Ödes­mättat. Så låter det. Rubri­kerna som signa­lerar att det är ett fåtal ”år kvar”. Vissa säger tio år, andra nio år, någon åtta, somliga tre – alla med hänvisning till FN:s klimat­panel. Vad händer då? undrar nog många. Och stämmer dessa trum­petstötar av oro?

När FN:s klimat­panel IPCC nu presen­terar rapport efter rapport i sin sjätte stora bedömning blir det stora rubriker. Det är med rätta, eftersom de pågående klimat­för­änd­ringarna är det dyraste företag som mänsk­lig­heten någonsin gett sig in på. Globalt sett pekar kurvorna åt fel håll och de åtgärder som vidtas räcker inte alls för att nå de mål som satts upp.

Därför är det inte konstigt att många varnar, det är rent av bra. Men att enbart skandera att det är x år kvar är inte utan problem.

Det är komplext ur flera aspekter

För det första är årtal­sex­er­cisen bara en bland flera para­metrar. Om utsläpp­stoppen sker om tre år och minsk­nings­takten därefter är mycket långsam lär klimat­målen inte nås. Om toppen däremot inträffar om tio år, men utsläppen därefter minskar mycket snabbt så är målupp­fyl­lelse möjlig. Det som räknas är de totala utsläppen, inte när de sker. Det betyder att anta­ganden om vänd­punkter måste kombi­neras med anta­ganden om utsläppskurvor om det hela ska bli begripligt.

För det andra är påstå­enden om de totala utsläppen också beroende av en rad anta­ganden. Vilken koldi­ox­id­budget som är rättvis är en normativ och inte veten­skaplig fråga. Om vi antar en låg klimat­käns­lighet, det vill säga hur stor uppvärm­ningen blir av en viss haltökning av koldioxid i atmo­sfären, men verk­lig­heten är den motsatta, ja då lägger vi stora risker i knät på kommande gene­ra­tioner. Det är också en normativ fråga hur den globala koldi­ox­id­bud­geten – som IPCC anger till olika volym med olika sanno­likhet och olika anta­ganden – ska fördelas mellan länder. Likaså kanske den ska fördelas inom länder? Och länder som släppt ut mycket histo­riskt, eller som har jämfö­rel­sevis goda möjlig­heter att minska utsläppen, kanske ska ta ett mycket större ansvar än de för vilket motsatsen gäller?

För det tredje behöver nog reto­riken om ödesåret då utsläppen i världen ”måste minska” komplet­teras med infor­mation om vad som händer därefter. Det är ju varken så att historien då tar slut eller att utsläpps­mins­kande åtgärder därefter är över­flödiga. De är tvärtom än viktigare.

Vi borde lägga mer fokus på vad som redan görs

Nu får inte mina synpunkter på reto­riken om de sista åren – för så tror jag att de som läser löpsedlar eller lyssnar på snabba nyhets­klipp, vilket är de flesta, tolkar saken – tas som intäkt för att det inte spelar roll när kurvorna vänder. Det spelar stor roll.

Om vi med hög sanno­likhet ska klara klimat­målen – exem­pelvis de som världen enades om i Paris­av­talet 2015 – så måste de globala utsläppen minska både snart och snabbt. Men de som sysslar med dessa frågor måste överlag bli bättre på att förklara mer om hur det står till och varför.

Inte minst är det viktigt, menar jag, att lösningar lyfts fram paral­lellt med varningar om de sista åren. Det är lösningar som möjliggör hand­lingar i vår närtid som leder till målupp­fyl­lelse i vår framtid.

Dess­bättre ägnar sig klimat­pa­nelen IPCC också åt just den saken. Den senaste rapporten handlar fram­förallt om åtgärder. Det framgår tydligt att mycket går att göra – och att mycket de facto sker.

Allt fler länder, regioner, städer och företag växlar upp sitt klimat­arbete. Målsätt­ningar skärps, och mer ambi­tiösa och strin­genta mål är viktigare än om målen formu­leras som koldi­ox­id­bud­getar eller procen­tuella minsk­ningar. Och fler styr­medel tas i bruk, sådan är trenden även om klimat­po­li­tiska bakslag nu inträffar i skuggan av pandemin och Putins krig.

IPCC pekar också på att kost­na­derna för förnybar energi faller snabbt och att elekt­ri­fi­e­ringen av olika system ökar. Natur­ba­serade lösningar lyfts fram liksom metoder för att skapa kolsänkor. Och det mesta ger också stora sido­nyttor. De ekono­miska och tekniska förut­sätt­ningarna för klimat­ar­betet är goda.

Det som vi också vet sedan länge är att det snab­baste och mest effektiva sättet att minska utsläppen i världen är bespa­ringar och effek­ti­vi­se­ringar. Det är ofta omedelbart lönsamt. Listan på sådana åtgärder och stra­tegier – som ofta handlar om minskad och inte bara om förändrad konsumtion – kan göras lång.

Ett mer positivt budskap

I grov summering krävs stora insatser överallt men det är görbart och ambi­tiösa klimatmål är fullt möjliga att nå. I förläng­ningen väntar en långt bättre värld. Se där ett budskap som kan komplettera löpsed­larna om det kommande ödesåret. Och vem vet, kanske en positiv ram runt klimat­ar­betet kan få fler med på tåget?

 

Mikael Karlsson
Veten­skaplig rådgivare på 2050