På nyårs­dagen bryter solen igenom. Folk bylsar på sig och kliver ut i den krispiga luften. Ljusare tider väntar. Leenden växer på skogs­pro­me­na­derna och isfolket tar nästan medi­tativt långa skär. Till­varon verkar pusta ut över att olyck­såret 2022 är förbi.

För nog är det ett olycksår vi på många sätt ser i back­spegeln. Under fjolåret biter sig pandemin kvar, miljoner saknar mat i Afrikas allt torrare horn och ett kollapsat Afgha­nistan, samtidigt som ett avskyvärt krig rasar i Ukraina. En förvärrad inflation driver mot global lågkon­junktur. Och de globala utsläppen av koldioxid fort­sätter att öka. Vi lämnar 2022 med nyordet permakris i bagaget.

Så är det själv­be­drägeri att se ljusare tider an? Ett löjligt infall på den nyårsdag som vi godtyckligt sätter att markera en ny period? Eller tillhör förmågan att formulera förhopp­ningar, blicka framåt, och smida planer det tankegods som gång efter annan i historien får mänsk­lig­heten att verk­ligen skapa en bättre värld? Det är ju inga andra än vi som ställer till det. Vore det därmed inte möjligt att skapa en utveckling som präglas av soli­da­ritet, samverkan, trygghet och håll­barhet? Det låter kanske fluffigt och opti­mis­tiskt, men är det utsiktslöst? Hur ser det ut om vi avgränsar nyårs­be­döm­ningen till klimat­frågan, den alltjämt lång­siktigt mest allvarliga utma­ningen i ett globalt perspektiv?

Det går att klara 1,5 graders-målet
På myntets svarta sida ser vi att de globala utsläppen av koldioxid fort­sätter att öka under fjolåret, även om den snabba utsläppsök­ningen efter pande­mis­vackan häromåret är bruten. Utsläppen i EU, och faktiskt även i Kina, minskar, medan de i USA och resten av världen ökar. Koldi­ox­id­ut­släppen från förändrad markan­vändning går sedan flera år nedåt men bara långsamt. Om situ­a­tionen bibe­hålls så tar den globala koldi­ox­id­bud­geten, för att begränsa den globala uppvärm­ningen till högst 1,7 grader, slut på mindre än två decennier. Den räcker inte ens hälften så länge för att klara ett 1,5‑gradersmål. Och då är sanno­lik­heten – som alltid bör anges eftersom klimat­käns­lig­heten är en osäker para­meter – för framgång satt så lågt som 50 procent. Ungefär som att kasta krona eller klave med klotet som insats. Om utsläppen fort­sätter att öka med någon procent av året blir det än svårare.

Förnybar energi växer snabbt 
Men det finns andra trender. Den förnybara energin växer oerhört snabbt i världen. Hastig­heten underskattas fort­lö­pande och rejält, kost­na­derna faller drama­tiskt. Poten­tialen till besparing och effek­ti­vi­sering – i alla sektorer – är enorm. De snab­baste åtgär­derna är ofta omedelbart lönsamma. Den lång­siktiga trenden i både USA och EU är minskade utsläpp och histo­riska reformer som på båda sidor Atlanten acce­le­rerar utveck­lingen. Samtidigt är förnybara inve­ste­ringar och planer i både Kina och Indien massiva. Det globala FN-samar­betet tar kliv framåt. Och medan Sverige nu avvecklar styr­medel och ökar utsläppen, så skärps poli­tiken i bland annat Australien och Brasilien, som i flera år varit motvalls. Alltfler företag tar stora kliv i rätt riktning och konsu­menter är medvetna. Det är fullt möjligt att linjärt minska utsläppen till nära noll vid 2060 eller 2040, vilket nämnda koldi­ox­id­bud­getar tillåter.

Realism och konkreta lösningar
Juryn är förstås ute i frågan om hur det går, både pessi­misten och opti­misten kan hitta stöd för sina teser, men bör kunna enas om att det är långt kvar till att nå klimat­målen och samtidigt sker alltmer som bidrar till målupp­fyl­lelse. Hur kriget i Ukraina påverkar situ­a­tionen är också oklart; å ena sidan vädrar klimat­för­nekare morgonluft, å andra sidan ökar pressen på att kapa de fossila banden till tyran­nerna i Kreml. Men forsk­ningen är glasklar på att det finns stora och goda möjlig­heter till en bred klimatom­ställning. Och de syste­ma­tiska bedöm­ningar som görs pekar på att det skett bety­dande framsteg i klimat­po­li­tiken sedan Paris­av­talet 2015, och på att världen alltmer ställer in sig på att hejda tempe­ra­turök­ningen till väl under två grader. Kanske är den rimliga håll­ningen därför att söka se båda sidorna på myntet, att beakta både hoten och möjlig­he­terna, att inte enbart pusta ut, men inte heller ge upp, att se moln men också glimtar av sol? Som svar på permakris behövs i vart fall inga nya ord; vi har länge sökt lösningar som kan kallas hållbara. Och dess­bättre är förslagen riktigt många. Låt oss sjösätta långt fler under 2023.

Mikael Karlsson, veten­skaplig rådgivare, 2050