Sommaren har inte enbart varit skön i Europa i år. Den har rent av varit ovanligt besvärlig för många. Vatten­brist, värme­böljor, omfat­tande skogs­bränder och torka har stört mångas avkoppling. Priset för samhället har varit långt högre. Skördar som vissnar. Dricks­vat­ten­kranar som sinar både i Italien och Frankrike och i Italien håller floden Po på att torka ut. Vatten­ni­våerna i andra euro­peiska floder, som tyska Rhen, är också extremt låga. Skug­gorna från kriget i Ukraina är långt­gående och hotar både energi- och matför­sörjning. Men är läget så mörkt egentligen?

I Sverige har vi varit relativt förskonade från svåra klima­tef­fekter just denna sommar, men med 2018 i färskt minne vet vi att extrem­väder kan komma när som helst igen – konse­kven­serna av klimat­för­änd­ringarna är här och nu. Det är även rege­ringen medveten om. Klima­tan­passning är en viktig fråga, och rege­ringen har nyligen gett MSB, Myndig­heten för Samhälls­skydd och Beredskap, i uppdrag att stärka klimat­be­red­skapen kring skyfall. MSB ska bland annat ansvara för att ta fram en metod för skyfallskar­te­ringar i tätorter. Befintliga dagvat­ten­system räcker oftast inte till för att ta hand om de stora regn­mängder som kommer allt oftare och karte­ringen ska visa de områden som riskerar att översvämmas.

En annan vatten­ut­maning, förutom den allt större bristen på grund- och dricks­vatten, är att reningen av dricks­vatten hotas som en indirekt följd av Ryss­lands krig mot Ukraina. Processen är beroende av bland annat pottaska, av vilken Ryssland står för cirka 40 procent av världens export. I Sverige har vi den stora lyxen att ha gott och rent vatten till­gängligt direkt i kranen men det är inget vi kan ta för givet framöver.

Lyssnar man på poli­tiker detta valår pratar många om klimatet. Men när det gäller nya åtgärds­förslag kan man tro att Paris­av­talet och andra viktiga miljömål inte är särskilt prio­ri­terade. Visst har Sverige andra problem att lösa, men omställ­ningen för att hejda klimat­för­änd­ringarna hotas om trös­kel­värden passeras. Då kan oåter­kal­leliga effekter uppstå på vår livsmiljö, vårt hem, planeten Jorden.

Dess­bättre finns många tekniska lösningar, allt från ny ener­gi­teknik till metoder som fångar in koldioxid. De stora möjlig­he­terna med ener­gi­ef­fek­ti­vi­sering bör också lyftas. Många företag arbetar hårt för att fasa ut fossila bränslen och allt fler enskilda är enga­gerade och fattar aktiva beslut för att sänka sina utsläpp. Klimat­ar­betet kräver inte sällan mod och krea­ti­vitet men är ofta även lust­fyllt och hoppin­gi­vande. Men för att klara klimatet kan vi inte dra ner på takten i omställ­ningen, vi behöver snarare öka den. Därför behövs mer mod och tydlighet från poli­tiken, inte avveckling av viktiga styr­medel som föreslås från höger till vänster i poli­tiken. När EU nu gasar på med klimat­po­li­tiken behöver Sverige hänga med. Gör vi inte det riskerar vi både klimat och konkurrenskraft.

Det behövs ett tydligare klimat­po­li­tiskt ledarskap och ansvars­ta­gande i Sverige, med fokus på morötter till dem som behöver mest stöd och piskor mot utsläpp. Det är ett alldeles för allvarligt läge för att gräva ner sig i skytte­gravar och försöka plocka enkla poänger kring samhällsviktiga frågor som ener­gi­för­sörjning eller trans­porter. Vi längtar efter poli­tiker som målar upp en attraktiv bild av ett hållbart samhälle och talar klar­språk om vad vi behöver göra för att nå dit. Poli­tiker som samlas kring breda, lång­siktiga lösningar. Sveriges framtida välstånd på att vi lyckas med klimatom­ställ­ningen. Då kan vi fort­sätta se fram mot härliga somrar i både Sverige och Europa, även i framtiden.

Markus Ekelund, vd 2050
Cecilia Winter, senior konsult 2050