Tillsammans med SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, ska 2050 forska om hur biokol kan bidra till negativa växthusgasutsläpp. Forskningsprojektet ska ge stärkt kunskap om biokolets stabilitet i svensk jordbruksmark och skapa förståelse om hur lösningar med minusutsläpp från biokol-bioenergisystem kan etableras på såväl frivilligmarknaden som i klimatpolitiken.
Biokol är en lovande pusselbit i klimatomställningen och i vår strävan mot en planet i balans. Biokol är kol från organiskt material som upphettats till hög temperatur under syrefria förhållanden, så kallad pyrolys. Eftersom en del av den koldioxid som tagits upp genom växternas fotosyntes lagras i biokolet under lång tid utgör det en möjlig kolsänka. Dessutom kan biokol när det används fungera som en buffert för vatten och näring i jorden och ge luft åt rötter. På så sätt kan det vara till gagn för jordbruket som kan få en bättre resurshushållning och därmed minska övergödningen och behovet av insatsvaror. Framställning av biokol kan därutöver utgöra en del av ett cirkulärt system där en verksamhets restflöden kan hanteras och ge överskottsenergi.
- Med biokolet får vi möjlighet att minska vår påverkan på klimatet en även verktyg för att anpassa oss till ett förändrat klimat och ett mer restriktivt resursanvändande.
Med kombinationen av stabil kolinlagring, ökad bördighet, resurssmart hantering av restflöden och tillvaratagande av restvärme får vi en cirkulär lösning med många vinnare, säger Helena Söderqvist på 2050 som medverkar i forskningsprojektet.
Det finns vissa kunskapsluckor när det gäller nedbrytningstid och stabilitet av olika kvalitéer av biokol och i användning i ett nordiskt klimat. I det forskningsprojekt som SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, nu inleder tillsammans med 2050 ska kunskapsbasen om olika biokolets stabilitet i svensk jordbruksmark över lång tid stärkas. Forskningen kommer att genomföras med fältförsök, inkubationsförsök och ny analys av befintliga forskningsdata. Riktlinjer ska utvecklas för beräkning av stabiliteten utifrån kolets ursprung, egenskaper och användning. En öppen databas för internationella stabilitetsdata ska skapas och ett öppet webbaserat verktyg för inmatning och analys av framtida forskningsdata kommer att tas fram. Sammantaget kan projektet få stor betydelse för förståelsen om hur lösningar med minusutsläpp från biokol-bioenergisystem kan etableras på såväl frivilligmarknaden som i klimatpolitiken. 2050 kommer att bidra med vår expertis och erfarenhet och kommer att agera som kunskapsbrygga till marknad och användare. Forskningsprojektet finansernas av Energimyndigheten och kommer pågå under 2022 till 2025.
Vill du veta mer? Läs mer om projektet här »
Pdf:presentation: Biokolets stabilitet — kolinlagring att räkna med
Kontakt:
Cecilia Sundberg
Projektledare
cecilia.sundberg@lu.se
Helena Söderqvist
Projektledare 2050
helena.soderqvist@2050.se / kolinlagringattraknamed@2050.se