Rebecka Jakobbson och Malin Forsgren framför EU-kommissionens byggnad<br />

EU:s förslag till regelverk om håll­bar­hets­rap­por­tering, Corporate Sustai­na­bility Reporting Directive (CSRD) är ute på remiss. Baserat på 2050s långa erfa­renhet från att stötta företag med håll­bar­hets­rap­por­tering, klima­ta­nalys och stra­te­giskt arbete inom håll­barhet, har vi valt att formulera ett remissvar som lyfter några av de svag­heter vi ser med det nya förslaget.

Att EU tar ett ordentligt tag om kraven på håll­bar­hets­rap­por­tering tycker vi är lysande. Vår erfa­renhet är att när företag får en helhetsbild av väsentliga håll­bar­hets­om­råden och börjar mäta och rapportera skapas också inci­tament till förändring. När före­tagen dessutom får tydliga rikt­linjer för vad som ska rappor­teras och hur, så blir det även betydligt enklare för externa intres­senter att utvärdera infor­ma­tionen och ta mer välgrundade inve­ste­rings­beslut. Med ökad trans­parens och gemen­samma defi­ni­tioner för håll­barhet kan vi också komma till rätta med greenwashing.

Att EU backade på att göra det obli­ga­to­riskt att rapportera på klimat och egna anställda och i stället hänförde det till den dubbla väsent­lig­hets­a­na­lysen för att avgöra väsent­lighet anser vi till att börja med som anmärk­ningsvärt. I det nuva­rande förslaget har också EU valt att skjuta upp infö­randet av krav på rappor­tering av viss håll­bar­hetsdata för mindre företag (dvs med färre än 750 anställda). Även om avsikten är att ge mindre företag mer tid att förbereda sig, tror vi att ett skarpare krav redan från början främjar kunskaps­upp­byggnad inom dessa viktiga områden. Det finns helt enkelt inget skäl att vänta. Till exempel finns det en risk för green­washing om företag som anser att en fråge­ställning som ingår i rappor­te­ringen inte är väsentlig, heller inte behöver förklara varför man gjort denna bedömning.

I förslaget skjuts kraven på rappor­tering av utsläpp i scope 3 upp med ett år för mindre företag. Med tanke på att klimat­krisen är mer akut än någonsin och tids­fönstret för att säkra en hållbar framtid för alla minskar, anser vi detta vara kontra­pro­duktivt. Framför allt eftersom många bolag har majo­ri­teten av sina utsläpp i leve­ran­törs­ledet.
EU har valt att kraven att rapportera data om diskri­mi­nering och mänskliga rättig­heter ska fasas in för mindre bolag. Enligt flera orga­ni­sa­tioner, bland annat FN, finns det en stark koppling mellan mänskliga rättig­heter och miljöfrågor. Det gör detta än mer bekymmersamt.

Även kraven på rappor­tering kopplade till biologisk mångfald har mjukats upp. Vi anser att kravet på mindre bolag i sektorer med hög påverkan åtminstone borde inkludera rappor­tering om vilka åtgärder före­taget planerar för att bevara biologisk mångfald.

Här kan du läsa remissvaret från 2050 Consulting AB på EU-kommis­sionens offi­ciella webbplats.

Rebecka Jakobsson
Senior konsult/Ansvarig för Rappor­tering & Styrning
rebecka.jakobsson@2050.se

Malin Forsgren
Senior konsult, Affär­sen­hetschef Linköping
malin.forsgren@2050.se