EU-kommissionen är nu ett steg närmare ett fullständigt införande av EU-taxonomin. Denna månad publicerades nya utkast till tekniska granskningskriterier för de fyra resterande miljömålen av de totalt sex. Allmänheten har till den 3 maj på sig att komma med synpunkter på förslaget.
Vad är nytt med förslaget?
Efter förseningar och en tid av tystnad från kommissionen finns sedan den 5 april ett färdigt förslag på delegerade förordningar med tekniska granskningskriterier för de fyra resterande miljömålen: biologisk mångfald och ekosystem, cirkulär ekonomi, förebyggande och bekämpning av föroreningar samt vatten och marina resurser.
Förslaget är framtaget av kommissionens expertgrupp, plattformen för hållbar finansiering. Kommissionen måste godkänna kriterierna innan de börjar gälla, men trots att det inte är beslutat ger förslaget en mycket god indikation på hur slutresultatet kan komma att se ut.
Tekniska granskningskriterier finns sedan tidigare klara för de två målen begränsning av och anpassning till klimatförändringar. Även dessa två mål kompletteras i det nya förslaget med totalt 13 nya verksamheter.
Hittills har företag som omfattas av krav på rapportering enligt EU-taxonomin kunnat bortse från de fyra resterande miljömålen. Den rapportering som hittills skett har varit enbart för taxonomins två klimatrelaterade mål. När granskningskriterierna antagits för de övriga miljömålen kommer företag behöva rapportera även mot dessa.
Vilka sektorer berörs av nya tekniska granskningskriterier?
De fyra resterande miljömålen har relevans för ett antal olika sektorer. Flera av dessa har berörts av de två klimatrelaterade miljömålen sedan tidigare.
För målen om vatten och marina resurser samt bekämpning av föroreningar är det framför allt tillverkningsindustri, vatten- och avfallsverksamhet som påverkas. Gällande målet om cirkulär ekonomi finns också bygg- och fastighetssektorn med. Även olika tjänsteverksamheter såsom handel med återbruk faller in under detta miljömål. Beträffande målet om biologisk mångfald och ekosystem är det framför allt turism och naturskydd som berörs.
Finns det möjlighet att vara med att påverka kriteriernas utformning?
Utkastet är idag tillgängligt på kommissionens webbplats där allmänheten har möjlighet att komma med synpunkter på de nya kriterierna. Den möjligheten är öppen fram till den 3 maj.
Kommissionen samlar enbart in synpunkter på de nya kriterierna, inte sedan tidigare beslutade kriterier. Det har däremot meddelats att det i år kommer att etableras en mer permanent feedbackmekanism där även sedan tidigare beslutade kriterier kommer att behandlas.
Vad är nästa steg?
Kommissionen måste nu godkänna förslaget till granskningskriterier. När så väl skett är nuvarande inriktning att icke-finansiella bolag ska börja rapportera mot de fyra resterande miljömålen från och med 2024. För det första året föreslås dock bara krav på rapportering utifrån vilka verksamheter som omfattas (”eligibility”). Detta skulle innebära att taxonomiförenliga verksamheter (”alignment”) ska rapporteras först år 2025. Det är en god idé för företag med krav på rapportering att redan nu kartlägga hur de kommer att påverkas av de nya kriterierna.
Elias Höckerfelt, konsult, 2050
Rebecka Jakobsson, senior konsult, 2050
Utbildning i biologisk mångfald för företag. Läs mer och anmäl dig här!
Läs tidigare artiklar om taxonomin:
En tidig inblick: Så hållbara är bolagen enligt EU-taxonomin
Kärnkraft och naturgas tar sig in i taxonomin