidigt vikten samarbete mellan aktörer som avgö­rande för klimatomställningen.

När det gäller klimatmål lyftes vikten av att räkna på sina utsläpp men också att våga sätta veten­skapligt baserade mål men också rikta sina insatser där det gör störst nytta.

- Vår inställning har varit att inte blunda, och när det gäller att sätta mål så har vi satt mål enligt IPCC och Carbon Law. Att acceptera fakta ger också inci­tament att hoppa på omställ­ningen. Ett tips är att försöka hitta det från verk­sam­heten som påverkar mycket och adressera de stora utsläppen, föreslog Lisa Bolin

Vikt lades också på att konkre­tisera målen samt genom imple­men­tering av befintliga lösningarna visa på vilka utsläpps­minsk­ningar det kan ge. Här kopp­lades även bilden av att lösningen både ligger i teknik­ut­veckling och att mänsk­lig­heten kommer att ändra beteende. 

- Vi måste börja konkre­tisera idéer och omsätta dem i prak­tiken. Ser man till de ekono­miska perspek­tiven så är det en konkur­rens­fördel om de andra avvaktar medan man själv går framåt, sa Richard Berkling

Hur kan Västsve­riges aktörer snabba på omställningen? 

Flera nyckel­fak­torer påverkar takten i omställ­nings­ar­betet och panelen disku­terade kring de åtta olika rekom­men­da­tioner som tagits fram i rapporten. Både innovation och kompetens lyftes särskilt som nycklar till att Västsverige ska kunna öka omställ­nings­takten ytter­ligare. För att få till en ännu kraf­tigare inno­va­tions­förmåga i regionen krävs samtidigt en kraftig omställning av arbets­mark­naden. Mia Edofsson berörde bland annat utma­ningen i att många orga­ni­sa­tioner arbetar var för sig, snarare än till­sammans. Här behöver orga­ni­sa­tioner arbeta mer för att knyta ihop kompe­tensen de besitter. Det finns många inno­va­tioner och test­bäddar i Västsverige redan idag. Det är ett bra sätt att knyta kontakter, skapa rela­tioner och ta fram åtgärder som gör att man vågar växla upp till en större skala. Det är denna uppväxling som behöver börja tillämpas.  

- Men det gäller också att växla upp pilot­pro­jekten och test­bäd­darna. Vi har väldigt bråttom nu, omställ­ningen måste ske överallt – då räcker det inte att endast arbeta i pilot­projekt, fort­sätter Mia Edofsson.

Vi behöver agera nu

Slut­ligen kunde vi konstatera att Västsverige har förut­sätt­ningarna för att göra den omställning som krävs. Nu handlar det om att ta modet till er, börja testa och hitta samar­beten för att kunna växla upp och öka takten.  

- Det finns en massa lösningar redan här och nu, inom väldigt många områden. Vänta inte på den absolut bästa lösningen – vi har ingenting att vänta på längre, avslutade Malin Forsgren.