För att få en tidig inblick i hur stor­bo­lagen valt att tillämpa taxo­nomin har 2050 tittat på de sexton första års- och håll­bar­hets­re­do­vis­ningarna som släppts bland bolagen på OMX Stockholm Large Cap. Trots att före­tagen verkar inom vitt skilda bran­scher går det att se flera gemen­samma utmaningar.

I juni 2020 beslutade EU att införa den så kallade taxo­nomin – ett gemensamt klas­si­fi­ce­rings­system med syfte är att defi­niera vilka ekono­miska verk­sam­heter som genom att bidra till något av EU:s sex prio­ri­terade miljömål är att anse som hållbara. Förenklat kan man säga att endast stora, börsno­terade bolag omfattas av rappor­te­rings­kravet i början. Förra året behövde dessa bolag enbart rapportera hur stor del av verk­sam­heten som omfat­tades av taxo­nomin (eligi­bility). I år behöver de också redovisa hur stor del av verk­sam­heten som uppfyller taxo­nomins tekniska kriterier och därmed är förenlig med taxo­nomin (alignment).

Hur stor taxo­no­mi­fören­lighet rappor­terar bolagen?
Gällande de icke-finan­siella bolagens redo­visning av hur stor andel av omsätt­ningen som omfattas av taxo­nomin ser vi stora skill­nader – mellan 0 och 100 procent. Detta avspeglar sannolikt den bety­dande vari­a­tionen mellan bran­scher och deras olika förut­sätt­ningar. Om man jämför före­tagen med sig själva ser vi att siff­rorna är i stort sett oför­ändrade från 2022 års rapporter. Två av före­tagen sticker dock ut med ökningar på 18 respektive 36 procen­ten­heter, vilket delvis beskrivs vara en konse­kvens av att man tolkat regel­verket annorlunda jämfört med tidigare år.

Hur hållbara är då bolagen enligt taxo­nomin? Från årsre­do­vis­ningarna kan vi utläsa att när det kommer till andel taxo­no­mi­förenlig verk­samhet så är det inget av dessa sexton bolag som redo­visar en högre siffra än 37 procent. Majo­ri­teten ligger på en andel mellan 0 och 6,5 procent. Många av före­tagen lyfter i sina årsre­do­vis­ningar fram att otyd­lighet kring krite­rierna och brist på vägledning lett till att bedöm­ningen i många fall bygger på egna tolk­ningar och anta­ganden. I takt med fler förtyd­li­ganden och utveckling av praxis, samt att underlag och data blir mer till­gängligt och kvalitén ökar, är det möjligt att resul­taten förändras.

Tabellen: Redo­visad andel av verk­sam­hetens omsättning som omfattas av (eligi­bility) samt är förenlig med (alignment) taxo­nomin, baserat på de 16 första års- och håll­bar­hets­re­do­vis­ningarna som släppts bland OMX Stockholm Large Cap, icke-finan­siella bolag.


Hur mycket utrymme får taxo­no­mi­rap­por­te­ringen i årsre­do­vis­ningen?

Hur mycket plats taxo­nomin får varierar stort – från något enstaka stycke till nästan femtusen ord. Text­mängden bör dock sättas i relation till hur stor del av verk­sam­heten som omfattas av taxo­nomin. Fokus på taxo­nomin läggs framför allt i noter, och omnäm­nanden i övriga delar av årsre­do­vis­ningen är knapp. Ungefär hälften av bolagen har dock på ett eller annat sätt beskrivit taxo­nomin ur ett stra­te­giskt perspektiv med koppling till styr­gruppens arbete, intres­senters prio­ri­terade frågor och en lång­siktig och lönsam verk­samhet. Detta visar på att imple­men­ta­tionen av taxo­nomin kan komma att få en ökad bety­delse för bolagens över­gri­pande affärs­strategi.  

Hur har bolagen hanterat kravet på efter­levnad av mini­mis­kydds­åt­gärder?
För att en akti­vitet ska vara förenlig med taxo­nomin måste bolaget uppfylla det obli­ga­to­riska kravet på efter­levnad av mini­mis­kydds­åt­gärder. Kriteriet har varit omdis­ku­terat då rikt­lin­jerna av vissa ansetts svåra att tillämpa. Trots detta har alla bolag utom ett bedömt att de uppfyller kriteriet genom att hänvisa till sina befintliga policyer och styr­do­kument samt etablerade rutiner och processer. Det verkar som att bolagen gene­rellt inte anser att några ytter­ligare åtgärder för efter­levnad har behövts utan förlitar sig på sitt befintliga arbetssätt. Den höga efter­lev­naden kan dels tolkas som att svenska bolag presterar bra i frågan, dels att krite­riets gene­rella karaktär gör efter­levnad förhål­lan­devis lätt. Intressant blir att följa om uppfyllnad av kravet kan komma att påverkas vid imple­men­te­ringen av CSDDD (Corporate Sustai­na­bility Due Dili­gence Directive) när bolagen tvingas redovisa sina processer på en mer detal­jerad nivå. 

Vad kommer att hända härnäst?
Att det finns en osäkerhet bland före­tagen om hur taxo­nomin bör imple­men­teras råder det inget tvivel om och önskan om förtyd­li­ganden och framtida praxis är stor. Kommis­sionen har delvis mot denna bakgrund aviserat att man under Q1 2023 öppnar upp en så kallad feed­back­me­kanism där näringsliv, CSO:er och myndig­heter kan lyfta sina åsikter och komma med förbätt­rings­förslag på befintliga kriterier. Feed­back­me­ka­nismen innebär även en möjlighet att påverka vilka verk­sam­heter som ska omfattas av taxo­nomin framgent. Vi på 2050 kommer fort­sätta att bevaka taxo­nomins utveckling och agera som stöd i före­tagens fort­satta arbete med att imple­mentera taxo­nomin. 

 

Elias Höckerfelt, konsult 2050

Mats Tedenvall, senior konsult 2050