Biokol är en av flera metoder för att fånga in koldioxid ifrån atmo­sfären, både IPCC och SBTi pekar ut biokol som en viktig klimatåtgärd. Förutom den kolin­lag­rande egen­skapen finns en rad andra möjliga nyttor vid använ­dandet av biokolet så som ökad bördighet och bättre jord­hälsa. Biokolets förmåga att lagra kol ligger på en tids­skala mellan de naturliga lösningarna i skog och mark, dvs mindre än 100 år och de tekniska lösningar som har tids­ho­risont på långt över 1000 år. Denna tids­skala och vari­e­rande förhål­landen är en utmaning när man ska beräkna hur mycket kol som lagras en viss tid i förhål­lande till klima­tut­ma­ningens behov, men detta får inte bli ett hinder för den faktiska omställningen!

Fors­karna klargör veten­skapen för biokolets lång­siktiga kolinlagring!

Två biokols­forskare vid SLU, Cecilia Sundberg och Azzi, har samlat forskare från hela världen med relevant kunskap om biokol för att ställa sig bakom ett klar­gö­rande om biokols stabi­litet. Syftet är att bringa klarhet i vad man med säkerhet vet om biokolets stabi­litet, något som ibland kan bli otydligt i ljuset av akade­miska diskus­sioner om detaljer. Fors­karna är exem­pelvis helt eniga om att biokol som produ­ceras enligt best practice är ett relevant alter­nativ för att bekämpa klimat­för­änd­ringarna och att de detaljer som återstår att utreda inte får fördröja infö­randet av biokol som klimatåtgärd. Här kan de 20 punk­terna läsas i sin helhet.

Helena Söderqvist, senior klima­ta­na­ly­tiker på 2050 menar att detta förtyd­li­gande är välkommet. Många stra­te­giska beslut för fram­tiden ska tas av både besluts­fattare på politisk nivå och inom närings­livet, då behöver besluts­un­der­laget vila på gedigen veten­skaplig grund.

 

Helena Söderqvist
Senior klima­ta­na­ly­tiker
2050 Consulting