Rebecka Jakobbson och Malin Forsgren framför EU-kommissionens byggnad

FN:s klimat­toppmöte COP29 avslu­tades med vad många menar var ett miss­lyc­kande. 2050:s veten­skapliga rådgivare Mikael Karlsson, som var på plats i Baku, reflek­terar över vad han varit med om:

En besvi­kelse, en synvilla, bottenlöst… epiteten är många och hårda när dele­ga­terna på COP29 försöker sätta etikett på ett av utkasten till beslut om klimat­fi­nan­siering, mötets huvud­fråga. Det hör i alla fall den som lyssnar på repre­sen­tanter för vad som ännu kallas utveck­lings­länder, varav de flesta är minst skyldiga till – och mest drabbade av – klimatkrisen.

De har förhandlat snart sagt dygnet runt i de föns­terlösa gigan­tiska loka­lerna på COP-området i Baku, och de möter ett massivt motstånd från de välbärgade länder som sedan länge orsakat stora utsläpp av klimatgaser.

Men det är inte främst av trötthet som de bittra kommen­ta­rerna fällts, ibland efter att länder har känt sig tvingade att stödja beslut de egent­ligen är emot, det är oftare av ilska över en orättvis värld.

Med en handfull undantag har utveck­lings­län­derna rätt i sin starka kritik. Och de rika ländernas ovilja att i närtid finan­siera mer än en bråkdel av behovet är inte bara oetisk utan även kontra­pro­duktiv. När rätt­mätigt stöd till klimat­fi­nan­siering uteblir så minskar viljan att bidra i klimat­ar­betet. Och det ger större utsläpp än annars, vilket drabbar alla länder.

Balans­gången mellan klimat­fi­nan­siering och utsläpps­minskning är ofta svår på FN:s klimat­för­hand­lingar. Den kan redan vid små misstag leda över till en utveckling i onda – inte goda – cirklar. Resul­tatet på COP29 speglar en ovanligt olycklig nedåt­gående spiral. Det är ju nu finan­sie­rings­frågan behöver få en god lösning, som start­skott på utsläpps­minsk­ningar i acce­le­re­rande takt.

Miss­lyc­kandet får vissa att i vanlig ordning kritisera COP-mötena, att de inget ger och att de bör överges. Det är en oreflek­terad hållning. Visst bör mycket ifrå­ga­sättas, inte minst fossil­lobbyns starka närvaro behöver stävjas och jäviga personer ska inte tillåtas leda mötena. Men det inter­na­tio­nella arbetet leder likväl framåt. Den globala uppvärm­ningen vid år 2100 bedöms numera bli avsevärt lägre än vad bedöm­ningar före Paris­av­talet pekade på. Världen är inte alls vid målen, med utfallet har rört sig från helvete till hopp. Och åtgärds­resan är långt ifrån över.

COP-mötena ger också utveck­lings­länder en möjlighet, att på en globalt väl upplyst scen, föra fram sina posi­tioner och krav och det skapar effekt – om än otill­räcklig. Men hur skulle gemen­samma beslut annars fattas och i vilka forum skulle det ske? Skulle spel­planen bli mer rättvis?

Många kriti­serar också företag som är på plats. Det är själv­fallet oaccep­tabelt om företag tränger undan dele­gater från civil­sam­hället, vilket delvis är fallet, men att företag som sådana enga­gerar sig i klimat­frågan är bra. Det är rent av nödvändigt. Många har också ett seriöst klimat­arbete. På COP-möten får de gehör och träffar lika­sinnade, ofta med följd att enga­ge­manget växer mer. Det behövs mer och inte mindre av sådant.

Trots ett uselt utfall och trots brist­fälliga processer behövs därför COP-mötena. De visar också att en konflikt­fylld värld kan enas i en oerhört komplex fråga, om än med starkt missnöje från många håll. På så vis blir även COP29 en smått positiv signal, att det finns liv i processen, att världen inte släpper klimat­frågan, något som hade varit katastrofalt.

Utfallet på COP29 räcker inte alls för att möta klimat­krisen på ett betryg­gande sätt. Nu måste därför det otill­räckliga finan­sie­rings­målet fyrdubblas och utfas­ningen av fossila bränslen påskyndas.

Valet står inte enbart mellan ett dåligt avtal och inget avtal. Det är fullt möjligt att fort­sätta kräva ett bra avtal. Att ge upp i den frågan för att resul­tatet denna gång blev oaccep­tabelt dåligt – det om något riskerar att perma­nenta den bottenlösa besvikelsen.

 

Mikael Karlsson
Miljö­forskare och 2050:s veten­skaplige rådgivare