Rebecka Jakobbson och Malin Forsgren framför EU-kommissionens byggnad

Det är ett omfat­tande och tufft arbete som många företag nu genomför i den dubbla väsent­lig­hets­be­döm­ningen utifrån CSRD-direk­tivet och den nya kommande svenska lagstift­ningen om håll­bar­hets­rap­por­tering. Men det arbetet kan skapa nya möjlig­heter för före­tagen. 2050:s Mattias Andir förklarar:

Just nu arbetar flera företag med den dubbla väsent­lig­hets­be­döm­ningen utifrån EU-direk­tivet CSRD och den kommande svenska lagstift­ningen om håll­bar­hets­rap­por­tering. Och det mesta är svårt i början. Tänk hur det var när du började övningsköra. Förutom det mest basala, att utveckla din förmåga att manö­vrera själva fordonet, behövde du även lära dig hålla koll på din omgivning, trafik­regler, skyltar och medtra­fi­kanter. Som ny bakom ratten kan det till och med vara så mycket att hålla reda på att du glömmer bort vart du är på väg!

Men med träning och guidning öppnar sig nya möjlig­heter. Och så är det också med CSRD. Det omfat­tande arbetet kan bli ett avstamp för det fort­satta håll­bar­hets­ar­betet. Därför har vi på 2050 tagit fram fem konkreta tips för att hitta den fort­satta vägen i hållbarhetsarbetet:

1. Gapa­nalys. Det första steget efter genomförd väsent­lig­hets­be­dömning. Vilka upplys­ningar har vi redan på plats och vilka behöver vi addera? Och vilka prio­ri­terar vi först?

2. Samordna före­tagets risker och möjlig­heter. Håll­bar­hets­re­la­terade risker och möjlig­heter som iden­ti­fi­erats i den dubbla väsent­lig­hets­be­döm­ningen är inte de enda riskerna och möjlig­he­terna för bolaget. Det är högst troligt att det pågår paral­lella risk­pro­cesser på flera plan i din orga­ni­sation. De kan gå under namn som risk­kom­mitté, riskut­skott eller styr­grupp som hanterar före­tags­risker och föränd­ringar i till exempel mark­naden, regu­la­to­riska förut­sätt­ningar, leve­ran­tör­skedjor, cyber­sä­kerhet och geopo­li­tiska risker

3. Utnyttja möjlig­he­terna. På vägen till ett netto-noll-samhälle uppstår oändligt med affärs­möj­lig­heter. Vem eller vilka i din orga­ni­sation driver inno­vation och affärs­ut­veckling och kan utnyttja de möjlig­heter som iden­ti­fi­erats i väsent­lig­hets­be­döm­ningen? Det är även ett krav i ESRS att beskriva hur väsentliga risker och möjlig­heter påverkar före­tagets affärsmodell och strategi

4. Säkra rappor­te­rings­ka­pa­citet. Trans­pa­renta beräk­ningar och till­för­litliga data är kritiskt för att kunna agera på resul­taten och bygga förtroende gentemot intres­senter. Här finns systemstöd att använda. Det finns ju en förklaring till varför andra funk­tioner inte enbart använder Excel för ekonomisk redo­visning, bokföring, inköp, order­han­tering och faktu­rering etcetera

5. Affärs­ska­pande håll­bar­hets­kom­mu­ni­kation. Nya EU-direktiv kommer att styra upp reglerna kring håll­bar­hets­kom­mu­ni­kation. Vaga eller miss­vi­sande miljöpå­stå­enden kan resultera i böter. Här finns stora möjlig­heter för seriösa aktörer att vinna konkur­rens­för­delar genom att kommu­nicera sina hållbara produkter på ett till­för­litligt, lätt­för­stå­eligt, jämförbart och veri­fi­erbart sätt.

Detta är några konkreta tips som vi iden­ti­fierat som viktiga för att inte tappa fart eller riktning i omställ­ningen. Hör gärna av er om ni vill veta mer, har behov av mallar, eller har andra utma­ningar kopplade till imple­men­tering av CSRD.

Är du intres­serad av att veta mer om hur CSRD bidrar till affärsnytta? Läs mer och anmäl dig till vårt öppna webbi­narium nu på onsdag den 13 mars här!

 

Mattias Andir
Senior­konsult på 2050

 

Läs mer
Utbildning/halvdag i dubbel väsent­lig­hets­be­dömning enligt CSRD, den 20 mars
Vad innebär lagråds­re­missen för imple­men­te­ringen av CSRD?
När kommer lagstift­ningen om håll­bar­hets­re­do­vis­ningen (CSRD)?
Är er process för klimat­re­la­terad risk- och scena­ri­o­sa­nalys redo för CSRD?
Det här behöver du veta just nu om CSRD och ESRS