Evenemang

Negativa utsläpp som verktyg för att förverkliga din klimatstrategi

  • This Event has passed.

Negativa utsläpp som verktyg för att förverkliga din klimatstrategi


Klimatneutral, klimatpositiv, negativa utsläpp, net-zero, nettonoll, minusutsläpp, kolsänkor, kolinlagring, klimatkompensation – det råder stor förvirring och oklarhet i djungeln av nya metoder och begrepp. I denna digitala utbildning reder vi upp i begreppsdjungeln och förklarar vilka verktyg som ni kan använda för att på riktigt nå nettonoll klimatpåverkan från er verksamhet.


Datum och tid: 22 april, 9-11
Plats: Online, länk till Zoom skickas ut dagen innan
Pris: 900 SEK exkl. moms
Anmäl dig här>>


Lärdomar som du kommer att få med dig efter denna digitala 2 timmars utbildning är:

  • Förståelse för skillnaden mellan befintliga begrepp.
  • Förståelse för de olika metoder och verktyg, utöver egna utsläppsminskningar, som finns tillgängliga för att nå nettonoll klimatpåverkan i sin värdekedja, samt deras respektive för och nackdelar.
  • Hur ni, med hjälp av dessa metoder och verktyg kan bygga en medveten och effektiv strategi för att hantera oundvikliga utsläpp och uppnå noll klimatpåverkan av er verksamhet.
  • Hur ni på ett ärligt och transparent sätt kan kommunicera ert klimatarbete och era negativa utsläpp och på så sätt öka förtroendet för verksamheten.
  • Hur ni kan redovisa negativa utsläpp i klimatbokslut och hur detta kan komma att hanteras av Science-Based-Target

Vem riktar sig utbildningen till?
Utbildningen är till för alla som på något sätt vill använda, eller redan använder sig av, negativa utsläpp för att kunna minska sin klimatpåverkan som en del av sin klimatstrategi. Det kan både vara för dig som är hållbarhetsansvariga eller VD likväl för dig som kommunikationsansvarig som vill bli säkrare på möjligheter och risker med att kommunicera negativa utsläpp.

Program
Utbildningen sker digitalt via Zoom under 2 timmar med högt tempo. Under utbildningen varvas föreläsning med korta interaktiva moment för att koppla an till deltagarnas specifika förutsättningar.

• Välkomna!

• Den fysiska mekanismen med negativa utsläpp
En beskrivning av den fysiska mekanismen kopplat till kolets kretslopp och skillnaden mellan minusutsläpp och undvikna utsläpp. Vad finns det för olika typer av kolinlagring?

• Varför negativa utsläpp?
Vilken betydelse har negativa utsläpp för Parisavtalet? Vad säger det befintliga regelverket om negativa utsläpp?

• Verktyg för negativa utsläpp
Vad finns det för olika tillgängliga verktyg för negativa utsläpp och vad är deras respektive för och nackdelar? Klimatkompensation, Bio-Energy with Carbon Capture and Storage (BECCS), Direct Air Capture (DAC), biokol mfl.

• Så kommunicerar ni era negativa utsläpp
Vi går igenom varför kommunikationen är en viktig och svår del i denna fråga och lyfter några exempel på hur bolag har valt att kommunicera sina negativa utsläpp, som både har gett upphov till ris och ros.

• Så redovisar ni negativa utsläpp
Det råder idag oklarheter över hur negativa utsläpp bör redovisas. Här går vi igenom vad ni bör tänka på för att lyckas med en transparent redovisning och undvika kritik.

• Sammanfattning och avslutning

Anmäl dig här >>

Kursledare

Helena Söderkvist
Helena Söderqvist har bred kunskap inom biokol som kolsänka och attraktiv teknik för nettonollutsläpp genom studier och kunduppdrag i samarbete med bland annat Stockholm Vatten och Avfall, Länsförsäkringar, Stockholm Exergi och NSR. Som konsult hos 2050 arbetar Helena i huvudsak med klimatberäkningar enligt GHG-protokollet med särskilt fokus på åtgärdsanalys inom gröna näringar, jordbruk och kolinlagring. Helena är medlem i referensgruppen som ska granska World Resources Institutes kommande riktlinjer för hur ”Land use change and carbon removal” ska redovisas i framtida klimatberäkningar och hon är anlitad som sakkunnig rådgivare för utveckling av nya nationella certifieringar som gäller kolinlagring med biokol. Helena har en civilingenjörsexamen inom energi och miljö med master i teknik och hållbar utveckling.

Filip Celander
Filip Celander är ansvarig för området Klimatkompensation och kolinlagring på 2050 och har bred erfarenhet av affärsutveckling och analys. Filip anlitas ofta som sakkunnig inom gröna näringarna och ingår bland annat i referensgrupperna för Regeringskansliets utredning om fossiloberoende jordbruk samt GHG-protokollets nya riktlinjer för redovisning av ”Land use change and carbon removal”. I grunden är han civilingenjör inom energi-, miljö- och management och var tidigare grundare och VD på agroteknikbolag som utsågs till Årets Startup i Venture Cup. Filip har utsetts till Framtidens Innovatör av stiftelsen för Alfred Nobels minne och valts ut av Prins Daniel och Marcus Wallenberg att bli coachad i Prins Daniel Fellowship.

Date: 22/04/2021Time: 11:00-13:00

Google Calendar

Ical/Outlook export

Fler evenemang

Kontakta oss på info@2050.se eller medarbetarna direkt, se om 2050.

Besök oss

Stockholm

Skeppsbron 32, 3 tr,
111 30 Stockholm

Linköping

Gjuterigatan 1,
582 73 Linköping

Malmö

Stortorget 13B,
211 22 Malmö