EU-kommissionen är nu ett steg närmare ett full­ständigt införande av EU-taxo­nomin. Denna månad publi­ce­rades nya utkast till tekniska gransk­nings­kri­terier för de fyra reste­rande miljömålen av de totalt sex. Allmän­heten har till den 3 maj på sig att komma med synpunkter på förslaget.

Vad är nytt med förslaget?
Efter förse­ningar och en tid av tystnad från kommis­sionen finns sedan den 5 april ett färdigt förslag på dele­gerade förord­ningar med tekniska gransk­nings­kri­terier för de fyra reste­rande miljömålen: biologisk mångfald och ekosystem, cirkulär ekonomi, före­byg­gande och bekämpning av förore­ningar samt vatten och marina resurser.  

Förslaget är fram­taget av kommis­sionens expert­grupp, platt­formen för hållbar finan­siering. Kommis­sionen måste godkänna krite­rierna innan de börjar gälla, men trots att det inte är beslutat ger förslaget en mycket god indi­kation på hur slut­re­sul­tatet kan komma att se ut. 

Tekniska gransk­nings­kri­terier finns sedan tidigare klara för de två målen begränsning av och anpassning till klimat­för­änd­ringar. Även dessa två mål komplet­teras i det nya förslaget med totalt 13 nya verk­sam­heter. 

Hittills har företag som omfattas av krav på rappor­tering enligt EU-taxo­nomin kunnat bortse från de fyra reste­rande miljömålen. Den rappor­tering som hittills skett har varit enbart för taxo­nomins två klimat­re­la­terade mål. När gransk­nings­kri­te­rierna antagits för de övriga miljömålen kommer företag behöva rapportera även mot dessa. 

Vilka sektorer berörs av nya tekniska gransk­nings­kri­terier?
De fyra reste­rande miljömålen har relevans för ett antal olika sektorer. Flera av dessa har berörts av de två klimat­re­la­terade miljömålen sedan tidigare.  

För målen om vatten och marina resurser samt bekämpning av förore­ningar är det framför allt till­verk­nings­in­dustri, vatten- och avfalls­verk­samhet som påverkas. Gällande målet om cirkulär ekonomi finns också bygg- och fastig­hets­sektorn med. Även olika tjäns­te­verk­sam­heter såsom handel med återbruk faller in under detta miljömål. Beträf­fande målet om biologisk mångfald och ekosystem är det framför allt turism och natur­skydd som berörs. 

Finns det möjlighet att vara med att påverka krite­ri­ernas utformning?
Utkastet är idag till­gängligt på kommis­sionens webb­plats där allmän­heten har möjlighet att komma med synpunkter på de nya krite­rierna. Den möjlig­heten är öppen fram till den 3 maj.  

Kommis­sionen samlar enbart in synpunkter på de nya krite­rierna, inte sedan tidigare beslutade kriterier. Det har däremot meddelats att det i år kommer att etableras en mer permanent feed­back­me­kanism där även sedan tidigare beslutade kriterier kommer att behandlas. 

Vad är nästa steg?
Kommis­sionen måste nu godkänna förslaget till gransk­nings­kri­terier. När så väl skett är nuva­rande inriktning att icke-finan­siella bolag ska börja rapportera mot de fyra reste­rande miljömålen från och med 2024. För det första året föreslås dock bara krav rappor­tering utifrån vilka verk­sam­heter som omfattas (”eligi­bility”). Detta skulle innebära att taxo­no­mi­förenliga verk­sam­heter (”alignment”) ska rappor­teras först år 2025. Det är en god idé för företag med krav på rappor­tering att redan nu kart­lägga hur de kommer att påverkas av de nya kriterierna.

 

Elias Höckerfelt, konsult, 2050

Rebecka Jakobsson, senior konsult, 2050

Utbildning i biologisk mångfald för företag. Läs mer och anmäl dig här!

Läs tidigare artiklar om taxo­nomin:
En tidig inblick: Så hållbara är bolagen enligt EU-taxo­nomin
Kärn­kraft och naturgas tar sig in i taxonomin