Rebecka Jakobbson och Malin Forsgren framför EU-kommissionens byggnad<br />

Kommis­sionen har tagit fram ett förslag på hur infö­randet av koldi­ox­id­tullar, den så kallade grän­sju­ste­rings­me­ka­nismen Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM), ska se ut. Bland annat behandlas hur företag ska rapportera koldi­ox­id­ut­släpp från det att över­gångs­pe­rioden börjar i oktober 2023. 2050 och Linkö­pings univer­sitet har tagit fram ett remissvar baserat på vår erfa­renhet från det gemen­samma forsk­nings­pro­jektet AI-Powered Carbon Border Adjust­ments (AICA), som syftar till att stötta närings­livet i infö­randet av koldioxidtullar. 

Våra synpunkter rör behovet att kunna hemlig­hålla affär­skritisk infor­mation, minska den admi­nist­rativa bördan och ha höga inci­tament för att minska utsläppen. Vår rekom­men­dation är att ta AI till hjälp för att för att under­lätta rappor­te­ringen av koldioxidutsläppen.

Vad innebär grän­sju­ste­rings­me­ka­nismen?
Lagstift­ningen är en del av EU:s Gröna giv och syftar till att minska risken för att produktion av utsläpp­sin­tensiva varor flyttar från EU till länder utanför unionen. I samband med att EU inför allt tuffare klimat­lag­stiftning utgör orättvisa spel­regler i handeln samt koldi­ox­id­läckage till andra länder reella risker. För att minska koldi­ox­id­ut­släppen från vissa import­varor till EU (t.ex. stål, cement och aluminium) kommer impor­törer bli skyldiga att rapportera koldi­ox­id­ut­släpp till natio­nella myndig­heter från 2024. Efter över­gångs­fasen, som tar slut 2026, kommer impor­törer även behöva betala ett koldi­ox­idpris på varornas rappor­terade utsläpp.

Samman­fattning av vårt remissvar
EU är genom infö­randet av koldi­ox­id­tullar en global före­gångare på klimat­om­rådet. Vårt remissvar beskriver vilka förut­sätt­ningar som bör finnas på plats för att infö­randet ska ske på ett rättvist sätt, och speglar resul­taten från forsk­nings­pro­jektet AICA, som sedan 2021 drivits av 2050 och Linkö­pings univer­sitet i samarbete med ett antal aktörer från närings­livet. Forsk­ningen har bland annat foku­serat på hur arti­fi­ciell intel­ligens kan användas för att under­lätta rappor­tering av koldi­ox­id­ut­släpp, samt de behov som kan uppstå bland intres­senter både i och utanför EU när koldi­ox­id­tul­larna blir verk­lighet. Våra synpunkter kan samman­fattas i tre delar.

1. Integritet och säkerhet i rappor­te­ringen
Vår forskning visar att flera företag ser med oro på ökad rappor­tering av utsläppsdata, eftersom ökad trans­parens kring affär­skritisk infor­mation kan innebära en risk. I vårt remissvar uppmanar vi därför EU-kommis­sionen att säker­ställa ett neutralt ägande och hög säkerhet för de rappor­te­rings­system som utvecklas. I vårt svar beskrivs också de goda erfa­ren­heter impor­te­rande företag har kopplat till användning av AI-verktyg för att samla in och lagra känsliga data på ett säkert sätt.

2. Undvika dubbel­rap­por­tering samt ökad admi­nist­ration
Vi ser flera fördelar med att grän­sju­ste­rings­me­ka­nismen planeras bli kompa­tibla med befintliga tull­system. Kompa­tibla system innebär, utöver ett mer samman­hållet och stan­dar­di­serat regelverk, också mindre admi­nist­rativ börda för rappor­te­rande företag. Det är positivt att förslaget tillåter användning av sekun­därdata vid rappor­te­ringen, eftersom det ofta innebär en stor utmaning för före­tagen att få utsläppsdata från underleverantörer.

3. Säker­ställa inci­tament för utsläpps­minsk­ningar
I vårt remissvar uppmanar vi kommis­sionen att öka inci­ta­mentet för före­tagen att minska sina utsläpp, genom att genomföra vissa rappor­te­rings­tek­niska ändringar. Eftersom träff­sä­ker­heten i sekundära utsläppsdata idag ofta är låg finns en risk att utsläpps­mins­kande åtgärder inte avspeglas i de koldi­ox­id­ut­släpp som rappor­teras. Använd­ningen av sekun­därdata kan därför innebära att före­tagens vilja att vidta sådana åtgärder minskar. Vi menar att detta kan undvikas genom att låta rappor­te­ringen i högre utsträckning ta hänsyn till successivt förbättrade mätme­toder. Successivt förbättrade mätme­toder skapar dels bättre förut­sätt­ningar för gradvisa utsläpps­minsk­ningar, dels innebär att rappor­terade data blir mer rättvisande.

Vi har tidigare skrivit om behovet av auto­ma­ti­serade koldi­ox­id­be­räk­ningar för infö­randet av CBAM, vilket vi åter­kommer till även i detta remissvar. Hela vår feedback finns till­gänglig här på EU-kommis­sionens offi­ciella hemsida.

Anna Ljung
Asso­ciate professor vid Linkö­pings univer­sitet
anna.ljung@liu.se

Claire Marshall
Konsult
claire.marshall@2050.se