STYRNING OCH RAPPORTERING

Ökade rappor­te­ringskrav skapar möjlig­heter att lyfta håll­bar­hets­ar­betet till nästa nivå genom att inte­grera håll­bar­hets­ar­betet i styr­ningen. Våra erfarna konsulter guidar er i arbetet med orga­ni­sa­tionens väsentliga håll­bar­hets­frågor och hur uppföljning och rappor­tering ska ske enligt lagkrav och frivilliga ramverk.

Ökade rappor­te­ringskrav skapar möjlig­heter att lyfta håll­bar­hets­ar­betet till nästa nivå genom att inte­grera håll­bar­hets­ar­betet i styr­ningen. Våra erfarna konsulter guidar er i arbetet med orga­ni­sa­tionens väsentliga håll­bar­hets­frågor och hur uppföljning och rappor­tering ska ske enligt lagkrav och frivilliga ramverk.

Paris­av­talet och EU:s gröna giv har satt ett stort avtryck i nya EU-direktiv, lagkrav och ramverk. Initiativ som exem­pelvis CSRD och ESRS (EU:s nya direktiv och standard för håll­bar­hets­rap­por­tering), disclo­su­re­för­ord­ningen (Sustai­nable Finance Disclosure Reporting, SFDR), Taxo­nomin), TCFD/TNFD, GRI, CDP, PCAF, GRESB och SBTi ger stöd för orga­ni­sa­tioner och företag att kunna inte­grera håll­bar­hets­frågor i den över­gri­pande styrningen.

Vi erbjuder rådgivning och expertis inom alla ovan nämnda ramverk och stan­darder. Vi kan göra stort och smått – som en initial scre­ening för att iden­ti­fiera rele­vanta ramverk,en gapa­nalys om var ni står i förhål­lande till dessa eller stötta er hela vägen i att ta fram en håll­bar­hets­rapport eller att göra en dubbel väsent­lig­hets­a­nalys enligt CSRDs och GRI:s specifika krav.

För oss på 2050 är det väldigt viktigt att ramverk och rikt­linjer inte­greras i före­tagets över­gri­pande stra­tegier och verk­sam­heter; håll­bar­hets­ar­betet ska bidra positivt och inte enbart bli skriv­pro­dukter, för att verk­ligen skapa goda affärer på en planet i balans!

 

STYRNING

För att säker­ställa en god rappor­tering behövs först ett gediget och konkret styr­nings­arbete komma på plats. Utan strategi, mål och uppföljning finns det inget att rapportera på. För att säker­ställa en god styrning av håll­bar­hets­frågor erbjuder 2050 dessa steg:

 

Omvärldsa­nalys

I en omvärldsa­nalys iden­ti­fieras fokus­om­råden, håll­bar­hetsmål och ambi­tionsnivå hos rele­vanta aktörer inom en specifik bransch, som ett av flera underlag för håll­bar­hets­re­la­terade stra­te­gi­beslut. En omvärldsa­nalys kan också syfta till att iden­ti­fiera kommande håll­bar­hets­re­la­terade lagkravs poten­tiella påverkan på verk­sam­heten, för att ta fram realis­tiska framtidsscenarion.

 

Intres­sen­ta­nalys

Genom att föra en dialog kring håll­bar­hets­frågor med viktiga intres­senter som till exempel medar­betare, kunder och leve­ran­törer får orga­ni­sa­tionen värdefull infor­mation om vilka frågor som är mest väsentliga för varje intres­sent­grupp. 2050 är experter på att effektivt samla in värde­fulla och rele­vanta data och utifrån det göra en analys.

 

Dubbel väsent­lig­hets­a­nalys

En dubbel väsent­lig­hets­a­nalys handlar om att både analysera den egna verk­sam­hetens håll­bar­hetspå­verkan på omvärlden, samt håll­bar­hets­frå­gornas finan­siella påverkan på före­tagets. Analysen syftar till att förstå vilka håll­bar­hets­frågor som är mest väsentliga för verk­sam­heten att arbeta med och rapportera om. 2050 kan hjälpa till att genomföra alla momenten som krävs för att uppfylla kraven i CSRD.

Analys av väsentlig påverkan
Påver­kan­sa­na­lysen är nyckeln till att få förståelse för den egna verk­sam­hetens påverkan på samhället och planeten. 2050:s konsulter har gedigen kunskap i fler­talet håll­bar­hets­om­råden och vi kan bidra med metodik och expertis. Om önskvärt går det även att genom 2050:s nätverk bjuda in ideella orga­ni­sa­tioner och akade­miska institut.

Analys av finan­siell väsent­lighet
En finan­siell påver­kan­sa­nalys är nyckeln till att få förståelse för hur planeten och samhället påverkar den egna verk­sam­heten finan­siellt. Genom att analysera risker och möjlig­heter med framtida föränd­ringar, ges en större förståelse för hur verk­sam­heten bör anpassas. Vi kan bidra med metodik och expertis.

 

Strategi, mål och uppföljning

På 2050 har vi lång erfa­renhet av att sätta håll­bar­hets­stra­tegier som kopplar an till orga­ni­sa­tionens över­gri­pande affärs­strategi. Affärs­strategi och håll­bar­hets­strategi kan inte längre sepa­reras utan behöver inte­greras. Mål för väsentliga håll­bar­hets­frå­gorna och uppföljning behöver inte­greras med andra processer och rutiner. Läs om våra erbju­danden kring strategi och affärs­ut­veckling.

 

Fram­ta­gande av policyer, styr­do­kument och riktlinjer

2050 stöttar våra kunder i fram­ta­gande, uppda­tering och imple­men­tering av håll­bar­hets­re­la­terade dokument, exem­pelvis håll­bar­hetspolicy och uppförandekoder.

 

Lednings­system

Vi kan bistå våra kunder i arbetet med och imple­men­tering av diverse lednings­system. Det kan till exempel vara miljö­led­nings­system som ISO 14001 men även andra håll­bar­hets­re­la­terade lednings­system som ISO 26000.

 

Utbildning och kommunikation

För att säker­ställa att hela verk­sam­heten hänger med i håll­bar­hets­resan erbjuder 2050 skräd­dar­sydda utbild­ningar för lednings­grupp, chefer och medar­betare. Exem­pelvis erbjuder vi utbild­ningar om CSRD, dubbel väsent­lig­hets­a­nalys, TCFD och GRI. Vi hjälper även våra kunder att navigera kring hur håll­bar­hets­frågor kan och bör kommu­ni­ceras internt och externt. Se våra erbju­dande kring utbildning och kommu­ni­kation.

 

RAPPOR­TERING

Vårt mål är att hjälpa våra kunder att använda rätt ramverk på ett värdeska­pande sätt för sin specifika verk­samhet. Vi stöttar våra kunder i allt från att iden­ti­fiera vad som ska rappor­teras, ta fram rappor­te­rings­un­derlag, kvali­tets­säkra innehåll och säker­ställa att rappor­te­ringen följer rikt­linjer och lagkrav. Det gäller oavsett om ert företag rappor­terar för första gången eller vill fort­sätta utveckla och effek­ti­visera er rapportering.

Oavsett vilket håll­bar­hets­ramverk våra kunder vill rapportera efter stöttar vi våra kunder i fram­ta­gandet av underlag för rappor­tering. Det kan exem­pelvis göras genom workshops, bench­marking, upprät­tande av rappor­te­rings­struk­turer och modeller för insamling av data samt diverse analyser (bland annat genom utsläpps­be­räk­ningar, se mer under miljö- och klima­ta­nalys).

 

Corporate Sustai­na­bility Reporting Directive (CSRD) och European Sustai­na­bility Reporting Standard (ESRS)

2050 bevakar kommande regle­ringar från EU:s direktiv Corporate Sustai­na­bility Reporting Directive, som kommer att ersätta tidigare Non-Financial Reporting Directive (NFRD). CSRD kommer att påverka både vilka bolag som måste rapportera på håll­bar­hets­re­la­terad infor­mation och hur. Vi hjälper företag att förbereda sig baserat på den senaste till­gängliga infor­ma­tionen, exem­pelvis det nuva­rande utkastet av stan­darden ESRS, som förmodas att antas i juni 2023.

 

EU Taxo­nomin

Vi stöttar våra kunder med löpande rådgivning och redo­visning enligt EU:s Taxonomi. Vi gör utbildande insatser, scre­e­nings för att iden­ti­fiera vilka ekono­miska akti­vi­teter som omfattas av taxo­nomin och skulle kunna bidra till något av miljömålen eller hjälp att föreslå akti­vi­teter och åtgärder i syfte att öka fören­lighet med taxonomin.

 

Global Reporting Initi­ative (GRI)

GRI Stan­dards är ett av de mest använda ramverken globalt och inkor­po­rerar samtliga håll­bar­hets­a­spekter från det sociala, ekono­miska och miljö­mässiga. Ramverket ger en god struktur för ett företags håll­bar­hets­arbete och tydliga samt jämförbara rikt­linjer för rappor­tering. 2050 kan både hjälpa er som aldrig rappor­terat i enlighet med GRI tidigare att förstå hur rikt­lin­jerna bör appli­ceras och rappor­teras för er verk­samhet och rådge er som redan rappor­terar i enlighet med GRI. Uppdragen kan variera från en full imple­men­tering av GRI:s rikt­linjer, gap-analyser mot uppda­te­ringar av GRI:s stan­darder, kvali­tets­säkring av redo­visad infor­mation eller kopp­lingar mellan GRI och andra rapporteringsramverk.

 

Carbon Disclosure Project (CDP)

CDP verkar för trans­parens och jämför­barhet mellan företag och allt fler väljer att redovisa sin håll­bar­hets­in­for­mation på CDP:s hemsida. 2050 kan stötta företag i genom­fö­randet av CDP-rappor­tering och med fram­ta­gande av viss infor­mation efter­frågad i CDP.

 

Task Force on Climate-related Financial Disclo­sures (TCFD), och Task Force on Nature-related Financial Disclo­sures (TCFD)

Vi stöttar våra kunder genom hela imple­men­te­rings­pro­cessen av TCFD. Det kan innebära en workshop och intro­duktion kring klimat­re­la­terade risker, gap-analys mot existe­rande arbete, imple­men­te­ringsplan, scena­ri­o­a­nalys, uppföljning eller exper­tråd­givning kring rapportering.

Vi ser ett ökat intresse kring TNFD, TCFD:s motsva­righet för biologisk mångfald, och har det kommande ramverket under uppsikt. För de kunder som vill ligga i framkant när det gäller biologisk mångfald erbjuder vi workshops och rådgivning och vi håller även utbild­ningar inom biologisk mångfald.

 

Disclo­su­re­för­ord­ningen (SFDR)

Disclo­su­re­för­ord­ningen (Sustai­nable Finance Disclosure Regu­lation) är en EU-förordning vars mål är att omdi­rigera kapital­flöden från finans­mark­naden mot mer hållbar finan­siering. En av de primära driv­kraf­terna för förord­ningen har varit att harmo­nisera finan­siella institut och mark­nads­ak­törers rappor­tering inom hållbara inve­ste­ringar. Vi hjälper bolag som berörs av disclo­su­re­för­ord­ningen med rådgivning och rappor­tering i enlighet med förord­ningen. Det kan innebära utbild­ningar, gap-analyser, kart­läggning av hur och vilka delar av verk­sam­heten som omfattas av SFDR och stöttning med att ta fram en strategi för att uppfylla kraven i förordningen.

Kontakta oss på info@2050.se eller medarbetarna direkt, se om 2050.

Besök oss

Stockholm

Skeppsbron 32, 3 tr,
111 30 Stockholm

Linköping

Gjute­ri­gatan 1,
582 73 Linköping

Malmö

Stor­torget 13B,
211 22 Malmö

Göteborg

Drott­ning­gatan 25,
411 14 Göteborg