Avskogningsförordningen, eller the EU Deforestation Regulation (EUDR), trädde i kraft 29 juni 2023 och syftar till att minska global avskogning och skogsförstörelse som ett steg i att minska utsläpp av växthusgaser och bevara biologisk mångfald. Förordningen kommer börja tillämpas 30 december 2024 för stora och medelstora företag och 30 juni 2025 för mikro- och småföretag. Det är med andra ord hög tid för företag att se över om och hur de omfattas av förordningen. 2050:s experter Camilla Sundberg och Charlotte Thedéen reder ut begreppen.
Vad innebär EUDR?
EUDR omfattar produkterna nötkreatur, timmer, kakao, kaffe, soja, palmolja och gummi samt vissa relaterade produkter såsom choklad, läder och möbler. Enligt EUDR får dessa produkter inte importeras till, exporteras från eller placeras på EU:s marknad om de inte uppfyller följande krav:
- De är avskogningsfria, d.v.s. produktionen bedrivs inte på mark där avskogning eller skogsförstöring skett efter 31 december 2020.
- De har producerats i enlighet med relevant lagstiftning i produktionslandet. Detta inkluderar lagar relaterat till bl.a. miljöskydd, skydd av skog och mark, mänskliga rättigheter och korruption
- De omfattas av en förklaring (intyg) om tillbörlig aktsamhet. För att en produkt ska anses uppfylla kraven om tillbörlig aktsamhet ska företaget systematiskt samla in information om produkten och dess framställning, bedöma riskerna för överträdelser och vid behov genomföra riskreducerande åtgärder i syfte att säkerställa att produkten uppfyller kraven
Åtgärder mot företag som bryter mot förordningen anpassas utifrån hur allvarlig överträdelsen är. Bl.a. kan företag komma att bötfällas med minst 4 % av företagets årliga omsättning inom EU, den relevanta produkten och inkomst från produkten kan konfiskeras, och företag kan stängas av från EU:s inre marknad.
Vilka omfattas av förordningen?
Förordningen kommer tillämpas olika beroende på om aktören är verksamhetsutövare eller handlare. Med ”verksamhetsutövare” menas de aktörer som placerar produkten på eller exporterar produkten från EU:s marknad för första gången, d.v.s. där produkten inte gått igenom en process av tillbörlig aktsamhet tidigare. Med handlare menas de aktörer som köper in och säljer vidare produkter, t.ex. grossister.
Vidare görs skillnad mellan stora handlare, och små- och medelstora handlare. Stora handlare har samma krav på sig som verksamhetsutövare, medan små- och medelstora handlare har något mindre strikta krav på sig.
Vilka är kraven?
Verksamhetsutövare samt stora handlare har följande krav på sig:
- Varje relevant produkt måste genomgå en process om tillbörlig aktsamhet, en riskhanteringsprocess. Denna process innebär:
a) Insamling av relevant data och information, inklusive koordinater för produktens ursprung.
b) Riskbedömning av produkten. Förutom risken för att produkten producerats på tidigare beskogad mark utvärderas också risken för att produkten inte har producerats i enlighet med lagstiftningen i produktionslandet. Enbart produkter där risken för att EUDR inte efterlevs bedöms som ”försumbar” får placeras på EUs marknad.
c) Hantering av risker som inte kan anses försumbara enligt utförd riskbedömning. - Registrering av en förklaring (intyg) om tillbörlig aktsamhet (due diligence statement) i EUs informationssystem (Traces), inklusive koordinater för varans ursprung.
- Ett system för tillbörlig aktsamhet (due diligence system) med arbetsrutiner & mallar ska finnas på plats, vars status och process ska rapporteras på en gång per år. Detta inkluderar att tillsätta en compliance officer på ledningsnivå samt oberoende revisioner för att kontrollera relevanta policyer, kontroller och procedurer.
De största utmaningarna
Det vi ser som en av de största utmaningarna för kunder är EUDRs höga krav på spårbarhet. Medan vissa branscher har spårbarhet med geolokaliseringsdata, har andra branscher inte jobbat med detta alls tidigare. EUDR kräver att produktens ursprung rapporteras med väldigt hög exakthet:
- För landområden på mer än 4 hektar måste geolokaliseringen tillhandahållas med polygoner, d.v.s. latitud- och longitudpunkter med sex decimalsiffror
- För landområden under 4 hektar räcker det med en polygon eller en enda latitud och longitud med sex decimaler för att tillhandahålla geolokalisering
- För nötkreatur krävs enbart en enda punkt för geolokaliseringskoordinat.
Dessa koordinater ska rapporteras som en del av förklaringen för tillbörlig aktsamhet. Förklaringen kommer inte att godkännas om kravet på geolokalisering inte efterföljs, och produkten kommer då inte kunna säljas på eller exporteras från EUs marknad.
En annan utmaning är de stora informationsflöden som företag kommer behöva hantera när det gäller insamling och lagring av data.
En tredje utmaning är bulkprodukter. Kommissionen har ännu inte klargjort hur förordningen kommer att tillämpas när företag samlar in stora mängder råvara som t ex spån eller flis och sedan säljer vidare. Det har kommissionen ännu inte är inte klargjort än. Det måste framför allt förtydligas hur det ska fungera om först in-först ut-principen inte kan tillämpas.
Vad kan företag göra för att förbereda sig?
- Se över vilka råvaror och produkter som omfattas av förordningen. Detta görs enklast genom att se över vilka tullnummer som matchar de tullnummer som listas i Annex II av förordningen.
- Bestäm om organisationen räknas som verksamhetsutövare/stor handlare eller som liten/medelstor handlare
- Börja samla in geolokaliseringsdata på relevanta produkter till den detaljnivå som krävs av EUDR. Detta moment kommer vara tidskrävande för många företag och kommer innebära nära dialog och samarbete med leverantörer och underleverantörer. Det kommer att finnas ett stort behov att informera/utbilda underleverantörer om EUDR för att kunna få tillgång till relevant information.
- Implementera ett verksamhetssystem för tillbörlig aktsamhet (due diligence system) genom vilket företaget kan samla in, hantera och spara information från processen för tillbörlig aktsamhet, samt utföra riskbedömning och riskhantering. Detta kan inkludera kartläggning av behov av eventuella kompletterande IT-lösningar som kan hantera nya informationsflöden. Företag bör även utse en person med ansvar för regelefterlevnaden av förordningen.
- Utbilda sig om hur EU:s informationssystem (Traces) fungerar. EU kommer erbjuda utbildning i systemet i oktober (preliminärt datum). Systemet är tänkt att öppnas för registrering i mitten på november och gå live i mitten på december 2024.
Det finns fortfarande många frågetecken när det gäller implementeringen av EUDR och vi på 2050 håller oss kontinuerligt uppdaterade. Kontakta oss om vill du veta mer om hur 2050 kan stötta just ditt företag.
Förordningen i sin helhet kan läsas här.
Camilla Sundberg
Senior konsult på 2050
Charlotte Thedéen
Senior konsult på 2050