Rebecka Jakobbson och Malin Forsgren framför EU-kommissionens byggnad

Intresset för kolin­lagring ökar hos många företag, och därmed även intresset för biokol. Det har dock varit en utmaning att förutsäga hur mycket kol som finns kvar i marken över tid, både i ett hund­ra­års­per­spektiv och på länge sikt. Delade meningar om hur detta ska bedömas på detaljnivå har skapat osäkerhet om biokolets verkliga potential för kolinlagring.

2050 har under året deltagit i SLU:s forsk­nings­projekt ”Biochar stability — Supporting trans­parent & reliable carbon removal”, och nu släpps äntligen projektets rapport med till­hö­rande beräk­nings­verktyg. Baserat på bästa till­gängliga vetenskap har en metod tagits fram för att beräkna hur mycket av biokolets inlagrade kol som förväntas finnas kvar i marken över tid.

Metoden som presen­teras i guiden kan användas för klimatrap­por­tering, livscy­ke­la­na­lyser och inom handeln av kolk­re­diter. Guiden utgör ett viktigt verktyg för företag som sätter lång­siktiga, veten­skapliga mål där biokol är en del av stra­tegin. Den blir även bety­del­sefull för företag som rappor­terar sina utsläpp i enlighet med GHG-proto­kollet, i och med att den slut­giltiga versionen av ”Land Sector and Removals Guidance” släpps under 2024, vilken inklu­derar kolinlagring.

Rapporten med till­hö­rande beräk­nings­verktyg är fritt till­gänglig och erbjuder biokols­mark­nadens bästa till­gängliga kunskap för beräk­ningar av biokolets kolin­lagring i marken. Följ länk för att komma direkt till rapporten »

Projektet finan­sieras av Energimyndigheten.

 

Tidigare nyheter från 2050 i samma ämne
Fors­karna klargör veten­skapen för biokolets lång­siktiga kolin­lagring
Biokols stabi­litet – Kolin­lagring att räkna med

Kontakt:
Cecilia Sundberg
Projekt­ledare
cecilia.sundberg@slu.se

Helena Söderqvist
Projektledare/Senior klima­ta­na­ly­tiker 2050
helena.soderqvist@2050.se / kolinlagringattraknamed@2050.se

Tom Källgren
Konsult 2050
tom.kallgren@2050.se