Sommaren börjar lida mot sitt slut och det är dags att fort­sätta med förbe­re­del­serna inför CSRDs ikraft­trä­dande. Sommar­må­na­derna har inne­burit flera CSRD-nyheter. Vi samman­fattar de vikti­gaste nyhe­terna och vad du behöver ha koll på framöver.


ESRS kan bli antaget redan i oktober

Efter en fyra veckor lång samråds­period antog kommis­sionen en slutlig version av ESRS den 31 juli 2023. ESRS kommer nu offi­ciellt skickas till EU-rådet och EU-parla­mentet under augusti, och de har då två månader på sig att ta beslut om förslaget och har även möjlighet till ytter­ligare två månader. Om de väljer att inte avslå förslaget kommer stan­darden betraktas som antagen. Företag som berörs i de första två omgångarna (se infor­mation längre ner) bör snarast påbörja arbetet med imple­men­te­ringen av CSRD, då det kommer vara en oerhört snäv tidplan för imple­men­tering från det att ESRS vinner laga kraft.

 

Färre obli­ga­to­riska krav i den senaste versionen av ESRS
EU-kommis­sionen har sänkt ambi­tions­nivån jämfört med det utkast som EFRAG (European Financial Reporting Advisory Group) tog fram i slutet av 2022. Bland annat är inte längre klimat och egen arbets­kraft auto­ma­tiskt obli­ga­to­riska. I stället avgör den dubbla väsent­lig­hets­a­na­lysen vilka delar av ESRS som bolagen ska redovisa enligt. För många bolag innebär detta dock inte nödvän­digtvis en ambi­tions­sänkning i prak­tiken, då de flesta stora bolag lär landa i att klimat och egen arbets­kraft är väsentliga frågor. De två gene­rella stan­dar­derna (ESRS 1 och ESRS 2) är obli­ga­to­riska för alla berörda bolag.

Kommis­sionen har även infört infas­nings­pe­rioder för vissa upplys­ningar, samt att fler upplys­ningar är frivilliga jämfört med tidigare utkast.

 

Den svenska utred­ningen föreslår imple­men­tering av CSRD i linje med EU:s ambi­tionsnivå
Den 19 juni 2023 publi­ce­rades den offentliga utred­ningen (Nya regler om håll­bar­hets­re­do­visning, SOU 2023:35) med rekom­men­da­tioner för hur CSRD bör imple­men­teras i svensk lagstiftning. Det är en efter­längtad utredning som ger ytter­ligare lite klarhet för svenska företag kring hur och när CSRD ska implementeras.

När det nuva­rande direk­tivet om håll­bar­hets­rap­por­tering [1] skulle imple­men­teras i svensk lagstiftning gick Sverige längre än vad EU krävde avseende hur många bolag som skulle behöva rapportera. Vid imple­men­te­ringen av CSRD är däremot utgång­punkten att de svenska kraven inte ska vara mer omfat­tande än för andra euro­peiska företag. Sverige väljer därmed att följa EU:s direktiv avseende bolag som omfattas och tidplan.

Tidplanen följer den som EU har angett i direk­tivet, dvs:

Kraven i CSRD kommer primärt att imple­men­teras i årsredovisningslagen.

[1] NFRD – non financial reporting directive

 

Nya guider och stan­darder kommer under hösten

Vi ser bland annat fram mot följande:

  • Slutligt anta­gande av ESRS stan­darden förväntas vid slutet av parla­mentets och rådets granskningsperiod.
  • EFRAGs guider som ska under­lätta imple­men­te­ringen. Hittills är det två planerade guider, som förväntas godkännas av EFRAG i september. Därefter skickas den på remiss under fyra veckor, så giss­ningsvis finns det en slutlig version i Q4 2023. 
    • Guide avseende dubbel väsent­lig­hets­a­nalys som syftar till att stötta bolagen vid genom­fö­rande av den dubbla väsentlighetsanalysen.
    • Guide avseende värde­kedjan som syftar till att tydliggöra bland annat hur värde­kedjan bör beaktas i den dubbla väsent­lig­hets­a­na­lysen, vilka upplys­ningar som bör inkludera data från värde­kedjan och förhåll­ningssätt till uppskatt­ningar av data i värdekedjan.
  • Stan­darder för små och medel­stora företag, en för börsno­terade bolag och en frivillig (dvs för små och medel­stora bolag som inte är börsno­terade). Stan­darden för börsno­terade bolag beräknas godkännas Q4 2023.
  • Sektor­spe­cifika stan­darder, där finns dock inte någon specifik tidplan, men kommis­sionen förväntas ge mer infor­mation om tidplanen under hösten.

 

Berörda bolag bör börja förbereda sig redan nu
För stora bolag och koncerner som berörs av CSRD är det hög tid att påbörja arbetet med den dubbla väsent­lig­hets­a­na­lysen, då den avgör vilka delar av CSRD som är obli­ga­to­riska att rapportera på. Det gäller även de bolag som berörs för första gången verk­sam­hetsår 2025, då väldigt mycket behöver komma på plats. Det är inte så att de som berörs 2025 har gott om tid, det är snarare så att de som berörs redan 2024 har ont om tid.

Utifrån resul­tatet i den dubbla väsent­lig­hets­a­na­lysen bör bolag även ta fram gapa­na­lyser och hand­lings­planer för att säker­ställa att allt finns på plats inför ikraftträdandet.

Det är även klokt att börja anpassa håll­bar­hets­rap­porten efter CSRD redan innan det krävs juri­diskt. Då stan­dar­derna är relativt omfat­tande och detal­jerade, är det fördel­aktigt att smygstarta imple­men­te­ringen för att minska risken för stress och felak­tig­heter. Det ger även orga­ni­sa­tionen en möjlighet att börja sprida kunskap om de nya kraven inom organisationen.

Små och medel­stora företag bör följa utveck­lingen av de stan­darder som tas fram för just små och medel­stora företag. I det fall det finns förvänt­ningar och krav från viktiga intres­senter, kan det vara relevant att påbörja arbetet för CSRD-rappor­tering redan nu.

 

2050 kan hjälpa till
2050 har gedigen kunskap om håll­bar­hets­frågor och hur bolag bör arbeta med håll­bar­hets­frågor för att skapa affärsnytta. Vi har redan stöttat fler­talet kunder med genom­fö­rande av dubbla väsent­lig­hets­a­na­lyser, gapa­na­lyser och rådgivning för imple­men­tering. Vi har även erfa­renhet av att påbörja anpassning av håll­bar­hets­rap­porter utefter kraven i ESRS. Vi erbjuder dessutom utbild­ningar i CSRD och kraven i ESRS som kan anpassas efter era förutsättningar.

Vi har även gedigen erfa­renhet av miljö- och riska­na­lyser (t.ex. klimat­be­räk­ningar, klimat­re­la­terade risk­be­döm­ningar), fram­ta­gande av håll­bar­hetsmål och hand­lings­planer etc. som är viktiga delar av CSRD.

Kontakta oss så berättar vi gärna mer!

 

Mats Tedenvall
Affär­sen­hetschef och expert håll­bar­hets­rap­por­tering
mats.tedenvall@2050.se
070–697 39 01

Rebecka Jakobsson
Ansvarig för 2050:s tjänster inom håll­bar­hets­rap­por­tering
rebecka.jakobsson@2050.se
070–217 68 91

LÄNK TILL KURSEN DUBBEL VÄSENTLIGHETSANALYS

Observera att artikeln skrevs i augusti 2023. Säker­ställ att er orga­ni­sation har den senaste infor­ma­tionen, eftersom ESRS uppda­teras och utvecklas kontinuerligt.