Vi är alla överens – det är bråttom. I IPCCs 1,5‑gradersrapport från 2018 var slut­satsen att vi måste nå nettonoll till 2050 för att ha en rättvis chans att undvika kata­strofala klimat­sam­man­brott. Den senaste IPCC-rapporten, deras sjätte utvär­de­rings­rapport, bekräftar att klimat­för­änd­ringarna i form av extrem­väder, torka med mera redan är en verk­lighet för stora delar av världens befolkning och att vi borde sikta på nettonoll redan till 2040. 

Som svar antar ett snabbt växande antal länder, städer och företag löften om att nå nettonoll. Nettonoll-åtaganden täcker i skri­vande stund 92% av globalt BNP och 88% av utsläppen världen över enligt Net-Zero tracker. Men är dessa löften menings­fulla och till­räckliga? Är vi på väg åt rätt håll? 

Räcker nettonoll-löftena till?
Defi­ni­tionen av nettonoll och vägen dit har tyvärr tolkats på olika sätt. Oxford Zero tog måttet på löftena i rapporten Taking Stock: A global assessment of net zero targets. En viktig slutsats är att många nettonoll-mål skjuter upp kritiska utsläpps­mins­kande åtgärder till fram­tiden. Dessutom lägger många för stor vikt vid klimat­kom­pen­sation och ställer inte krav på perma­nensen kring kolin­lag­ringen. Utan en gemensam defi­nition urholkas begreppet och ger inte den snabba omställning vi behöver, det blir dessutom grogrund för green­washing. Det är uppenbart att företag behöver ett gemensamt robust, veten­skaps­ba­serat ramverk för nettonoll-mål.

Vad är Science Based Targets Net-Zero?
Science Based Targets (SBTi) Net-Zero Standard löser detta problem genom att till­han­da­hålla en tydlig, konse­kvent och veten­skaps­ba­serad defi­nition av nettonoll. Genom en helt trans­parent process med rele­vanta intres­senter har SBTi utvecklat den första globala veten­skaps­ba­serade stan­darden för företag som vill sätta nettonoll-mål.

Vad är inne­börden av SBTis defi­nition av nettonoll?
Att sätta nettonoll-mål med SBTi innebär i prak­tiken tre åtaganden:

1) att sätta ett kort­siktigt mål för utsläpps­minsk­ningar 5–10 år bort,
2) att åta sig kring 90% utsläpps­minskning i hela värde­kedjan senast år 2050 och
3) att kvar­va­rande utsläpp neut­ra­li­seras genom permanent kolin­lagring (vad som räknas som permanent kolin­lagring belyser vi i kommande inlägg).

Före­tagen uppmanas även att stötta tidiga kolin­lag­ringsin­no­va­tioner och förhindra förlusten av kol i de naturliga ekosy­stemen genom “klimat­bidrag” utanför värde­kedjan, men detta bidrag kan inte kvittas mot utsläpp.

Varför ska mitt företag sätta ett veten­skaps­ba­serat nettonoll-mål?
Till att börja med stärks ditt företags konkur­rens­kraft och attrak­ti­vitet för kunder, inve­sterare, anställda och andra intres­senter som värderar håll­barhet. Men allra främst visar SBTi’s senaste uppföljning (2021) av företag som tidigare satt mål att stra­tegin ger verklig effekt på utsläppen. Medan de globala utsläppen ökade 3,4% från 2015 minskade bolagen med SBTi-mål sina egna utsläpp med 25%. Den årliga minsk­nings­takten var därmed högre än vad som behövs för att klara 1.5‑gradersmålet. Det är dock viktigt att SBTi ställer högre krav på bolagens rappor­tering och trans­parens framöver för att under­lätta den här typen av uppföljning.

Liknande slut­satser för det svenska närings­livet drar Till­väx­ta­nalys, som på uppdrag av Närings­de­par­te­mentet har utrett Science Based Targets roll i svenska bolags klimatom­ställning. Hösten 2022 var hela 14% av det svenska föräd­lings­värdet (eller 10% av alla anställda) anslutna till SBTi och med hänsyn till det till­ta­gande intresset för frågan och vårt dagliga arbete på 2050 spår vi att denna siffra kommer öka snabbt. SBTi bedöms vara ett effektivt verktyg för omställ­ningen, samtidigt som mer trans­parens för uppföljning mot målen behövs. En unik styrka är att klimat­på­verkan upp- och nedströms från verk­sam­heten inklu­deras, vilket är en viktig förut­sättning för att verk­ligen nå nettonoll ur ett helhetsperspektiv.

Så, är din verk­samhet på väg att sätta mål, eller funderar på hur ni kan nå uppsatta mål? Säker­ställ att ni baserar arbetet på veten­skapliga kriterier och ramverk så att stra­tegin håller in i fram­tiden! Det är vad intres­senter förväntar sig och det är vad världen behöver.

PS. Vill du veta mer om Net-Zero? Anmäl dig till Aktuell Håll­barhets utbildning i ämnet som hålls av Filip och Helena på 2050.

 

Filip Celander
Senior konsult/Ansvarig för Klimat­kom­pen­sation & Kolin­lagring
2050 Consulting

Helena Söderqvist
Senior klima­ta­na­ly­tiker
2050 Consulting