Rapportera
De nya skärpta kraven på hållbarhetsrapportering, i enlighet med CSRDdirektivet, är en utmaning för många företag. Syftet är att alla företag inom EU ska agera på samma nivå och att den som vill investera i företag enkelt ska kunna se hur de ligger till i omställningen till ett näringsliv på en planet i balans. En utökad och tydligare hållbarhetsrapport kan lyfta hållbarhetsarbetet till nästa nivå genom att integrera det i styrningen av företagen. Våra erfarna konsulter guidar er steg för steg i detta arbete, så att rapportering sker enligt lagkrav och frivilliga ramverk.
Hållbarhetsrapportering
Vi erbjuder rådgivning och expertis så att företagets rapportering överensstämmer med den nya skärpa EU-gemensamma kraven (CSRD och ESRS). Vi har arbetat länge med att följa och tolka uppbyggnaden av de nya reglerna som nu finns i svensk lag och idag hjälper vi ett flertal företag att använda rätt ramverk på ett värdeskapande sätt för deras specifika verksamheter. Vi identifierar vad som ska rapporteras, tar fram underlag, kvalitetssäkrar innehåll och säkerställer att rapporteringen följer riktlinjer och lagkrav. Det gäller både företag som rapporterar för första gången och de som vill fortsätta utveckla och effektivisera rapporteringen.
Vi arbetar med workshops, benchmarking, upprättande av rapporteringsstrukturer och modeller för insamling av data samt diverse analyser (bland annat genom utsläppsberäkningar, se mer under analysera nuläge.
Vi hjälper företag i alla steg efter behov…
- Kick-start för arbetet
- Utbildning och bemanning
- Initial screening för att identifiera relevanta ramverk
- Stöd när företaget ska tar fram en intressentanalys enligt lagkraven,
- Hjälp att genomföra en dubbel väsentlighetsanalys enligt CSRDs och GRI:s specifika krav,
- Hjälp att göra en gapanalys som visar var företaget står i sin nuvarande hållbarhetsredovisning i förhållande till de nya lagkraven
- Stöd för företaget hela vägen i arbetet att ta fram en hållbarhetsrapport som klarar revisorernas granskning.
För oss på 2050 är det väldigt viktigt att ramverk och riktlinjer integreras i företagets övergripande strategier och verksamheter. Hållbarhetsarbetet ska bidra positivt för att verkligen skapa goda affärer för en planet i balans!
Dubbel väsentlighetsanalys
En dubbel väsentlighetsanalys handlar om att både analysera den egna verksamhetens inverkan på hållbarhet, samt den finansiella påverkan på företagets hållbarhet. Analysen syftar till att förstå vilka hållbarhetsfrågor som är mest väsentliga för verksamheten att arbeta med och rapportera om. 2050 Consulting kan hjälpa till att genomföra alla momenten som krävs för att uppfylla nya skärpta kraven hållbarhetsredovisningen i enlighet med CSRD.
- Analys av inverkansväsentlighet
Påverkansanalysen är nyckeln till att få förståelse för den egna verksamhetens påverkan på samhället och planeten. Vi på 2050 Consulting har gedigen kunskap i flertalet hållbarhetsområden och kan bidra med metodik och expertis. Om önskvärt går det även att genom vårt nätverk bjuda in organisationer från ideella-sektorn och från akademin. - Analys av finansiell väsentlighet
En finansiell påverkansanalys handlar om att få förståelse för hur planeten och samhället påverkar den egna verksamheten finansiellt. Genom att analysera risker och möjligheter med framtida förändringar, ges en större förståelse för hur verksamheten bör anpassas. Vi kan bidra med metodik och expertis.
Utbildning och kommunikation
För att säkerställa att hela verksamheten hänger med i hållbarhetsresan erbjuder 2050 Consulting skräddarsydda utbildningar för ledningsgrupp, chefer och medarbetare. Exempelvis erbjuder vi utbildningar om klimatanalys, CSRD, dubbel väsentlighetsanalys, TCFD, CBAM och GRI. Vi hjälper även våra kunder att navigera kring hur hållbarhetsfrågor kan och bör kommuniceras internt och externt. Se våra erbjudande kring utbildning och kommunikation.
EU Taxonomin
Vi stöttar våra kunder med löpande rådgivning och redovisning enligt EU:s Taxonomi. Vi gör utbildande insatser, screenings för att identifiera vilka ekonomiska aktiviteter som omfattas av taxonomin och skulle kunna bidra till något av miljömålen eller hjälp att föreslå aktiviteter och åtgärder i syfte att öka förenlighet med taxonomin.
Global Reporting Initiative (GRI)
GRI Standards är ett av de mest använda ramverken globalt och inkorporerar samtliga hållbarhetsaspekter från det sociala, ekonomiska och miljömässiga. Ramverket ger en god struktur för ett företags hållbarhetsarbete och tydliga samt jämförbara riktlinjer för rapportering. 2050 Consulting kan både hjälpa er som aldrig rapporterat i enlighet med GRI tidigare att förstå hur riktlinjerna bör appliceras och rapporteras för er verksamhet och ge råd till er som redan rapporterar i enlighet med GRI. Uppdragen kan variera från en full implementering av GRI:s riktlinjer, gap-analyser mot uppdateringar av GRI:s standarder, kvalitetssäkring av redovisad information eller kopplingar mellan GRI och andra rapporteringsramverk.
Carbon Disclosure Project (CDP)
CDP verkar för transparens och jämförbarhet mellan företag och allt fler väljer att redovisa sin hållbarhetsinformation på CDP:s hemsida. 2050 Consulting kan stötta företag i genomförandet av CDP-rapportering och med framtagande av viss information efterfrågad i CDP.
Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD), och Task Force on Nature-related Financial Disclosures (TNFD)
Vi stöttar våra kunder genom hela implementeringsprocessen av TCFD. Det kan innebära en workshop och introduktion kring klimatrelaterade risker, gap-analys mot existerande arbete, implementeringsplan, scenarioanalys, uppföljning eller expertrådgivning kring rapportering.
Vi ser ett ökat intresse kring TNFD, TCFD:s motsvarighet för biologisk mångfald, och har det kommande ramverket under uppsikt. För de kunder som vill ligga i framkant när det gäller biologisk mångfald erbjuder vi workshops och rådgivning och vi håller även utbildningar inom biologisk mångfald.
Disclosureförordningen (SFDR)
Disclosureförordningen (Sustainable Finance Disclosure Regulation) är en EU-förordning vars mål är att omdirigera kapitalflöden från finansmarknaden mot mer hållbar finansiering. En av de primära drivkrafterna för förordningen har varit att harmonisera finansiella institut och marknadsaktörers rapportering inom hållbara investeringar. Vi hjälper bolag som berörs av disclosureförordningen med rådgivning och rapportering i enlighet med förordningen. Det kan innebära utbildningar, gap-analyser, kartläggning av hur och vilka delar av verksamheten som omfattas av SFDR och stöttning med att ta fram en strategi för att uppfylla kraven i förordningen.
CBAM-rapportering
Alla importörer av CBAM-varor (stål, järn, aluminium, konstgödsel och cement) måste rapporter sina importer och deras klimatpåverkan i ett särskilt EU-register. Vi på 2050 har ett team som hjälper företag att rapporter varje kvartal i det som kallas CBAM:s övergångsregister. De importföretag som inte rapporterar riskerar böter. Vi på 2050 har lång erfarenhet av att analysera produkters klimatpåverkan och vi kan hjälpa företag att bedöma de uppgifter som exportörerna lämnar kring produkternas klimatpåverkan, stödja i själva rapportering och ge råd kring regelverket.