Rebecka Jakobbson och Malin Forsgren framför EU-kommissionens byggnad

Före­tagen i södra Sverige visar vägen i den gröna omställ­ningen med ambi­tiösa klimatmål och inno­vativa affärsmo­deller. En färsk rapport, baserad på svar från över 440 företag och en djup­dykning i de 120 största bolagen i södra Sverige, visar att närings­livet i regionen är redo att ta ledar­tröjan i arbetet för håll­barhet och inno­vation. Men fram­stegen hotas av avsak­naden av lång­siktig och ambitiös klimat­po­litik, bris­tande inve­ste­ringar i infra­struktur och från­varon av ekono­miska inci­tament från politiken.

Poli­tikens kort­sik­tighet hotar Sveriges konkur­rens­kraft
Södra Sverige har potential att bli en global förebild inom håll­barhet. Trots det möter före­tagen stora hinder på grund av poli­tiska beslut som speglar en låg ambitionsnivå.

– Före­tagen i södra Sverige är redo att ta ledar­tröjan i den gröna omställ­ningen, men deras ambi­tioner bromsas av kort­siktiga poli­tiska beslut och bris­tande infra­struktur. Om poli­tiken inte agerar nu riskerar vi att tappa både konkur­rens­kraft och vår roll som förebild för håll­barhet och inno­vation, säger Stephan Müchler, VD för Sydsvenska Handelskammaren.

Företag i framkant bromsas av byrå­kratisk tröghet
Nästan hälften av de 120 största före­tagen i rapporten, har klimatmål som över­ens­stämmer med Paris­av­talet och över 60 procent av de 441 till­frågade före­tagen arbetar aktivt med ener­gi­ef­fek­ti­vi­se­ringar. Även om klimat­frågan prio­ri­teras av före­tagen, uttrycker de frustration över att inve­ste­ringar och sats­ningar bromsas på grund av bristen på ambitiös och förut­sägbar politik.

– Det är oaccep­tabelt att företag som är redo att inve­stera i fram­tiden hindras av utdragna processer och otill­räckligt stöd. Om Sverige ska behålla sin ledande roll inom håll­barhet krävs politisk handling nu, menar Markus Ekelund, VD för 2050 Consulting.

Götaland: Navet för fram­tidens lösningar
Med starka kluster inom transport, industri och inno­vation, till­sammans med ett näringsliv som inte­grerar håll­barhet i sina stra­tegier, är södra Sverige unikt posi­tio­nerat att leda den gröna omställ­ningen för hela landet.

– Vi står inför den största indust­riella omställ­ningen i modern tid, men om poli­ti­kerna inte vågar satsa nu riskerar inve­ste­ringarna att hamna i andra delar av världen. Före­tagen i södra Sverige gör redan sitt – nu måste poli­tiken matcha den ambi­tionen, avslutar Simon Helmér VD för Östsvenska Handelskammaren.

Närings­livets krav på poli­tiken:
Fatta modiga och lång­siktiga klimat­beslut för att säkra Sveriges konkur­rens­kraft och leda den gröna omställningen.

– Närings­livet är redo att agera, men behöver en stabil och lång­siktig klimat­po­litik som gör att före­tagen vågar investera.

Satsa på kritisk infra­struktur och kompetens – det är en förut­sättning för omställningen.

– Utan inve­ste­ringar i fossilfri energi, elnät och järn­vägar, samt en satsning på rätt kompetens, kan före­tagen inte leverera på sina klimatmål.

Effek­ti­visera till­stånds­pro­ces­serna – inve­ste­ringar som driver omställ­ningen kan inte vänta.

– Lång­samma processer bromsar den utveckling som Sverige och klimatet behöver, och riskerar att fördröja viktiga satsningar.

Göra håll­barhet lönsamt med tydliga styr­medel och ekono­miska incitament.

– Företag behöver rätt förut­sätt­ningar för att välja och utveckla hållbara lösningar och förbli konkurrenskraftiga.

 

Om rapporten
Rapporten “Före­tagen i södra Sverige ställer om – Var står de idag och vad behöver de för att acce­lerera sitt håll­bar­hets­arbete?” är fram­tagen i samverkan mellan 2050 Consulting, Västsvenska‑, Jönköpings‑, Sydsvenska‑, och Östsvenska Handels­kam­maren. Den ger en omfat­tande bild av före­tagens håll­bar­hets­arbete och belyser vilka hinder som måste över­vinnas för att Sverige ska kunna vara en global ledare i den gröna omställningen.

 

Läs och ladda ned rapporten här »

 

Läs mer
Dagens Nyheter skriver Före­tagare: Poli­ti­kerna måste enas om energin och järnvägarna