Det är ett omfattande och tufft arbete som många företag nu genomför i den dubbla väsentlighetsbedömningen utifrån CSRD-direktivet och den nya kommande svenska lagstiftningen om hållbarhetsrapportering. Men det arbetet kan skapa nya möjligheter för företagen. 2050:s Mattias Andir förklarar:
Just nu arbetar flera företag med den dubbla väsentlighetsbedömningen utifrån EU-direktivet CSRD och den kommande svenska lagstiftningen om hållbarhetsrapportering. Och det mesta är svårt i början. Tänk hur det var när du började övningsköra. Förutom det mest basala, att utveckla din förmåga att manövrera själva fordonet, behövde du även lära dig hålla koll på din omgivning, trafikregler, skyltar och medtrafikanter. Som ny bakom ratten kan det till och med vara så mycket att hålla reda på att du glömmer bort vart du är på väg!
Men med träning och guidning öppnar sig nya möjligheter. Och så är det också med CSRD. Det omfattande arbetet kan bli ett avstamp för det fortsatta hållbarhetsarbetet. Därför har vi på 2050 tagit fram fem konkreta tips för att hitta den fortsatta vägen i hållbarhetsarbetet:
1. Gapanalys. Det första steget efter genomförd väsentlighetsbedömning. Vilka upplysningar har vi redan på plats och vilka behöver vi addera? Och vilka prioriterar vi först?
2. Samordna företagets risker och möjligheter. Hållbarhetsrelaterade risker och möjligheter som identifierats i den dubbla väsentlighetsbedömningen är inte de enda riskerna och möjligheterna för bolaget. Det är högst troligt att det pågår parallella riskprocesser på flera plan i din organisation. De kan gå under namn som riskkommitté, riskutskott eller styrgrupp som hanterar företagsrisker och förändringar i till exempel marknaden, regulatoriska förutsättningar, leverantörskedjor, cybersäkerhet och geopolitiska risker
3. Utnyttja möjligheterna. På vägen till ett netto-noll-samhälle uppstår oändligt med affärsmöjligheter. Vem eller vilka i din organisation driver innovation och affärsutveckling och kan utnyttja de möjligheter som identifierats i väsentlighetsbedömningen? Det är även ett krav i ESRS att beskriva hur väsentliga risker och möjligheter påverkar företagets affärsmodell och strategi
4. Säkra rapporteringskapacitet. Transparenta beräkningar och tillförlitliga data är kritiskt för att kunna agera på resultaten och bygga förtroende gentemot intressenter. Här finns systemstöd att använda. Det finns ju en förklaring till varför andra funktioner inte enbart använder Excel för ekonomisk redovisning, bokföring, inköp, orderhantering och fakturering etcetera
5. Affärsskapande hållbarhetskommunikation. Nya EU-direktiv kommer att styra upp reglerna kring hållbarhetskommunikation. Vaga eller missvisande miljöpåståenden kan resultera i böter. Här finns stora möjligheter för seriösa aktörer att vinna konkurrensfördelar genom att kommunicera sina hållbara produkter på ett tillförlitligt, lättförståeligt, jämförbart och verifierbart sätt.
Detta är några konkreta tips som vi identifierat som viktiga för att inte tappa fart eller riktning i omställningen. Hör gärna av er om ni vill veta mer, har behov av mallar, eller har andra utmaningar kopplade till implementering av CSRD.
Är du intresserad av att veta mer om hur CSRD bidrar till affärsnytta? Läs mer och anmäl dig till vårt öppna webbinarium nu på onsdag den 13 mars här!
Mattias Andir
Seniorkonsult på 2050
Läs mer
Utbildning/halvdag i dubbel väsentlighetsbedömning enligt CSRD, den 20 mars
Vad innebär lagrådsremissen för implementeringen av CSRD?
När kommer lagstiftningen om hållbarhetsredovisningen (CSRD)?
Är er process för klimatrelaterad risk- och scenariosanalys redo för CSRD?
Det här behöver du veta just nu om CSRD och ESRS