Livscykelanalyser och miljövarudeklarationer

2050 erbjuder olika typer av livscy­ke­la­na­lyser (Life Cycle Assessment, LCA) utifrån mål och syfte.

Vi tar även fram miljö­va­ru­de­kla­ra­tioner (Envi­ron­mental Product Decla­ration, EPD) för era produkter och tjänster. En EPD används vid extern kommu­ni­kation kring produkters miljöprestanda.

Kraven på att styrka utta­landen om produkters och tjänsters miljöpre­standa stramas åt allt mer. För att undvika green­washing förordar EU större trans­parens och harmo­ni­sering vid beräkning av produkters miljöpå­verkan. Den före­slagna metoden för att nå detta är livscy­ke­la­nalys utförd enligt gemen­samma standarder.

2050 erbjuder olika typer av livscy­ke­la­na­lyser (Life Cycle Assessment, LCA) utifrån dess mål och syfte. Analysen kan omfatta enbart klimat­på­verkan av en produkt eller tjänst (klimatav­tryck, även kallat Product Carbon Foot­print, PCF), eller flera typer av miljöpå­verkan. Produkter och tjänster kan även jämföras mot varandra. Livscy­ke­la­na­lysen ger en översikt över produktens eller tjänstens miljöpre­standa under hela eller delar av dess livscykel.

2050 hjälper även till med att ta fram miljö­va­ru­de­kla­ra­tioner (Envi­ron­mental Product Decla­ration, EPD) för produkter och tjänster. En EPD används vid extern kommu­ni­kation som handlar om produkters miljöprestanda.

 

Klimat­på­verkan av produkter och tjänster (PCF)

Då behovet finns att enbart undersöka en produkt eller tjänsts klimat­på­verkan rekom­men­derar vi en PCF.

Detta är en så kallad typ II-dekla­ration, en egen­de­kla­ration av produktens klimat­på­verkan, som inte är granskad. Dekla­ra­tionen mynnar ut i en rapport som enbart ska användas internt. Önskas en jämfö­relse mellan egna produkters klimat­på­verkan kan en jämfö­rande PCF utföras.

Analysen för en PCF baseras på en livscy­ke­la­nalys enligt ISO 14067 och produkt­spe­cifika regler (CFP-PCR eller PCR), om sådana finns.

För att få en PCF tred­je­parts­ve­ri­fierad ska beräk­ningen följa ISO 14067, och produkt­spe­cifika regler om sådana finns. Veri­fi­e­ringen av studien följer sedan ISO 14064–3 och kommu­ni­ka­tionen kring studien ska följa ISO 14026. Denna studie kan då kommu­ni­ceras externt.

För behov av dekla­ration vid upphand­lingar rekom­men­derar vi dock att, om möjligt, i stället ta fram en EPD med till­hö­rande klimat­de­kla­ration, se nedan.

Livscy­ke­la­nalys (LCA)

För att undersöka flera typer av miljöpå­verkan av en produkt eller tjänst rekom­men­derar vi en livscykelanalys.

Denna typ av LCA är en typ II-dekla­ration, en egen­de­kla­ration av produktens miljöpå­verkan som inte är granskad. Den utmynnar i en rapport som enbart ska användas internt. Önskas en jämfö­relse mellan egna produkters miljöpre­standa kan en jämfö­rande LCA utföras. Analysen följer ISO 14040 och ISO 14044 samt produkt­spe­cifika regler (PCR), om sådana finns.

Önskas en tred­je­parts­ve­ri­fierad LCA rekom­men­derar vi att i första hand välja vårt EPD-erbju­dande, se nedan. Vid upphandling, extern kommu­ni­kation och vid jämfö­relse av miljöpre­standa för egna produkter med andra produkter på mark­naden bör en EPD väljas framför en LCA. Finns det inte en PCR för din produkt och önskemål finns att kommu­nicera en produkts miljöpre­standa jämfört med andra produkter på mark­naden, kan dock en tred­je­parts­ve­ri­fierad jämfö­rande LCA vara ett alter­nativ. Veri­fi­ering av en LCA följer 14064–3 och kommu­ni­ka­tionen kring studien ska följa ISO 14026. Till följd därav kan studien kommu­ni­ceras externt.

Miljö­va­ru­de­kla­ration (EPD)

Om miljöpå­verkan för en produkt eller tjänst planeras att kommu­ni­ceras externt rekom­men­derar vi att ta fram en miljö­va­ru­de­kla­ration (Envi­ron­mental Product Decla­ration, EPD), vilket vi kan hjälpa till med. En EPD ger största möjliga trovär­dighet och den används ofta vid upphand­lingar. Stora statliga och kommunala beställare efter­frågar i allt högre grad EPD vid upphandlingar.

En EPD måste alltid tred­je­parts­ve­ri­fieras och är därmed en så kallad typ III-dekla­ration. I en EPD rappor­teras jämförbara, objektiva och tred­je­parts­ve­ri­fi­erade data som visar miljöpre­standan för produkter eller tjänster. Den kan även samman­fattas i en klimat­de­kla­ration, där enbart klimat­på­verkan för produkten presen­teras. En EPD bygger alltid på en under­lig­gande LCA som utförs enligt gällande PCR. EPD:er publi­ceras hos godkända program­o­pe­ra­törer och är publika och gratis att ladda ner.

Kritisk granskning av PCF och LCA

2050 erbjuder även en kritisk granskning av egen­de­kla­ra­tioner såsom PCF och LCA. En kritisk granskning ger en större trovär­dighet vid extern kommu­ni­kation, men den innebär inte att dekla­ra­tionen är tredjepartsverifierad.

Vid en kritisk granskning följer vi stan­darden ISO 14071. Gransk­ningen kan utföras av en expert eller av en gransk­nings­panel. För att kunna använda en egen­de­kla­ration i jämfö­relser med exem­pelvis konkur­renters produkter, behöver den kritiska gransk­ningen utföras av en granskningspanel.

Tred­je­parts­ve­ri­fi­ering

En EPD måste alltid tred­je­parts­ve­ri­fieras och vid vissa fall är även en tred­je­parts­ve­ri­fi­ering av PCF och LCA nödvändiga, som beskrivet ovan. Vi kan inte utföra tred­je­parts­ve­ri­fi­ering själva, men vi kan utföra beräk­ningarna i linje med de krav som ställs enligt stan­darder. Vi förmedlar även kontakt till tred­je­parts­ve­ri­fi­erare för att erhålla en veri­fierad analys.

 

Är du osäker på vilken typ av analys som passar dig och ditt företag bäst? Tveka inte att kontakta oss, vi på 2050 har lång erfa­renhet och kan guida dig rätt!

Kontakt:
Mårten Wiktor
marten.wiktor@2050.se
Tel: 073–903 44 94

Kontakta oss på info@2050.se eller medarbetarna direkt, se om 2050.

Besök oss

Stockholm

Skeppsbron 32, 3 tr,
111 30 Stockholm

Linköping

Gjute­ri­gatan 1,
582 73 Linköping

Malmö

Stor­torget 13B,
211 22 Malmö

Göteborg

Drott­ning­gatan 25,
411 14 Göteborg