STYRNING OCH RAPPORTERING
Ökade rapporteringskrav skapar möjligheter att lyfta hållbarhetsarbetet till nästa nivå genom att integrera hållbarhetsarbetet i styrningen. Våra erfarna konsulter guidar er i arbetet med organisationens väsentliga hållbarhetsfrågor och hur uppföljning och rapportering ska ske enligt lagkrav och frivilliga ramverk.
Ökade rapporteringskrav skapar möjligheter att lyfta hållbarhetsarbetet till nästa nivå genom att integrera hållbarhetsarbetet i styrningen. Våra erfarna konsulter guidar er i arbetet med organisationens väsentliga hållbarhetsfrågor och hur uppföljning och rapportering ska ske enligt lagkrav och frivilliga ramverk.
Parisavtalet och EU:s gröna giv har satt ett stort avtryck i nya EU-direktiv, lagkrav och ramverk. Initiativ som exempelvis CSRD och ESRS (EU:s nya direktiv och standard för hållbarhetsrapportering), disclosureförordningen (Sustainable Finance Disclosure Reporting, SFDR), Taxonomin), TCFD/TNFD, GRI, CDP, PCAF, GRESB och SBTi ger stöd för organisationer och företag att kunna integrera hållbarhetsfrågor i den övergripande styrningen.
Vi erbjuder rådgivning och expertis inom alla ovan nämnda ramverk och standarder. Vi kan göra stort och smått – som en initial screening för att identifiera relevanta ramverk,en gapanalys om var ni står i förhållande till dessa eller stötta er hela vägen i att ta fram en hållbarhetsrapport eller att göra en dubbel väsentlighetsanalys enligt CSRDs och GRI:s specifika krav.
För oss på 2050 är det väldigt viktigt att ramverk och riktlinjer integreras i företagets övergripande strategier och verksamheter; hållbarhetsarbetet ska bidra positivt och inte enbart bli skrivprodukter, för att verkligen skapa goda affärer på en planet i balans!
STYRNING
För att säkerställa en god rapportering behövs först ett gediget och konkret styrningsarbete komma på plats. Utan strategi, mål och uppföljning finns det inget att rapportera på. För att säkerställa en god styrning av hållbarhetsfrågor erbjuder 2050 dessa steg:
Omvärldsanalys
I en omvärldsanalys identifieras fokusområden, hållbarhetsmål och ambitionsnivå hos relevanta aktörer inom en specifik bransch, som ett av flera underlag för hållbarhetsrelaterade strategibeslut. En omvärldsanalys kan också syfta till att identifiera kommande hållbarhetsrelaterade lagkravs potentiella påverkan på verksamheten, för att ta fram realistiska framtidsscenarion.
Intressentanalys
Genom att föra en dialog kring hållbarhetsfrågor med viktiga intressenter som till exempel medarbetare, kunder och leverantörer får organisationen värdefull information om vilka frågor som är mest väsentliga för varje intressentgrupp. 2050 är experter på att effektivt samla in värdefulla och relevanta data och utifrån det göra en analys.
Dubbel väsentlighetsanalys
En dubbel väsentlighetsanalys handlar om att både analysera den egna verksamhetens hållbarhetspåverkan på omvärlden, samt hållbarhetsfrågornas finansiella påverkan på företagets. Analysen syftar till att förstå vilka hållbarhetsfrågor som är mest väsentliga för verksamheten att arbeta med och rapportera om. 2050 kan hjälpa till att genomföra alla momenten som krävs för att uppfylla kraven i CSRD.
Analys av väsentlig påverkan
Påverkansanalysen är nyckeln till att få förståelse för den egna verksamhetens påverkan på samhället och planeten. 2050:s konsulter har gedigen kunskap i flertalet hållbarhetsområden och vi kan bidra med metodik och expertis. Om önskvärt går det även att genom 2050:s nätverk bjuda in ideella organisationer och akademiska institut.
Analys av finansiell väsentlighet
En finansiell påverkansanalys är nyckeln till att få förståelse för hur planeten och samhället påverkar den egna verksamheten finansiellt. Genom att analysera risker och möjligheter med framtida förändringar, ges en större förståelse för hur verksamheten bör anpassas. Vi kan bidra med metodik och expertis.
Strategi, mål och uppföljning
På 2050 har vi lång erfarenhet av att sätta hållbarhetsstrategier som kopplar an till organisationens övergripande affärsstrategi. Affärsstrategi och hållbarhetsstrategi kan inte längre separeras utan behöver integreras. Mål för väsentliga hållbarhetsfrågorna och uppföljning behöver integreras med andra processer och rutiner. Läs om våra erbjudanden kring strategi och affärsutveckling.
Framtagande av policyer, styrdokument och riktlinjer
2050 stöttar våra kunder i framtagande, uppdatering och implementering av hållbarhetsrelaterade dokument, exempelvis hållbarhetspolicy och uppförandekoder.
Ledningssystem
Vi kan bistå våra kunder i arbetet med och implementering av diverse ledningssystem. Det kan till exempel vara miljöledningssystem som ISO 14001 men även andra hållbarhetsrelaterade ledningssystem som ISO 26000.
Utbildning och kommunikation
För att säkerställa att hela verksamheten hänger med i hållbarhetsresan erbjuder 2050 skräddarsydda utbildningar för ledningsgrupp, chefer och medarbetare. Exempelvis erbjuder vi utbildningar om CSRD, dubbel väsentlighetsanalys, TCFD och GRI. Vi hjälper även våra kunder att navigera kring hur hållbarhetsfrågor kan och bör kommuniceras internt och externt. Se våra erbjudande kring utbildning och kommunikation.
RAPPORTERING
Vårt mål är att hjälpa våra kunder att använda rätt ramverk på ett värdeskapande sätt för sin specifika verksamhet. Vi stöttar våra kunder i allt från att identifiera vad som ska rapporteras, ta fram rapporteringsunderlag, kvalitetssäkra innehåll och säkerställa att rapporteringen följer riktlinjer och lagkrav. Det gäller oavsett om ert företag rapporterar för första gången eller vill fortsätta utveckla och effektivisera er rapportering.
Oavsett vilket hållbarhetsramverk våra kunder vill rapportera efter stöttar vi våra kunder i framtagandet av underlag för rapportering. Det kan exempelvis göras genom workshops, benchmarking, upprättande av rapporteringsstrukturer och modeller för insamling av data samt diverse analyser (bland annat genom utsläppsberäkningar, se mer under miljö- och klimatanalys).
Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) och European Sustainability Reporting Standard (ESRS)
2050 bevakar kommande regleringar från EU:s direktiv Corporate Sustainability Reporting Directive, som kommer att ersätta tidigare Non-Financial Reporting Directive (NFRD). CSRD kommer att påverka både vilka bolag som måste rapportera på hållbarhetsrelaterad information och hur. Vi hjälper företag att förbereda sig baserat på den senaste tillgängliga informationen, exempelvis det nuvarande utkastet av standarden ESRS, som förmodas att antas i juni 2023.
EU Taxonomin
Vi stöttar våra kunder med löpande rådgivning och redovisning enligt EU:s Taxonomi. Vi gör utbildande insatser, screenings för att identifiera vilka ekonomiska aktiviteter som omfattas av taxonomin och skulle kunna bidra till något av miljömålen eller hjälp att föreslå aktiviteter och åtgärder i syfte att öka förenlighet med taxonomin.
Global Reporting Initiative (GRI)
GRI Standards är ett av de mest använda ramverken globalt och inkorporerar samtliga hållbarhetsaspekter från det sociala, ekonomiska och miljömässiga. Ramverket ger en god struktur för ett företags hållbarhetsarbete och tydliga samt jämförbara riktlinjer för rapportering. 2050 kan både hjälpa er som aldrig rapporterat i enlighet med GRI tidigare att förstå hur riktlinjerna bör appliceras och rapporteras för er verksamhet och rådge er som redan rapporterar i enlighet med GRI. Uppdragen kan variera från en full implementering av GRI:s riktlinjer, gap-analyser mot uppdateringar av GRI:s standarder, kvalitetssäkring av redovisad information eller kopplingar mellan GRI och andra rapporteringsramverk.
Carbon Disclosure Project (CDP)
CDP verkar för transparens och jämförbarhet mellan företag och allt fler väljer att redovisa sin hållbarhetsinformation på CDP:s hemsida. 2050 kan stötta företag i genomförandet av CDP-rapportering och med framtagande av viss information efterfrågad i CDP.
Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD), och Task Force on Nature-related Financial Disclosures (TCFD)
Vi stöttar våra kunder genom hela implementeringsprocessen av TCFD. Det kan innebära en workshop och introduktion kring klimatrelaterade risker, gap-analys mot existerande arbete, implementeringsplan, scenarioanalys, uppföljning eller expertrådgivning kring rapportering.
Vi ser ett ökat intresse kring TNFD, TCFD:s motsvarighet för biologisk mångfald, och har det kommande ramverket under uppsikt. För de kunder som vill ligga i framkant när det gäller biologisk mångfald erbjuder vi workshops och rådgivning och vi håller även utbildningar inom biologisk mångfald.
Disclosureförordningen (SFDR)
Disclosureförordningen (Sustainable Finance Disclosure Regulation) är en EU-förordning vars mål är att omdirigera kapitalflöden från finansmarknaden mot mer hållbar finansiering. En av de primära drivkrafterna för förordningen har varit att harmonisera finansiella institut och marknadsaktörers rapportering inom hållbara investeringar. Vi hjälper bolag som berörs av disclosureförordningen med rådgivning och rapportering i enlighet med förordningen. Det kan innebära utbildningar, gap-analyser, kartläggning av hur och vilka delar av verksamheten som omfattas av SFDR och stöttning med att ta fram en strategi för att uppfylla kraven i förordningen.
Kontakt:
rebecka.jakobsson@2050.se
Kontakta oss på info@2050.se eller medarbetarna direkt, se om 2050.
Besök oss
Stockholm
Skeppsbron 32, 3 tr,
111 30 Stockholm
Linköping
Gjuterigatan 1,
582 73 Linköping
Malmö
Stortorget 13B,
211 22 Malmö
Göteborg
Drottninggatan 25,
411 14 Göteborg