Nu är det hög tid för företag och andra organisationer att ta ställning. Det efterlängtade ramverket för riskhantering och rapportering av naturrelaterade risker – TNFD – lanserades i mars i sin första beta-version. Nu går det att lämna in synpunkter och bidra till utvecklingen av ett högkvalitativt ramverk. Liza Ilskog ger en kort lägesuppdatering.
Det har varit ett svajigt år för biologisk mångfald. Trots att många av världens politiska toppar stod förenade, infriades inte förhoppningen om att 2021 skulle bli den biologiska mångfaldens år, till stor del beroende på Covid-pandemin. Framsteg för biologisk mångfald har gjorts men viktiga frågor återstår efter FN-ländernas förberedande förhandlingar i Genève nyligen om ett globalt ramverk, inför den kommande högnivåkonferensen i Kunming, Kina, där världen förväntas enas om en ny uppsättning naturmål (COP15).
Det finns ljuspunkter, där TNFD sägs vara är ett av dessa. Varför behövs TNFD?
Hälften av världens produktion är direkt beroende av ostörda ekosystem. Men det pågår stora naturförluster. Bara sedan 1970 har bestånden av ryggradsdjur i världen i snitt gått ned med närmare 70 procent. WWF lyfter bland annat storskalig markomvandling som en huvudorsak. Det här är oroväckande förluster av våra livsmiljöer och det ökar snabbt de finansiella risker som företag står inför, säger Liza Ilskog.
Task Force on Nature-Related Financial Disclosures – TNFD – är ett ramverk som varit under utveckling de senaste åren. Syftet är att belysa de ökade finansiella riskerna kopplade till biologisk mångfald, på ett liknande sätt som Task Force on Climate-Related Financial Disclosures (TCFD) belyser klimatrisker. Med ett sådant ramverk kan vi bättre förstå och agera utifrån påverkan och beroende, risker och möjligheter som finns i företagens värdekedjor. Mer om detta finns att läsa i en tidigare 2050-belyser.
Vad är nästa steg för TNFD?
Den första beta-versionen av TNFD lanserades i mars och målet är att sjösätta ett färdigt ramverk under hösten 2023, men själva pilotfasen inleds redan den 1 juni i år. Många olika organisationer har varit med i utvecklingen av denna första prototyp. TNFD vill nu testa av och utveckla den tillsammans med fler marknadsaktörer. Synpunkter på ramverket kan lämnas direkt via TNFD:s hemsida: TNFD – Taskforce on Nature-related Financial Disclosures
I och med att TNFD har tagit rygg på TCFD kan mycket lärdom dras, vilket gör att det förhoppningsvis kan gå snabbt att få ett nytt ramverk för naturen på plats. Generellt finns en trend att många initiativ och standarder lierar med varandra, vilket är viktigt för att marknadens aktörer ska få en tydlig styrning och inte riskera att ”missa skogen för alla träd”. TNFD ska också ha en dubbel dimension inbyggd – dvs ett fokus på såväl en organisations påverkan på sin omvärld, som naturförlusternas påverkan på organisationen. Men tyvärr är det svårare att mäta påverkan, risker och möjligheter gällande naturen, jämfört med klimatet. Det gör att TNFD får ta ett bredare scope.
Hur ska man som företag agera – var börjar vi?
Företag behöver undersöka hur de påverkar och påverkas av naturen, lik det arbete som redan sker i klimatfrågor. 2050 arrangerade i mars ett rundabordssamtal med drygt tio företag från en bredd av branscher. Under samtalet fick vi bland annat rekommendationen att alla företag bör skapa en strategi för hur företaget ska agera för att dels sluta bidra till förlust av biologisk mångfald, dels stärka den biologiska mångfalden. Strategin bör också innehålla utarbetade mål. Andra viktiga delar är att utbilda medarbetare inom biologisk mångfald och att ta alla möjligheter i akt för att också påverka andra företag att agera.
Man kan tänka att det är lite som att lära sig ett nytt språk; vi vet alla hur svårt det är, men det enda sättet är att kasta sig ut i verkligheten och börja använda det nya språket. Det går taffligt i början, grammatiken är värdelös – men det är bara så man kan komma vidare. Att förstå biologisk mångfald och natur är ett svårt språk men oerhört viktigt att lära sig. Nu.