Evenemang

Klimatutsläpp och kolinlagring i marksektorn – beräkna och sätta mål enligt GHG och SBTi

  • This Event has passed.

Klimatutsläpp och kolinlagring i marksektorn – beräkna och sätta mål enligt GHG och SBTi

GHG-protokollet och Science Based Targets har uppdaterats med tilläggen Land Sector and Removals Guidance och FLAG Guidance. Det gör att det blir obligatoriskt för jord- och skogsbruk och andra verksamheter som inkluderar markanvändning och kolinlagring att göra klimatberäkningar och sätta klimatmål enligt dessa. Under denna utbildning får du lära dig att beräkna, rapportera, sätta mål och kommunicera enligt de nya ramverken.

Vetenskapen är entydig – jord- och skogsbruk spelar en avgörande roll i kampen för en 1,5 graders-värld. Tidigare har marksektorn inte inkluderats i standarder för klimatberäkningar och klimatmål. I och med att verksamheter med markanvändning och kolinlagring nu inkluderas ställs helt nya krav på dessa.
 
UTBILDNINGEN GÅR IGENOM:
  • Definition av markutsläpp och kolinlagring enligt Science Based Targets tillägg Forest, Land and Agriculture Guidance (FLAG) och GHG-protokollets tillägg Land Sector and Removals Guidance (LSRG)
  • Vilka branscher och företag som omfattas av dessa riktlinjer
  • Krav på beräkningar och målformuleringar enligt de nya riktlinjerna
  • Möjligheter för berörda branscher att påskynda omställningen inom värdekedjan för att minska utsläppen och öka kolinlagringen
  • Vilka utsläppskällor som nu blir tydligt inkluderade i rapportering och varför de behöver inkluderas
  • Olika sätt att inkludera kolinlagring i rapportering och målsättning
  • Hur du sätter FLAG-mål
  • Hur du implementerar de nya principerna och verktygen från FLAG och LSRG i företagsstrategin
UTBILDNINGEN RIKTAR SIG TILL:
Hållbarhetsansvariga/chefer, hållbarhets-analytiker, -samordnare och -koordinatorer, kommunikatörer med flera som verkar inom markintensiva branscher.

MÅL MED UTBILDNINGEN:
Att du som deltagare ska få:
  • Förståelse för begrepp som carbon removal, land use change, land management, deforestation samt hur marknaden kommer förändras i takt med att guiderna får global spridning
  • Översikt kring de nya riktlinjerna: vilka verksamheter som berörs och vilka krav som ställs på dem
  • Tydlig och konkret vägledning i hur du använder guiderna i ditt företag
  • Kunskap i hur du sätter FLAG-mål och skapar en strategi för att nå dem
  • Kunskap i hur du redovisar kolinlagring på ett korrekt sätt enligt GHG-protokollet
  • Lära dig att kommunicera kolinlagring på ett transparent och trovärdigt sätt
 

Datum och tid: 26 september,  9.00-17.00
Plats: Fysiskt i kurslokal, Centrala Stockholm
Pris: 10 900 kr exkl. moms
Mer information och anmälan >>


Kursledare

Tom Källgren
Tom är analyskonsult på konsultbolaget 2050 och arbetar främst med att applicera den senaste vetenskapen på praktiska klimatberäkningar. Inom 2050s arbete med GHG-protokollets Land Sector and Removals Guidance och SBTis Forest Land and Agriculture Guidance är Tom den som utvärderar riktlinjerna och utvecklar högkvalitativa beräkningsmodeller för markrelaterade utsläpp. Tom är utbildad civilingenjör inom maskinteknik, med en master i teknik och hållbar utveckling.


Filip Celander
Filip är ansvarig för arbetet med klimatkompensation och kolinlagring på konsultbolaget 2050 och har bred erfarenhet av hållbar affärsutveckling och analys. Han har varit delaktig i framtagandet av SBTi Net Zero-standarden och FLAG-standarden och anlitas ofta som sakkunnig inom gröna näringar. Han ingick i referensgruppen för Science Based Targets och GHG-protokollets nya riktlinjer för landintensiva verksamheter. I grunden är Filip civilingenjör inom energi-, miljö- och management och var tidigare vd och grundare av agroteknikbolaget Agrilogik.


Helena Söderqvist
Helena är konsult på konsultbolaget 2050 och arbetar i huvudsak med klimatberäkningar enligt GHG-protokollet med fokus på åtgärdsanalys inom gröna näringar, jordbruk och kolinlagring. Hon har bred kunskap om biokol som kolsänka och attraktiv teknik för nettonollutsläpp genom studier och stora kunduppdrag och är anlitad som sakkunnig rådgivare för utveckling av certifieringar gällande kolinlagring med biokol. Helena är utbildad civilingenjör inom energi och miljö med en master inom teknik och hållbar utveckling.

Date: 26/09/2023Time: 09:00-17:00 Location: Stockholm,

Google Calendar

Ical/Outlook export

Fler evenemang

Kontakta oss på info@2050.se eller medarbetarna direkt, se om 2050.

Besök oss

Stockholm

Skeppsbron 32, 3 tr,
111 30 Stockholm

Linköping

Gjuterigatan 1,
582 73 Linköping

Malmö

Stortorget 13B,
211 22 Malmö