Vad förenar världens poli­tiska toppar nu när det nya året startar?
Biologisk mångfald — är ett av svaren. Det blev tydligt på One Planet Summit for Biodi­versity i förra veckan. Biologisk mångfald klättrar på agendan. Inför topp­mötet COP15, som planeras hållas i Kunming i Kina senare i år, finns därför gott hopp om en ny global strategi för biodi­ver­sitet. Här berättar Liza Ilskog på 2050 om mötet och vad det betyder för hållbarhetsarbetet.

Varför är biologisk mångfald i fokus?

- Redan förra året kändes lite som en nystart för uppmärk­sam­heten runt biologisk mångfald. Det är med all rätt då en miljon djur- och växtarter är i risk­zonen att dö ut under de närmaste decen­nierna. Den bedöm­ningen görs av IPBES, den mellan­statliga platt­formen för biologisk mångfald, en motsva­righet till FN:s klimat­panel, IPCC. Samma bedömning görs av WWF, som i Living Planet Report 2020 visar att bestånden av rygg­radsdjur i världen i snitt gått ned med närmare 70 procent de senaste 50 åren. WWF lyfter stor­skalig markom­vandling och förlust av livsmiljöer som huvudorsaker.

 

Vilket var syftet med One Planet Summit for Biodiversity?

- Att biodi­ver­sitet rönt större uppmärk­samhet de senaste åren går inte att missa. Pandemin har ytter­ligare förstärkt insikten om behovet av att akut stoppa de eska­le­rande förlus­terna av biologisk mångfald. One Planet Summit for Biodi­versity, som i år hölls den 11 jan, är ett årligt högni­våmöte som initi­e­rades 2017. I år stod Frankrike och Macron som värd och mötet samlade bland annat Merkel, Trudeau, Han Zheng från Kina och Ursula Von Der Leyen från EU-kommis­sionen. FN och Världs­banken var medar­ran­görer. Ett syfte med mötet var att formulera mål om skydd av mark­bundna och marina ekosystem, resursmo­bi­li­sering, samt främ­jande av jordbruk som gynnar både människan och naturen. Ett fjärde tema följde direkt av pandemin — kopp­lingen mellan avskogning, arters över­levnad och männi­skors hälsa — med syftet att hindra framtida pandemier.

Under varje tema finns ett antal initiativ. Bland dessa fanns en ny koalition som ska verka för samfi­nan­siering av program för klimat och biologisk mångfald. Även den nya Task Force on Nature related Financial Disclosure (TNFD) fanns med. Syfte med TNFD är att – på samma sätt som TCFD som foku­serar på redo­visning av klimat­re­la­terade finan­siella risker – nu också möjliggöra redo­visning av finan­siella risker rela­terade till biologisk mångfald.

 

Hänger det ihop med klimatförändringarna?

- Ja absolut. Forskning visar att minst 30 procent av klimatåt­gär­derna kan rela­teras till naturen i form av livs­kraftig skog, våtmarker, hav osv. Samtidigt är det tydligt att beva­rande av ekosystem kraftigt försvåras av de pågående klimat­för­änd­ringarna. Smält­ningen av glaciärer vid polerna och öken­ut­bred­ningen i Sahel är tydliga exempel på det.

Det finns alltså ett ömse­sidigt samband mellan klimat och biologisk mångfald. Eller för att uttrycka det mer dras­tiskt – vi kan inte välja mellan pest och kolera, vi måste jobba på alla fronter. Kopp­lingen mellan olika miljöfrågor syns i Agenda 2030 och har påverkat arbetet i EU med den nya taxo­nomin för miljö­mässigt hållbara inve­ste­ringar. Taxo­nomin är uppbyggd runt sex miljömål. I ett första steg ska nu kriterier fast­ställas för mål som rör klimat­be­gränsning och klima­tan­passning. Samtidigt påbörjas nu arbetet med övriga fyra mål i taxonomi, där biologisk mångfald är en viktig del. De ska antas före årets slut, så räkna med debatt om biodi­ver­sitet under kommande månader.

 

Vad hoppas du att uppmärk­sam­heten på biologisk mångfald leder till?

- Jag hoppas att världen under COP15 antar en global strategi för biodi­ver­sitet. Hoten är stora men lösningarna är samtidigt många, så jag är hoppfull. Det stora enga­ge­manget bland världens ledare tyder på att världs­sam­fundet kan vara redo att klubba igenom en sådan. För att avslut­ningsvis återigen citera WWF:

- Vi sågar av den gren vi sitter på, vi behöver en ”New Deal for Nature and People”.