Nu är det den tid på året då det är dags för inrap­por­tering till GRESB (Global Real Estate Sustai­na­bility Benchmark). GRESB är ett bench­mar­king­verktyg som mäter och utvär­derar bolags håll­bar­hets­arbete ur ett inve­ste­rar­per­spektiv. 2023 blir första året då hantering av klima­trisker blir ett poäng­gi­vande område i GRESB. Nedan beskriver vi mer om vad GRESB är och vilka nyttor rappor­tering till GRESB kan ge, samt en över­blick över nyhe­terna i årets benchmark.

Vad är GRESB?
GRESB är en medlemsledd orga­ni­sation som till­han­da­håller bench­marks inom håll­barhet, dels för fastig­hets­bran­schen, GRESB Real Estate, dels för infra­struk­tur­bran­schen, GRESB Infrastructure. Syftet är att ge en bild av före­tagets håll­bar­hets­arbete inom alla tre dimen­sioner av ESG; envi­ronment, social gover­nance. Inom ramen för GRESB Real Estate Assessment finns två bench­marks, förvaltning av (befintliga) fastig­heter och en för fastig­hets­ut­veckling (nypro­duktion och större renoveringar).

Vad är syftet med GRESB?
Det grund­läg­gande syftet med GRESB är att hjälpa inve­sterare att följa utveck­lingen av håll­bar­hets­pre­standa inom sina fastig­hets­in­nehav. Idag rappor­terar över 1 800 bolag och fonder över hela värden till GRESB Real Estate och resul­taten följs av över 170 inve­sterare, varav ett flertal pensions­fonder som var med och lade grunden till GRESB. Uppskatt­ningsvis rappor­te­rades data om ca 3 % av hela världens fastig­hets­be­stånd baserat på fastig­hets­värde in till GRESB 2022.
Rappor­te­ringen ger inve­sterare viktiga insikter och jämfö­relser om håll­bar­hets­pre­standa men också infor­mation om risker och möjlig­heter i sina investeringar.

Vilka fördelar finns med att rapportera till GRESB?
Som fastig­hets­ägare eller fastig­hets­ut­vecklare finns flera fördelar med att rapportera till GRESB:

  1. Kvan­ti­fi­ering av håll­barhet
    Rappor­te­rande bolag till­delas en poäng mellan 0 och 100. Mer konkret än så blir det inte. Lätt för alla i bolaget att ta till sig resul­tatet i denna form.
  2. Verktyg för att utveckla sitt håll­bar­hets­arbete
    Genom att analysera resul­tatet kan bolaget iden­ti­fiera områden som kan förbättras, dels för att få fler poäng, men framför allt för att driva bolagets håll­bar­hets­arbete framåt 
  3. Jämfö­relser med liknande bolag
    Som benchmark mot liknande bolag områden där man är “bäst i klassen” och “sämst i klassen” iden­ti­fieras och därmed kan hygi­en­fak­torer iden­ti­fieras och lägsta­nivån höjas. 
  4. Plattform för dialog kring håll­barhet med inve­sterare
    Resul­tatet i GRESB är en utmärkt utgångs­punkt för att stärka dialogen med inve­sterare kring bolagets håll­bar­hets­arbete där förbätt­ringar i resul­tatet kan kommu­ni­ceras som tydliga framsteg. 

Vilken data ska rappor­teras in till GRESB?
Rapporten är uppbyggd som ett fråge­for­mulär, dels med fler­vals­frågor, dels med fritextsvar. En stor del avser fastig­hetsvis data på ener­gi­pre­standa, vatten­för­brukning, GHG-utsläpp och avfalls­ge­ne­rering. En översikt av frågorna för befintliga fastig­heter redo­visas nedan. Vikt­ningen mellan de olika kompo­nen­terna är 30 % styrning (mana­gement) och 70 % för prestanda (perfor­mance). Hög data­täckning och data­kva­litet, ständigt förbättrad prestanda samt målsätt­ningar inom prestanda-kate­go­rierna är av stor vikt för att nå höga poäng i GRESB. Många av svaren ska styrkas med underlag. Insamling och matchning av underlag är därför en process som kräver god planering.

Vad är nytt i GRESB 2023?
2023 blir första året då hantering av klima­trisker blir ett poäng­gi­vande område. Det är den största föränd­ringen mot tidigare år avseende fördelning av poäng. Tidigare år har frågorna funnits med men inte varit poäng­gi­vande. Detta är ett vanligt sätt att införliva nya frågor i bench­marken och ge de rappor­te­rande bolagen möjlighet att förbereda sig. Frågorna avseende klima­trisker är i mycket stor utsträckning linjerade med TCFD. Andra föränd­ringar är att åtaganden, mål och rappor­tering rela­terat till netto-noll utsläpp får större utrymme, till­sammans med mål och styrning för mångfald, rättvisa och inkludering.

Vad kan 2050 hjälpa till med?
• Iden­ti­fi­ering och planering av genom­fö­rande.
• Doku­men­tin­samling och hantering av underlag.
• Genom­fö­rande — inrap­por­tering i GRESB-portalen.
• Bear­betning av data på fastig­hetsnivå för energi, vatten, GHG-utsläpp och avfall.

 

Sofia Rehn, senior konsult på 2050

 

Några länkar för vidare läsning:
GRESB Refe­rence Guide
Inne­håller alla frågor, förtyd­li­ganden, krav på underlag etc

Asset level spre­adsheet
Rappor­tering av data på fastighetsnivå.

Reporting timeline
Viktiga rappor­te­rings­datum.