Nu är det den tid på året då det är dags för inrapportering till GRESB (Global Real Estate Sustainability Benchmark). GRESB är ett benchmarkingverktyg som mäter och utvärderar bolags hållbarhetsarbete ur ett investerarperspektiv. 2023 blir första året då hantering av klimatrisker blir ett poänggivande område i GRESB. Nedan beskriver vi mer om vad GRESB är och vilka nyttor rapportering till GRESB kan ge, samt en överblick över nyheterna i årets benchmark.
Vad är GRESB?
GRESB är en medlemsledd organisation som tillhandahåller benchmarks inom hållbarhet, dels för fastighetsbranschen, GRESB Real Estate, dels för infrastrukturbranschen, GRESB Infrastructure. Syftet är att ge en bild av företagets hållbarhetsarbete inom alla tre dimensioner av ESG; environment, social governance. Inom ramen för GRESB Real Estate Assessment finns två benchmarks, förvaltning av (befintliga) fastigheter och en för fastighetsutveckling (nyproduktion och större renoveringar).
Vad är syftet med GRESB?
Det grundläggande syftet med GRESB är att hjälpa investerare att följa utvecklingen av hållbarhetsprestanda inom sina fastighetsinnehav. Idag rapporterar över 1 800 bolag och fonder över hela värden till GRESB Real Estate och resultaten följs av över 170 investerare, varav ett flertal pensionsfonder som var med och lade grunden till GRESB. Uppskattningsvis rapporterades data om ca 3 % av hela världens fastighetsbestånd baserat på fastighetsvärde in till GRESB 2022.
Rapporteringen ger investerare viktiga insikter och jämförelser om hållbarhetsprestanda men också information om risker och möjligheter i sina investeringar.
Vilka fördelar finns med att rapportera till GRESB?
Som fastighetsägare eller fastighetsutvecklare finns flera fördelar med att rapportera till GRESB:
- Kvantifiering av hållbarhet
Rapporterande bolag tilldelas en poäng mellan 0 och 100. Mer konkret än så blir det inte. Lätt för alla i bolaget att ta till sig resultatet i denna form. - Verktyg för att utveckla sitt hållbarhetsarbete
Genom att analysera resultatet kan bolaget identifiera områden som kan förbättras, dels för att få fler poäng, men framför allt för att driva bolagets hållbarhetsarbete framåt - Jämförelser med liknande bolag
Som benchmark mot liknande bolag områden där man är “bäst i klassen” och “sämst i klassen” identifieras och därmed kan hygienfaktorer identifieras och lägstanivån höjas. - Plattform för dialog kring hållbarhet med investerare
Resultatet i GRESB är en utmärkt utgångspunkt för att stärka dialogen med investerare kring bolagets hållbarhetsarbete där förbättringar i resultatet kan kommuniceras som tydliga framsteg.
Vilken data ska rapporteras in till GRESB?
Rapporten är uppbyggd som ett frågeformulär, dels med flervalsfrågor, dels med fritextsvar. En stor del avser fastighetsvis data på energiprestanda, vattenförbrukning, GHG-utsläpp och avfallsgenerering. En översikt av frågorna för befintliga fastigheter redovisas nedan. Viktningen mellan de olika komponenterna är 30 % styrning (management) och 70 % för prestanda (performance). Hög datatäckning och datakvalitet, ständigt förbättrad prestanda samt målsättningar inom prestanda-kategorierna är av stor vikt för att nå höga poäng i GRESB. Många av svaren ska styrkas med underlag. Insamling och matchning av underlag är därför en process som kräver god planering.
Vad är nytt i GRESB 2023?
2023 blir första året då hantering av klimatrisker blir ett poänggivande område. Det är den största förändringen mot tidigare år avseende fördelning av poäng. Tidigare år har frågorna funnits med men inte varit poänggivande. Detta är ett vanligt sätt att införliva nya frågor i benchmarken och ge de rapporterande bolagen möjlighet att förbereda sig. Frågorna avseende klimatrisker är i mycket stor utsträckning linjerade med TCFD. Andra förändringar är att åtaganden, mål och rapportering relaterat till netto-noll utsläpp får större utrymme, tillsammans med mål och styrning för mångfald, rättvisa och inkludering.
Vad kan 2050 hjälpa till med?
• Identifiering och planering av genomförande.
• Dokumentinsamling och hantering av underlag.
• Genomförande — inrapportering i GRESB-portalen.
• Bearbetning av data på fastighetsnivå för energi, vatten, GHG-utsläpp och avfall.
Sofia Rehn, senior konsult på 2050
Några länkar för vidare läsning:
GRESB Reference Guide
Innehåller alla frågor, förtydliganden, krav på underlag etc
Asset level spreadsheet
Rapportering av data på fastighetsnivå.
Reporting timeline
Viktiga rapporteringsdatum.