Allt fler besluts­fattare och orga­ni­sa­tioner väljer att sätta mål för natur­re­la­terade risker bortom klimat. När arbetet med Science Based Targets for Nature nu går in i en ny fas passeras en viktig milstolpe i utveck­lingen av en global standard för kvan­ti­fi­erbara miljömål på fler områden. 

Redan idag har mer än 3 000 företag världen över frivilligt anslutit sig till Science Based Targets initi­ative (SBTi) och valt att sätta klimatmål i linje med veten­skapen. Efter denna succé på klimat­sidan tas nu nästa steg mot en global standard för veten­skapligt grundade mål på fler miljöområden.

För några dagar sedan lanserade Science Based Targets Network ett nytt utkast till vägledning för företag som önskar sätta så kallade Science Based Targets for Nature (SBTN). Syftet är att etablera en gemensam och global standard för att sätta mål inom fem tema­tiska områden: sötvatten, land­miljö, biologisk mångfald och hav.

I vägled­ningen beskrivs bland annat den femstegs­process som företag och orga­ni­sa­tioner ska använda för att sätta natur­re­la­terade mål enligt bästa till­gängliga vetenskap. Utkastet ligger ute på remiss hos allmän­heten fram till den 14 oktober i år, vilket innebär att externa intres­senter nu har möjlighet att komma med synpunkter.

Vägled­ningen för SBTN har utar­betats i samarbete med akademi, näringsliv och civil­sam­hälles-orga­ni­sa­tioner. En nyhet jämfört med den befintliga klimat­stan­darden är att även städer ska kunna få sina miljömål vali­derade. Kriterier för vali­dering, liksom de som idag finns på klimat­om­rådet, kommer successivt att tas fram för respektive tema­tiskt område.

Det är emel­lertid långt ifrån en full­ständig standard som nu är ute på samråd. Tekniska rikt­linjer för att sätta kvan­ti­fi­erbara mål finns än så länge bara på sötvat­ten­om­rådet. Vid lanse­rings­kon­fe­rensen den 20 september framhöll initi­a­tivets chefs­figur Erin Billman att mycket arbete än idag kvarstår och att stan­daren kommer att fort­sätta utvecklas gradvis i en iterativ process.

Efter remiss­rundan hos allmän­heten ska vägled­ningen expert­granskas under november 2022. Planen är att i början av 2023 lansera en första version av SBTN-stan­darden, som då ska inne­fatta kvan­ti­fi­erbara mål även på området land­miljö. Huruvida tidplanen håller återstå att se då initi­a­tivet sedan tidigare tampats med förseningar.

Oavsett dessa förse­ningar utgör utveck­lingen en del av en större och viktig strömning där allt fler orga­ni­sa­tioner uppmärk­sammar natur­re­la­terade risker bortom klimat. Detta gäller inte minst området biologisk mångfald som har starka bero­enden till en rad olika miljöut­ma­ningar.
Det kommer sannolikt att ta tid innan SBTN och liknande ramverk för natur­re­la­terade målsätt­ningar mognat ordentligt. Men säkert är att mycket finns att vinna för företag som redan idag börjar arbeta syste­ma­tiskt med dessa alltmer brän­nande frågor.

•  Ta del av SBTN:s vägledning och lämna feedback fram till den 14 oktober:  Public consul­tation resources – Science Based Targets Network
•  Anmäl dig till 2050:s utbildning Biologisk mångfald för företag den 24 november: Biologisk mångfald för företag – kurs i stra­te­giskt arbete — Aktuell Håll­barhet (aktuellhallbarhet.se)