
I en tid av förändrade regler och minskat yttre tryck på hållbarhetsrapportering står många medelstora företag inför vägvalet att antingen fortsätta investera i hållbarhetsarbetet eller dra ner på insatserna. Men ny forskning vid Center for Sustainability Research på Handelshögskolan i Stockholm visar att hållbarhetsrapportering är en strategisk guldgruva – särskilt för medelstora företag. För att förstå mer, träffade jag forskarna.
En av forskarna är Tommy Borglund, från Örebro universitet. Tillsammans med kollegor från Handelshögskolan fokuserar han på hur finansiell väsentlighet påverkar företags affärsförmåga och aktiekurs. Genom intervjuer med hållbarhetschefer och CFO:er samt kvantitativa analyser, bygger forskningen en ny förståelse för hållbarhetens roll i affärsstrategin. Syftet är att undersöka hur hållbarhetsarbete kan skapa – eller förstöra – värde. Och hittills pekar resultaten på betydande strategiska möjligheter, framför allt för medelstora företag.
– Det är avgörande att företagen nu tar tillfället i akt att verkligen tänka strategiskt och använda de insikter som kommit fram i rapporterna, säger Tommy Borglund.
Varför medelstora företag har mest att vinna över tid
Medan stora företag ofta redan jobbar enligt ramverk som GRI, är det enligt forskningen de medelstora bolagen som nu – trots en initial puckel av arbetsinsatser – ser störst nytta av CSRD. Rapporteringen har gjort det möjligt för dessa företag att integrera hållbarhet i verksamheten på nya sätt, identifiera risker och möjligheter tidigare och stärka sin konkurrenskraft.
Forskningen, som finansieras av Nasdaq Foundation, visar också att hållbarhetsrapportering, även om den till en början kan upplevas som administrativt tung, med tiden blir en strategisk tillgång. Företag utan ett standardiserat ramverk som ESRS hade ändå behövt föra omfattande dialoger med intressenter för att förstå deras behov – ett arbete som riskerar att bli både mer tidskrävande och mindre effektivt. ESRS och CSRD skapar struktur och riktning i detta arbete.
Hållbarhet som innovationsdrivare
Flera företag i studien vittnar om hur hållbarhetsarbetet lett till upptäckten av nya affärsmöjligheter – så kallade ”gyllene ägg” – inom produktutbudet. Forskningen visar att hållbarhetsrapportering kan fungera som en katalysator för innovation, vilket i sin tur ger en positiv avkastning på investeringar.
– CSRD fungerar som en motor för innovation, och det är viktigt att även mindre företag ser potentialen i detta, säger Borglund.
Integrering och involvering – nycklar till framgång
Enligt forskningen är en avgörande faktor i CSRD-processens framgång hur väl hållbarhetsfrågorna förankras i organisationen. Företag som har involverat flera avdelningar i hållbarhetsarbetet har nått längre. Det har lett till ökad förståelse, större engagemang och bättre möjligheter att omvandla rapporteringsresultat till strategisk handling.
Borglund och hans forskningsteam ser dock att hållbarhetsaspekterna i många fall ännu inte integreras tillräckligt i strategidelen av företagens rapporter. Här finns stor potential framåt.
Samarbeta med finansavdelningen
En annan central insikt i forskningen är vikten av samverkan med finansfunktionen. Dessa avdelningar har processer för datainsamling och kvalitetssäkring på plats – kompetenser som är värdefulla även för hållbarhetsrapporteringen. När hållbarhetsdata börjar användas i investeringsbeslut och statusuppföljning blir kopplingen mellan hållbarhet och affär ännu tydligare.
Tommy Borglund framhåller vikten av att konkretisera hållbarhetsarbetets ekonomiska påverkan:
– Det är viktigt att faktiskt räkna på kostnader och intäkter kopplat till hållbarhet.
Slutsatser så här långt
Även om Kommissionen nu har presenterat ett så kallat Omnibus-förslag som syftar till att begränsa rapporteringsbördan för de mindre företagen, så visar forskningen att det ofta är just de mindre och medelstora bolagen som upplever störst innovationsdrivande effekt. Det gäller särskilt tillverkande företag som trots färre anställda har stor påverkan och därmed också stor nytta av ett strukturerat hållbarhetsarbete.
Den forskning som Tommy Borglund bedriver pekar mot flera viktiga slutsatser för medelstora företag:
- Fortsätt med hållbarhetsrapportering: Trots lättnader genom Omnibus visar forskningen att hållbarhetsrapportering är en investering som lönar sig.
- Integrera hållbarhet i strategin: Rapporteringen ger insikter som kan användas för att stärka den övergripande affärsstrategin.
- Utnyttja innovationskraften: Hållbarhetsarbetet kan bli en katalysator för både innovation och affärsutveckling.
På 2050 ser vi samma mönster i våra kundprojekt. CSRD:s främsta värde ligger i att konkretisera och strukturera hållbarhetsstrategin – baserat på datadriven analys av väsentliga områden i relation till företagets omvärld och intressenter. Det skapar både resiliens och affärsvärde.
Delta i forskningen
Är ni intresserade av att delta i Tommy Borglunds fortsatta forskning? Han välkomnar företag som vill bidra med sina erfarenheter. Kontakta oss, så förmedlar vi kontakt – och gör er till en del av denna spännande forskningsresa.
Elin Engkvist
Seniorkonsult på 2050
Detta inlägg är en del av 2050 belyser, en serie där vi lyfter aktuella frågor inom hållbarhet och näringsliv. Vill du veta mer om hur ditt företag kan navigera i det förändrade regelverket? Kontakta oss på 2050!